Интересно ми е как се отчита консумираната енергия от влаковете. Ако темата не е за тук моля преместете я за да не става оффтопик

Глобален модератор
Въпросът не е за таз тема, но тъй като по него няма какво да са дискутира, няма смисъл от нова тема. Отговорът е: консумираната енергия се отчита с електромери в подстанциите и в машините. Подстанциите отчитат подадената към КМ енергия, а машините - изхарчената от всяка една от тях.kgeorgiev написа:Интересно ми е как се отчита консумираната енергия от влаковете. Ако темата не е за тук моля преместете я за да не става оффтопик
Парната машина няма проблеми с ТД, пантографи, прегряване и охлаждане.
Благодаря на модератора за изчерпателния отговор.Tramway написа:Въпросът не е за таз тема, но тъй като по него няма какво да са дискутира, няма смисъл от нова тема. Отговорът е: консумираната енергия се отчита с електромери в подстанциите и в машините. Подстанциите отчитат подадената към КМ енергия, а машините - изхарчената от всяка една от тях.kgeorgiev написа:Интересно ми е как се отчита консумираната енергия от влаковете. Ако темата не е за тук моля преместете я за да не става оффтопик

Много интересен пример за използване на възобновяема енергия в миналото са били железниците в Тайланд. Там до началото на 70-години почти цялата превозна работа се е извършвала от парни локомотиви,работещи на дърва.Подобно е било и положението в някои африканки държави,например Ангола. Там покрай железопътните линии са били разположени евкалиптови гори,собственост на железопътните компании. Евкалиптовите дърва са се използвали като гориво за локомотивите.Предполагам,че на огнярите не е било много лесно,защото дървата имат сравнително ниска калоричност,около 3000 ккал на килограм.
Дори днес дърва и най вече екобрикети могат да намерят приложение в парни локомотиви със съвременна конструкция ,например за теснолинейните линии. Аз лично не се бях сетил за екобрикетите,а за това ме подсети един от участниците във форума.
Дори днес дърва и най вече екобрикети могат да намерят приложение в парни локомотиви със съвременна конструкция ,например за теснолинейните линии. Аз лично не се бях сетил за екобрикетите,а за това ме подсети един от участниците във форума.

Бих искал да добавя наколко думи за възобновяемите енергийни източници. Много интересни проекти има,за производство на синтетично дизелово гориво от един вид синъо-зелено водорасло.
Добива на гориво от единица площ при него,например един декар е приблизително 10 пъти по голям ,отколкото с маслодайни култури,например рапицата,която сега е широко разпространена. Това водорасло съдържа 70 процента мазнина,която като се преработи,може да се използва като дизелово гориво. Още повече ,че водораслите може да се отглеждат в изкуствени водни басейни,на места ,където земята не е подходяща за земеделски култури.
По отношение на електроенергията,най перспективни са приливно отливните електроцентрали. за задоволяване на цялата нужда на планетата от електроетнергия,е необходима само една хилядна от енергията на приливите и отливите.
Проблема е,че за да се реализират тези проекти ,е необходима целенасочена държавна политика. сега се получава нещо много странно. За да се привлекат инвеститори,които да произвеждат електроенергия от възобновяеми енергийни източници,НЕК е длъжна да изкупува тази енергия няколко пъти по скъпо от другата електроенергия. Тези пари излизат от нашите джобове. Ако държавата сама инвестираше тези средства и пак вземеше парите от данъци,чистата електоенергия щеше да ни струва няколко пъти по евтино.
Добива на гориво от единица площ при него,например един декар е приблизително 10 пъти по голям ,отколкото с маслодайни култури,например рапицата,която сега е широко разпространена. Това водорасло съдържа 70 процента мазнина,която като се преработи,може да се използва като дизелово гориво. Още повече ,че водораслите може да се отглеждат в изкуствени водни басейни,на места ,където земята не е подходяща за земеделски култури.
По отношение на електроенергията,най перспективни са приливно отливните електроцентрали. за задоволяване на цялата нужда на планетата от електроетнергия,е необходима само една хилядна от енергията на приливите и отливите.
Проблема е,че за да се реализират тези проекти ,е необходима целенасочена държавна политика. сега се получава нещо много странно. За да се привлекат инвеститори,които да произвеждат електроенергия от възобновяеми енергийни източници,НЕК е длъжна да изкупува тази енергия няколко пъти по скъпо от другата електроенергия. Тези пари излизат от нашите джобове. Ако държавата сама инвестираше тези средства и пак вземеше парите от данъци,чистата електоенергия щеше да ни струва няколко пъти по евтино.

За това в момента най-ефективни са комбинираните централи,вятърна и фотоволтаична енергия,занимавал съмсе с това и имам изкаран курс във немска фирма за инвертори: "SMA"...07 написа:По принцип сметките са вярни, само че пропускаш колко струва един панел и колко излизат останалите елементи - преобразуватели, инвертори, буферни батерии, и колко е монтажа.... Отделно че мощноста отделяна от соларна клетка не е постоянна а зависи от осветеността, много хора се връзват по максималната мощност на панела без да мислят че 2/3 от времето тя няма как да се достигне.........
Информация
Модератори