Не само при тях, и американците не остъпват....lok45111 написа:С батериите е ясно, че не стана нищо, дано с газификацията поне да се получи читава работа. Ако наистина руснаците извършат този тип преустройство, то ще е качествено, все пак при тях газифицирането на разни неща е доста напреднало и популярно.07 написа:Принципно си зависи и от качеството на батериите - дали обявеният максимален ток отговаря на действителния.... на българските по правило не отговаря...
Аз мисля ,че не може да се газифицират,защото трябва много бутилки,за да има равностойно количество газ на горивото ,което е в резервоара,а в железницата габаритите са строго регламентирани .Вътре в локомотивите няма място за многото бутилки,а също ще се увеличи теглото ,което конструктивно е съобразено с железния път.Няма да коментирам КПД,защото не съм запознат с метана,но не по- назад е и балансирането на локомотива за разпределяне на теглото спрямо осите.На покрива ако се разположат бутилки,ще трябва да се усилват носещите елементи,но и центъра на тежеста ще се вдигне нагоре,което не е добре за локомотива по време на движение.
Но не само бутилките ще са от пречките,преустройването на горивната система също ще е доста трудно и детайлите и ще доведе до още по-голямо тегло на локомотива.
Мисля ,че няма да издържи начинанието.
Но не само бутилките ще са от пречките,преустройването на горивната система също ще е доста трудно и детайлите и ще доведе до още по-голямо тегло на локомотива.
Мисля ,че няма да издържи начинанието.
Резервоарите за природен газ, се разполагат под рамата на локомотива (на мястото на страите резервоари) горивната система се подменя изцяло, често се сменят и колекторите. Ако се приеме система за СПГ (сгъстен природен газ) пробега на локомотива намалява, но пак ще е достатъчен за една смяна, има модерни бутилки за раб. налягане 200 атм. които тежат около 3кг за литър вместимост - така че и теглото няма да е проблем (цената обаче може и да е).... Ако се приеме система за ВПГ(втечнен природен газ) - тогава с пробега няма никакви проблеми, даже може и да се увеличи. За съжаление се увеличава цената и то доста......
Загубите на мощност при преработване на дизел за работа със СПГ не могат да са под 20%, ако се смени изцяло двигателя с такъв конструиран за работа с ПГ - отиваме на цена с главни цифри...... При ВПГ загубите на мощност са по малки, горивната икономичност е по висока, вредните емисии са по ниски (в сравнение с СПГ) но ако разликите в цените на горивните уредби и резервоари за СПГ и ВПГ са приемливи, то зарядните станции за ВПГ спират масовото разпространение на този вид системи..... Личното ми мение е че така или иначе ще се дават куп пари - нека се предпочете по авангардното решение, защото при дизел-електрическите машини то е стъпка към следващото поколение на модернизация, а именно замяната на ДВГ с горивни клетки.....
Загубите на мощност при преработване на дизел за работа със СПГ не могат да са под 20%, ако се смени изцяло двигателя с такъв конструиран за работа с ПГ - отиваме на цена с главни цифри...... При ВПГ загубите на мощност са по малки, горивната икономичност е по висока, вредните емисии са по ниски (в сравнение с СПГ) но ако разликите в цените на горивните уредби и резервоари за СПГ и ВПГ са приемливи, то зарядните станции за ВПГ спират масовото разпространение на този вид системи..... Личното ми мение е че така или иначе ще се дават куп пари - нека се предпочете по авангардното решение, защото при дизел-електрическите машини то е стъпка към следващото поколение на модернизация, а именно замяната на ДВГ с горивни клетки.....
За серия 06 ще е проблем монтажа отдолу.защото там се намират свързващите елементи между талигите/щанги и дайксела/,трябва да се правят специални стойки/полици или др/,за 07 не съм ги учил и незнам как е там.За 55 отзад може да се монтират,но нали и ел.компресорите които се слагат там заемат място.
Каквото и да се прави,това са стари машини,стара технология.по-скоро трябва да се търсят нови с по-добри мотори,с променливотокови генератори и променливотокови електромотори.Лошото е ,че у нас няма вече общ план за действие в железницата,запада и превоза на товари ,което е лошо.
Каквото и да се прави,това са стари машини,стара технология.по-скоро трябва да се търсят нови с по-добри мотори,с променливотокови генератори и променливотокови електромотори.Лошото е ,че у нас няма вече общ план за действие в железницата,запада и превоза на товари ,което е лошо.

Глобален модератор
Като Уважавам!, мнението на колегата 07, бих предложил да се подготви и ни предостави конкретни материали, скици, чертежи за да е прегледна темата!!!. Поне според моето мнение, продължавайки в словесни писания темата ще се превърне в спам!. Темата е технологична и всяко писание би трябвало да е подкрепено с нагледни материали!. А е безмислено за кой ли път да изпадаме в безмислени спорове кой двигател какъв е!. И може ли да се газифицира. 

В спора се ражда истината!. - А тя боли!!!. http://fedya.snimka.bg/daily/lokomotivi ... 9.18147603

Администратор
Прав си, от няколко дена(от както lok45111 пусна темата) събирам информация, основно от мрежата, и се надявам в скоро време да можем да сравним различните системи...... Всеки може да даде своя принос, особенно ще разчитам на старите вълци които знаят руски и съответната терминология да издирят инфо за руския опит по темата.....choveka_vlak написа:Като Уважавам!, мнението на колегата 07, бих предложил да се подготви и ни предостави конкретни материали, скици, чертежи за да е прегледна темата!!!. Поне според моето мнение, продължавайки в словесни писания темата ще се превърне в спам!. Темата е технологична и всяко писание би трябвало да е подкрепено с нагледни материали!. А е безмислено за кой ли път да изпадаме в безмислени спорове кой двигател какъв е!. И може ли да се газифицира.
Надявам се да допринеса и аз малко по темата :
Системите с втечнен природен газ са с космически цени , така че за сега по-добре да ги оставим на страни .
При системите за компресиран природен газ / CNG/ вече масови са италианските бутулки за съхранение с тегло около 1кг./литър обем.
Работното налягане е от 220 до 240 атм. при сертифицирането в България се изпитват на 300 атм. при производството на 400.
Съвсем грубо в 7 литра обем се събира 1кг. газ.
Още по грубо разхода варира между 5 и 8 кг/100км. за 2,2тонен звяр.
Ще съм радостен , ако поне с малко съм допринесъл за пресмятането.
Системите с втечнен природен газ са с космически цени , така че за сега по-добре да ги оставим на страни .
При системите за компресиран природен газ / CNG/ вече масови са италианските бутулки за съхранение с тегло около 1кг./литър обем.
Работното налягане е от 220 до 240 атм. при сертифицирането в България се изпитват на 300 атм. при производството на 400.
Съвсем грубо в 7 литра обем се събира 1кг. газ.
Още по грубо разхода варира между 5 и 8 кг/100км. за 2,2тонен звяр.
Ще съм радостен , ако поне с малко съм допринесъл за пресмятането.
Вижте какво намерих по темата:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0% ... %93%D0%A21
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0% ... %93%D0%A21
Информация
Модератори