Аз всъщност казах това в сайта на БТВ:SoAlien написа: Защо обаче и когато вече сме член на ЕС, не се възползваме от възможностите за финансиране на „транспорта на обикновените хора“?
Бавят се проектите за отсечката Елин Пелин – Септември, алармира зрител на Би Ти Ви, участъкът Димитровград – Свиленград пък няма да стане готов през този период на Оперативна програма „Транспорт“, защото той изтича в края на годината. Малки „парчета“ от главните ни жп линии се правят, за да се замажат очите на обществото. Резултатът: по жп коридор номер 8 ще има отсечка – и то по средата на трасето, – която няма да е модернизиран, няма да има контактна мрежа, тоест – там ще се използват дизели, както досега. И както досега – ще има дълги километри, по които влакът ще пъпли с 40 км/ч… Пари за текуща поддръжка също не се дават, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ практически не работи.
Вижда се, че не само преди автолобито е било по-силно, а и сега ...
Днес стана окончателно ясно, че и през това десетилетие в България няма да има реализирана цялостна жп магистрала. София-Пловдив, както разбрахме - най-важният им и труден участък го оставяме за 2014-2020, Димитровград-Свиленград оставяме за 2014-2020, Пловдив-Михайлово - 2014-2020. И барабар с тия всичките - София-Видин, София-Радомир ...
А познайте през 2020 (щото едва ли преди последния краен срок ще се изпълни нещо) колко и кои от тия проекти ще се изпълнят. Струват ми се малко множко най-малкото за един програмен период, а ако не са - тогава се питам какво пречи на готовият Димитровград-Свиленград (проекти, ОВОС и т.н.) да бъде вкаран в този оперативен период. Ами, защото не е АМ Тракия, АМ Марица, АМ Люлин, АМ Струма - А-то е с приоритет в тази страна и журналистите от БТВ да не се обръщат само като бившата власт, а и настоящата, която за няколко месеца със всичките си стъпки го потвърждава.
Ако за Елин Пелин-Септември забавяне има с проекта, то при Димитровград-Свиленград е с изпълнението и не виждам какво пречи да се прехвърли към настоящия програмен период ? Нима изчерпаха парите за жп транспорт по оперативната програма за този период ? Със Калояновец-Бургас и Свиленград-турска граница ? Съмнявам се. Ама може 3 автомагистрали да форсираме за този програмен период и на всяка цена да станат, а за жп линията - защо да се пънем ... Лошо. А не ми се мисли как на практика 5 год може би няма да се използва контактната мрежа между Свиленград-Турска граница, но това е друга тема.
Ето ви уважаеми журналисти, как жп лобито и в момента е доста силно и направи така, че в следващите 10 години да нямаме цялостна завършена ЖП магистрала !!!
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/vid ... u_BDJ.html
Поне да ме бяха цитирали точно, а не да пишат глупости, защото това, което са написали са глупости.