На 30.01.2010 г. - събота - взех участие в предаването "Минута е много" по БНТ. Състезавах се с темата "Български държавни железници". Доста време отделих за подготовка, понеже имах голямо желание да се представя максимално добре ( разбирайте победа). И разбира се, да не ви изложа, понеже всички вие ми помагахте с отговорите си на многобройните ми въпроси. Може би прекалено наблегнах на подробностите, но така или иначе нямах никаква информация от какъв характер ще са въпросите по тая тема. Затова се принудих да уча както историята на БДЖ, така също и "географията" на българските ЖП линии, а също така и основните технически данни на локомотивите в БДЖ - парни, дизелови и електрически.
На самото състезание на първия кръг успях да отговоря на 6 от 8-те зададени ми въпроса - 6 точки. За съжаление, се "препънах" в следните два въпроса:
1. С колко ЖП линии разполагат БДЖ при учредяването си? - Тук се подведох от факта, че на българска територия още преди Освобождението, са построени 3 ЖП линии: Русе - Варна, Истанбул - Белово и Търново Сеймен - НЗ - Ямбол. Пропуснах, че на 31.01.1885 г. (когато се учредяват БДЖ), все още е в сила Берлинския договор и Барон Хиршовата железница всъщност е на територията на Източна Румелия, т.е. извън Княжество България. Така че верният отговор беше - 2: Русе - Варна и Цариброд - Вакарел.
2. (тук със сигурност ще ми "дърпате ушите" - как мога да не знам?!) Кога се чества денят на железничаря? Както вече отбелязах по - горе, прекалено се зарових в детайлите и, честно да си призная, подцених това събитие. Още повече, че в книгата "ЖП Транспорт в България 1866 - 1983", която основно ползвах, най - отзад в раздела "По-важни събития в развитието на железниците в България" е отбелязано така : "Първи празник на железничаря - първият неделен ден на август 1950 г. " и малко не става ясно - само за 1950 г. ли е първият неделен ден на август, или така си остава въобще.
Както и да е, във втория кръг - област "Техника" отговорих на 3 въпроса - 6 точки. В третия кръг - "За всекиго по нещо" - отгворих на един въпрос - 3 точки. Общо за трите кръга - 15 точки. За съжаление , те ми стигнаха само за второто място, тъй като основният ми опонент Мартин Иванов с темата "Бийтълс" успя да удвои резултата си в първия кръг, реализира 22 точки и спечели трета поредна победа.
Тук е мястото да благодаря сърдечно на lok45111, Tramway, 43.309, stankos, Labros, 07, rexkos и на всички, които ми писаха във форума.
За интересуващите се записът на състезанието ще се излъчи по БНТ1 тази събота (6.02) от 14 ч. Освен това записът на предаването може да се гледа онлайн в сайта на БНТ : http://bnt.bg/bg/productions/about/37/minuta_e_mnogo - обаче след понеделника го качват.
Това е. Сега съм на ваше разположение ( да ми дърпате ушите