Уважаеми съфорумници,

На 30.01.2010 г. - събота - взех участие в предаването "Минута е много" по БНТ. Състезавах се с темата "Български държавни железници". Доста време отделих за подготовка, понеже имах голямо желание да се представя максимално добре ( разбирайте победа). И разбира се, да не ви изложа, понеже всички вие ми помагахте с отговорите си на многобройните ми въпроси. Може би прекалено наблегнах на подробностите, но така или иначе нямах никаква информация от какъв характер ще са въпросите по тая тема. Затова се принудих да уча както историята на БДЖ, така също и "географията" на българските ЖП линии, а също така и основните технически данни на локомотивите в БДЖ - парни, дизелови и електрически.

На самото състезание на първия кръг успях да отговоря на 6 от 8-те зададени ми въпроса - 6 точки. За съжаление, се "препънах" в следните два въпроса:

1. С колко ЖП линии разполагат БДЖ при учредяването си? - Тук се подведох от факта, че на българска територия още преди Освобождението, са построени 3 ЖП линии: Русе - Варна, Истанбул - Белово и Търново Сеймен - НЗ - Ямбол. Пропуснах, че на 31.01.1885 г. (когато се учредяват БДЖ), все още е в сила Берлинския договор и Барон Хиршовата железница всъщност е на територията на Източна Румелия, т.е. извън Княжество България. Така че верният отговор беше - 2: Русе - Варна и Цариброд - Вакарел.

2. (тук със сигурност ще ми "дърпате ушите" - как мога да не знам?!) Кога се чества денят на железничаря? Както вече отбелязах по - горе, прекалено се зарових в детайлите и, честно да си призная, подцених това събитие. Още повече, че в книгата "ЖП Транспорт в България 1866 - 1983", която основно ползвах, най - отзад в раздела "По-важни събития в развитието на железниците в България" е отбелязано така : "Първи празник на железничаря - първият неделен ден на август 1950 г. " и малко не става ясно - само за 1950 г. ли е първият неделен ден на август, или така си остава въобще.

Както и да е, във втория кръг - област "Техника" отговорих на 3 въпроса - 6 точки. В третия кръг - "За всекиго по нещо" - отгворих на един въпрос - 3 точки. Общо за трите кръга - 15 точки. За съжаление , те ми стигнаха само за второто място, тъй като основният ми опонент Мартин Иванов с темата "Бийтълс" успя да удвои резултата си в първия кръг, реализира 22 точки и спечели трета поредна победа.

Тук е мястото да благодаря сърдечно на lok45111, Tramway, 43.309, stankos, Labros, 07, rexkos и на всички, които ми писаха във форума.

За интересуващите се записът на състезанието ще се излъчи по БНТ1 тази събота (6.02) от 14 ч. Освен това записът на предаването може да се гледа онлайн в сайта на БНТ : http://bnt.bg/bg/productions/about/37/minuta_e_mnogo - обаче след понеделника го качват.

Това е. Сега съм на ваше разположение ( да ми дърпате ушите :D )
Аватар
gzo
Аватар

Мнение от gzo »

Нещо не сгрявам тук !
Гледах записа от 30.01 в който участва Мартин Иванов-Бийтълса......но останалите 2 състезателки се състезават в темите Химия и Народни носии
В кой запис тогава е темата БДЖ ?
Техник
Обратна връзка:
Аватар
Техник

Мнение от bdz46 »

Няма го още.
Записът ще се излъчи в събота, 06.02.2010 от 14 ч. по БНТ. След понеделника - 08.02., ще бъде качен и в сайта на предаването. Сега естествено не е качен , защото още не е излъчен.

Мнение от elektrovoz46 »

gzo написа:Нещо не сгрявам тук !
Гледах записа от 30.01 в който участва Мартин Иванов-Бийтълса......но останалите 2 състезателки се състезават в темите Химия и Народни носии
В кой запис тогава е темата БДЖ ?
Ти так като спечелиш първо място и устастваш и в следващото предавае! :P
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Днес аз и родителите ми изгледахме предаването, в което е взел участие г-н Стефанов. Добър резултат, положени са много старания и усилия и наистина ако не бяха 2-та въпроса от първи кръг щяхте да сте сигурен победител с краен резултат 25 точки. За дърпане на уши едва ли би могло да става на въпрос, все пак станалото станало. Иначе от всички зададени въпроси този за Леон Фуко най-много ми хареса поне на мен. Сърдечни поздравления за труда и участието, не съжалявайте, не сте толкова лош състезател. Успех оттук нататък!
Всички истински мъже бачкат в БДЖ!
Аватар
gzo
Аватар

Мнение от gzo »

Поздравления за господина Стефанова !
Добре се представи, човек с широки познания. Мен лично ме подрази въпроса за жилото :lol:
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Личеше си, че е някаква уловка. :D :lol: Най ми е интересно откъде ги измислят тези въпроси... сигурно си имат цяла мрежа от информатори, които да дирят всякаква информация по форуми и т.н. :) За Сл-Ва първият удвоен участък честно си признавам не се сетих. :oops:
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от amon »

Поздравления за чудесното представяне :) .
ОП ''Среден ремонт електровози'' - Подуене
Личеше си, че е някаква уловка. Най ми е интересно откъде ги измислят тези въпроси... сигурно си имат цяла мрежа от информатори, които да дирят всякаква информация по форуми и т.н.

Съвсем не е така, драги Nikss. За областите Техника, Физика, География и Спорт отговаря една и съща редакторка (консултант). Основно се ползва само информацията от Уикипедия и евентуално ако има някой сайт по темата - напр. в случая официалния сайт на БДЖ ( БДЖ История). И точно затова се получават най-често гафове - защото горните източници съвсем не са най-добрите. Но в случая смятам, че "вината" си е моя - просто не е било необходимо да се впускам чак толкова в подробности. Макар че знае ли човек какво точно ще го попитат...

За сведение на интересуващите се - записът на предаването от 06.02 вече е качен в сайта на БНТ :
http://bnt.bg/bg/productions/37/edition ... ruari_2010
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Нищо, здраве да е. Пробва се, видя как е, надявам се ти е харесало. :)
Nikss, това ми е трето участие в състезанието, така че явно ми е харесало :D .

За първи път участвах през 2008 г. с тема "Фотография (Техника)". Тогава даже имам една победа с набрани 16 т., а в четвъртия кръг успях да ги учетворя и реализирах краен резултат 64 т. На следващия запис обаче не успях да победя - реализирах 14 т. и останах на второ място.

Второто ми участие беше миналата година. Темата ми беше "Телекомуникации (Техника)" Набрах 26 т., като на първия кръг удвоих резултата си, но отново останах втори, тъй като противникът ми Лазар Петров набра 32 т.(в следващите състезания той стана трикратен победител).
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Имаш богат опит. Браво. Още веднъж поздравления за участията! И като за финал един въпрос - смяташ ли след време отново да участваш? :D :)
Много ми се иска. Но всичко зависи от "Минутата". Преди правилата позволяваха максимално 6 опита. Сега май са ги ограничили на 3 . Виж тук: http://www.minutaemnogo.tv/?p=12

Все пак ще си дам заявката, пък дано стане :D

А ти самият защо не опиташ?
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Успех!
А за възрастта има ли някакво ограничение? А иначе не става само със желание и знания... трябва и време да има за снимките. :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Нещата от живота | Matters of Life”

Информация