Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Румънците имат модернизация, основана на IGBT, но механиката остава основен проблем, за сега нерешим. Сетих се, че през 1997 г., когато са правени проучвания за модернизация, чехите от "Шкода" са искали да направят така, като запазят общо взето само коша - ново оборудване вътре, нови талиги... Но цената е съпоставима с тази на нов локомотив. Най - удачния вариант е този, който приложиха събрите. Малки модификации без съществено изменение на основната конструкция, главно с цел подобряване на ефективността. Примера - серия 461-100. В тази насока може да се помисли доста. До каква степен да се извършат модификации, кои възли да се заменят, кои да се модифицират. Но без да се впускаме в излишна и скъпа модернизация и тиристоризация. Сърбите си залагат на доброто старо АТП, което върши идеална работа.
64.19

Мнение от Heruvim »

disell написа:Дали ако беше жив Г.Стайков тези локомотиви щяха да се доставят в България а :?: :?: :?: -- всички знаем отговора и легендите около това....и "случайното" произшествие в Румъния. :!:
За какво "случайно" произшествие става въпрос? Може ли подробности.
Техник
Обратна връзка:
Аватар
Техник

Мнение от bdz46 »

Разрови се из форума, има го обсъждано. Челен удар с фатални последствия.
Аватар
07
Аватар

Мнение от 07 »

Heruvim написа:
disell написа:Дали ако беше жив Г.Стайков тези локомотиви щяха да се доставят в България а :?: :?: :?: -- всички знаем отговора и легендите около това....и "случайното" произшествие в Румъния. :!:
За какво "случайно" произшествие става въпрос? Може ли подробности.
Описано е във форума но в общи линии: По време на изпитанията в Румъния лок 46 001 се сблъсква челно с румънски локомотив на жп полигон. Скоростта на 46 001 е била 130 (по други сведения 120 км/ч) на румънците - 80.... не имали време да задействат спирачки... резултат загиват 7 души, а над 10 са ранени......

Мнение от Heruvim »

Е защо тогава са приели локомотивите за експлоатация? Всъщност каква е била причината за катастрофата?
Аватар
07
Аватар

Мнение от 07 »

Heruvim написа:Е защо тогава са приели локомотивите за експлоатация? Всъщност каква е била причината за катастрофата?
Ако заради катастрофа се спираха локомотиви от експлоатация или не се приемаха никъде по света нямаше да има железници......
Причината според някои (не ги знам какво пушат) е че мамалигите нарочно са пуснали локомотив срещу нашите защото единия член от комисията (лека му пръст) не е искал да ги приема.......
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Аз чух още по - безумна теория - нашият представител е отказал приемането и румънците са щели да изгубят колосали суми от недоставката за България.Тогава предложили на него за последно да се качи и да се убеди в движение на качествата на локомотивите.След като 46-00-цата потеглила , билo проведено бързо съвещание и решили с цената на животите на няколко техни машинисти доставката да се осъществи.Избрали точно тези техни хора , които са имали през годините наказания и без да подозират нищо , им наредили да се качат в "06-00-цата" (не знам серията , но мисля , че е бил 63-000) и да тръгнат уж за обслужване на товарен влак , като целта е била челен удар.Един от експертите бил попитан какво ще стане с българина (нашия представител) , а румънецът без да отговаря само жестикулирал ръка с палеца надолу , което можело да означава само едно.
Тази история ми я разказа бивш локомотивен машинист от депо Бургас , вече пенсионер.Не знам дали е истина.
Аватар
07
Аватар

Мнение от 07 »

VESO написа:Аз чух още по - безумна теория - нашият представител е отказал приемането и румънците са щели да изгубят колосали суми от недоставката за България.Тогава предложили на него за последно да се качи и да се убеди в движение на качествата на локомотивите.След като 46-00-цата потеглила , били проведено бързо съвещание и решили с цената на животите на няколко техни машинисти доставката да се осъществи.Избрали точно тези техни хора , които са имали през годините наказания и без да подозират нищо , им наредили да се качат в "06-00-цата" (не знам серията , но мисля , че е бил 63-000) и да тръгнат уж за обслужване на товарен влак , като целта е била челен удар.Един от експертите бил попитан какво ще стане с българина (нашия представител) , а румънецът без да отговаря само жестикулирал ръка с палеца надолу , което можело да означава само едно.
Тази история ми я разказа бивш локомотивен машинист от депо Бургас , вече пенсионер.Не знам дали е истина.
Весо безумно е, защото няма нужда да жертват цял локомотив - при тая скорост е достатъчно да сложат нещо на релсите, още по достатчно е "секуритате" да му сложи нещо в питието, случайно да го блъсне пиян шофьор, още по случайно да му подарят едно куфарче с пари......
Техник
Обратна връзка:
Аватар
Техник

Мнение от bdz46 »

Весо пак са го баламосали...
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Ааа , този път не са , защото не вярвам на разказа му.Обаче човекът не спираше да плюе по тези локомотиви , при все , че толкова години е бил на тях и да обяснява подробно как румънците наредили пускането на техния дизел и така се вживяваше , все едно е бил там.Дори взе да говори какво решение взели на съвещанието и как председателят на тяхната комисия не издържал психически на това , че загинали толкова хора и се хвърлил в р. Дунав.И още и още.
Ако възрастта му не беше толкова голяма , всеки ще каже , че този си измисля.Обаче аз го усетих , понеже хем е работил на тези машини , хем ги плюе неистово.Което не би следвало да е логично.
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Има доза истина в това, което е разказано на Весо. Удара при гара Фаур е бил целенасочен. Локомотива серия 60 е пуснат в затворения кръгов полигон умишлено именно с цел челен удар. Трябвало е да изглежда като нещастен случай. Не един и двама човека знаят истината, че един наш велик инженер загива, за да се доставят 45 бр. технически и концептуално сгрешени електровоза, които още в първите години започват да дават тежки повреди по механичната и електрическа част.

Мнение от driver »

не 60 серия а 55 серия е бил локомотива
Техник
Обратна връзка:
Аватар
Техник

Мнение от bdz46 »

Тази "истина" не се знае колко е истина...
Може и да е истина, може и да са фолклорни митове и легенди, предаващи се от уста на уста и всеки дава нещо от себе си.
Публикувай отговор

Обратно към “Електрически локомотиви серия 46 | Electric locomotives series 46”

Информация