Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Не е до единия лев. На Пловдив преди време отивам да си изкарам такава карта , докато бях студент.Първо на опашката чакаха около 50 човека , а процедурата бе следната - искат актуална снимка , не можело да се вземе тази от старата карта (пълна простотия) , но много хора тайно изваждаха картите и махаха снимките , като разбраха , че предните ги връщат. След като ти вземе уверението , една от жените започва уж да проверява документите - снимка , бележник , ученическа лична карта , уверение (ако нямаш само едно от изброените , считай , че са те върнали) , а през това време друга се обажда във въпросното учебно заведение дали има такъв ученик или не.И ако имаш нещастието секретарката да не е работното си място , тогава звънят след 3 минути и ако историята се повтори , те връщат.Пред нея стои списък с телефоните на канцелариите на училищата и ВУЗ-овете в града и тя за всеки един човек звъни , което прави самата процедура по издаване изключително бавна.Първия път като се наредих на опашката , точно за две момичета преди мен , онези от гишето излязоха в обедна почивка , втория път опашката беше над 70 човека и аз се върнах , а на третия път все пак се добрах.То не бяха лична карта , студентска книжка , че дори и студентската карта , то на уверението трябвало само в горния ляв ъгъл да пише "редовно обучение" , а не другаде , понеже ако печатът на университета е ударен на някое друго място , уверението било невалидно и те връщат (интересно от къде си го измислят това).И най - накрая вдигна телефона и се обади на секретарката ми в правния отдел на ПУ-то.След като получи потърждение , че такъв студент има и е редовно обучение , едната служителка взе да ми оформя нещата , за да ме впише в една тетрадка , но в последния момент видя от личната ми карта , че местожителството ми е в Пазарджик и се развика как мога да подавам документи за издаване на ж.п. карта в Пловдив , тъй като и в Пзк издавали.Аз и обясних , че в момента живея от година в Пловдив , но тя ми каза , че карта се вади само от гарата по местожителството на личната карта и ако населеното място няма гара , тогава се ходи до най - близката по километри такава (чудно ми е и тази теория от къде си я измисли). В случая след като съм бил от Пзк , съм нямал право да вадя карта от Пловдив , а трябва да си ида на пазарджишката гара.Това преля чашата и повече в ПО не съм пробвал да си вадя ж.п. карта.
В момента мисля , че е по - облекчен режима за вадене на такива карти (вече не звънят по училищата) , но аз имам право само на "Класик".
Обратна връзка:

Мнение от Saruman »

Хахаха, в Габрово не правят такива глупости.
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Едно момче "пострада" тогава като остана без карта.Историята с него беше повече от абсурдна - бе студент в Европейския колеж в Пловдив и първия път го върнаха , понеже на уверението имал печат "редовно обучение" не на определеното място (много ми бе интересно как определяха кое място е "определено"). Втория път момчето дойде и уж всичко беше наред , когато една от жените прочете уверението и каза , че Европейския колеж е частен и студенти , които следвали там , независимо от формата на обучение , не им се полага да ползват карти.С такова право били само студентите от държавните университети , не и от колежите.
Ха иди им обяснявай. Добре , че в последните 2 години нещата малко се пооправиха и вече касиерките , които издават карти , не са толкова взискателни.
Аватар
07
Аватар

Мнение от 07 »

Весо, ами ако живееш в град(село) в който няма ж.п бюро (гара)?
Аз имах следния случай - отказ да ми бъде издадена карта понеже семестъра бил минал (зимния) нищо че бях в сесия.......
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

07 написа:Весо, ами ако живееш в град(село) в който няма ж.п бюро (гара)?
.......
Точно това ми каза и жената от гишето - карта се вади само от гарата по местожителството на личната карта , а ако населеното място няма гара , тогава се ходи до най - близката по километри такава.Интересно ми стана това тя от къде го е чула , а и не само чула , но го обяснява и на клиентите , решили да си закупят карти с намаление.
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

За цитирания проблем, Веско, моля да се обърнеш с официален сигнал до Администрацията на Форум "Локомотиви", от където ще бъде изпратено запитване до "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД.
64.19
Обратна връзка:

Мнение от Saruman »

Хайде де не може! На един мой колега понеже на Габровската гара билетопродавачката излезе в почивка, той си взе карта от Царева Ливада. Най-интересното, че е от Левски и не са му направили никакъв проблем.
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

lok45111 написа:За цитирания проблем, Веско, моля да се обърнеш с официален сигнал до Администрацията на Форум "Локомотиви", от където ще бъде изпратено запитване до "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД.
Марио , това беше преди повече от 3 години , но ако ми се беше случило да речем преди 3 месеца , нямаше да се колебая да подам сигнал.
Мен повече ме вълнува друг въпрос - възможно ли е с една карта за намаление 50 % да се закупят от една гара повече от един билет за един и същи влак.
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Програмно е възможно, тъй като има несъвършености в програмата за билетоиздаване. Ако касиерката обаче гледа - не би трябвало.
64.19
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Хайде като заговорихме за картите и аз да споделя нещо преживяно. Значи изпращах моя приятелка за Троян, щеше да пътува с ПВ 20191 (сегашния 20137, който 2008 г. се движеше с лок + вагони заради кризата за ЕМВ в депо ГО). Старата й карта беше изтекла, тя ми даде уверението и снимката и ме изпрати по-рано докато тя отиде до вкъщи да си вземе багажа и остави чантата от училище. Отидох аз, обаче 2602 още не беше минал (тъй като идваше чак 13:10, а 20191 тръгваше 13:20) и се издаваха на едното гише на гара Чб билети и запазени места за "Златните", а на другото имаше преди мен 3-ма човека за карти. По едно време обявиха, че експреса е закъснял, а пътника ще го чака (не знам защо). Поуспокоих се малко, приятелката ми дойде и почнахме да нервничим. Е, 3' преди заминаването на влака по разписание картата й беше готова, взе си намаление до Плевен (оттам я чакаха с кола за Тря), тъкмо се качи и след няма и 10 секунди влакът потегли. Останах като гръмнат, но такъв късмет извадих, иначе щях да потъна от срам... всичко все пак мина успешно.
Иначе миналата година ми се наложи да си извадя карта тъй като бях без легитимация, а ми се наложи да пътувам. Е, не беше толкова трудно колкото Веското премеждие преди 3 г. :D Взех си уверението от училище, отидох със снимка и левче на гарата, нито звънят, нито проверяват... направо пишат картата, слагат снимката... единствено ламинирането бави процедурата, но пък колко пари може да ти спести една карта, струваща 1 лев. 8)
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

То и сега никъде не звънят да се обаждат.Само на Пловдив (по - паметливите знаят , че карти се вадиха на втория етаж , а сега ги преместиха в малката чакалня) проверяваха и аз не знам защо.А това , че като си от друг град , който има гара и на нея да се вадят карти и да те карат да ходиш там , при положение , че няма значение от къде ще си изкараш картата , звучи повече от абурдно.И по тяхната глупава логика с километрите , аз ако съм от Смолян , а живея в Пловдив и искам да пътувам с намаление по влака , трябва да си извадя картата само от асеноградската гара , от другаде не мога.Пълна идиотщина.

Мнение от rexkos »

VESO написа:.А това , че като си от друг град , който има гара и на нея да се вадят карти и да те карат да ходиш там , при положение , че няма значение от къде ще си изкараш картата , звучи повече от абурдно.
Това са пълни простотии. Сегашната ми карта е издадена в гара Костинброд, въпреки че по лична карта адресът ми е в София (всъщност когато ходих да си изваждам карта никой не ми е искал лична карта и бележник)... Някои явно искат да се правят на интересни.... :roll:
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Дали пък не очакват да получат някое поощрение към следващата заплата ако предотвратят измама при издаването на карта, макар, че според мен е доста трудно да се напише уверение и намери печат. :roll:
А иначе бележник не са искали нито на мен, нито на някой друг ученик в Чб, издал си карта за намаление. Такова нещо ако попитам касиерките на гарата сигурно ще ме помислят за луд, такива работи освен в Пловдив едва ли е имало на друга гара по жп мрежата. Трябва да вземем да направим проучване и да попитаме по гарите какво се изисква за издаване на карта "УЧАЩ". Отговорите ще е интересно да бъдат сравнени. 8) Интересно Весо как не са ти поискали и акта за раждане. :D
Смятайте, че ако тая практика да се проверява всичко не беше прекратена до сега, скоро и съдебните досиета щяха да почнат да проверяват дали пък въпросният пътник няма да се самовзриви или самозапали в някой влак, колкото и странно, смешно и каквото се сетите още да изглежда на някои приятели и колеги. :roll: :arrow:
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Смеете се вие , ама на мен тогава хич не ми беше до смях.А и не само мен , а стотиците чакащи на единственото гише на гара като Пловдив.
Да повторя - на учениците им искаха следните документи - уверение , бележник , ученическа лична карта , а за тези , които са от 9-ти клас нагоре , дори и лична карта , която трябвало да носят със себе си.И ако само едно от тези неща , не го носи въпросният ученик , веднага го връщат.За студентите режимът бе по - затегнат - изискваха се уверение с печат само в горния ляв ъгъл "редовно обучение" , а не поставен другаде , защото (цитирам): "опитвате се да ме измамите с фалшиво уверение" - бяха думите на едната касиерка към момче - студент , който имаше уверение с печат , поставен в долния ъгъл.Още - лична карта , която внимателно се чете (нали така ме върнаха , понеже прочетоха , че съм от Пзк) , студентска книжка , която я разгръщат на последната страница за заверен семестър , студентска карта (не всички университети издават такава карта към студентската книжка). И друго - снимката трябва да е актуална и ако подадеш старата карта да си я изрежат от нея , те те връщат , понеже снимката трябвало да бъде нова (тук много от опашката като разбраха за какво става дума , тайно си извадиха старите карти и махнаха снимките от тях). В крайна сметка след повече от няколко часа чакане , след като са проверили по телефона само 10-тина човека , се добираш до гишето и се молиш въпросната секретарка в училището / университета да е на работа в момента , понеже ако я няма , те не могат да се свържат с нея и с думите: "ами ние от къде да знаем дали учите / следвате или ни лъжете!" , най - спокойно те връщат.

Така че преди години , на центр. ПО да си изкараш карта за намаление беше истинско приключение. :D

Мнение от lubo_katastrofata »

VESO написа:Смеете се вие , ама на мен тогава хич не ми беше до смях.А и не само мен , а стотиците чакащи на единственото гише на гара като Пловдив.
Да повторя - на учениците им искаха следните документи - уверение , бележник , ученическа лична карта , а за тези , които са от 9-ти клас нагоре , дори и лична карта , която трябвало да носят със себе си.И ако само едно от тези неща , не го носи въпросният ученик , веднага го връщат.За студентите режимът бе по - затегнат - изискваха се уверение с печат само в горния ляв ъгъл "редовно обучение" , а не поставен другаде , защото (цитирам): "опивате се да ме измамите с фалшиво уверение" - бяха думите на едната каиерка към момче - студент , който имаше уверение с печат , поставен в долния ъгъл.Още - лична карта , която внимателно се чете (нали така ме върнаха , понеже прочетоха , че съм от Пзк) , студентска книжка , която я разгръщат на последната страница за заверен семестър , студентска карта (не всички университети издават такава карта към студентската книжка). И друго - снимката трябва да е актуална и ако подадеш старата карта да си я изрежат от нея , те те връщат , понеже снимката трябвало да бъде нова (тук много от опашката като разбраха за какво става дума , тайно си извадиха старите карти и махнаха снимките от тях). В крайна сметка след повече от няколко часа чакане , след като са проверили по телефона само 10-тина човека , се добираш до гишето и се молиш въпросната секретарка в училището / университета да е на работа в момента , понеже ако я няма , те не могат да се свържат с нея и с думите: "ами ние от къде да знаем дали учите / следвате или ни лъжете!" , най - спокойно те връщат.

Така че преди години , на центр. ПО да си изкараш карта за намаление беше истинско приключение. :D

Малеееееее ми че аз е сега в началото на учебната година си вадих такава карта и ми искаха само снимка и уверение...нищо друго
Изпитвам буфери! Без стенд :D
Публикувай отговор

Обратно към “Тарифи, превозни документи и превозна дейност | Fares, tickets and transport activity”

Информация