Привет и здраве желаем!
Аз съм
Николай ПИРГОЗЛИЕВ, на 23 години, от Русе. Кореняк русенец съм, роден съм в този град и съм израстнал тук.
Средното си образование завърших в Средно общообразователно училище (СОУ) с рисуване, графика. Имах голямо желание да уча и в техникума по ЖП транспорт в града (в непосредствено съседство на Националния музей на транспорта и съобщенията), но в последствие, съветван и от родителите си, реших да развия една своя дарба, а имено гореспоменатото.
Понастоящем съм студент ІІІ курс по специалност "инженерен дизайн" в РУ "Ангел Кънчев", като участвам и в Студентски съвет на университета. Тук също многократно ми задават въпроса, защо не съм отишъл да уча
ЖП в София, ами се занимавам в Русе. За сега гледам да завърша, а някой ден, ако и Господ Бог нареди или виче е наредил така, смятам най-малкото да се отправя към един курс за помощник-локомотивен машинист. Ще видим...
За железниците няма да говоря
просто като за интерес, защото те са неразривна част от моя живот. Израстнах в кв. "Тракция", жепейския квартал на Русе, "в компанията на" маневриращи и транзитно преминаващи ЖП състави и техните звукови сигнали и свирки, под миризмата на
креозот от дървените ЖП траверси и пр. Както си го знаят още възрастните хора, "Тракцията". В съседство на него се намира и един друг квартал, който се казва "Локомотив"
(там има и спортен комплекс с това име). Между тези два квартала се намират локомотивното и вагонно депа, както и ЛВЗ-Русе. Доста хора от моя род, по бащина и по майчина линия са работили в сферата на железниците. Накрая (за сега) всичко това се концентрира в мен и ето резултата.
Освен това, много обичам и се интересувам от военна техника, леко и тежко стрелково оръжия, военни автомобили, кораби и самолети, и специализирани военно-инженерни машини, Инженерни войски. Особенно ме вълнува подривното дело или казано по-просто, сапьорството. Аз, самият служих като сапьор и вярвайте ми, едва ли срещате всеки ден момче или мъж, който толкова да си обича военната служба и казармата. С една дума, обичам си войниклъка. Жалко, че закриват наборната военна служба, и 9 месеца беше нещо.
Това беше от мен. Драго ми беше. До скоро!