Администратор
Поименния списък и снимките ще трябва да са налични не по - късно от 10-ти този месец. Вероятно още на 11-ти ще внеса писмото и списъка с прикрепените снимки на лицата, за да задвижа процедурата. От НКЖИ обещаха да свършат бързо работата, в което не се и съмнявам. Просто и на вчерашната среща се убедих, че хората имат желание да ни помогнат, но си има законова рамка, която трябва да се спазва. С получаването на пропуски, ние ще бъдем легитимни и няма да се чудят началник - гарите кои сме и защо ще снимаме светосхемното табло на гарата им или някой уплашен стрелочник да ни гледа втрещено. Наистина, проблема е глобален, но тепърва ще се решава. Ние поставяме началото и тази процедура ще е като пилотна за да се види както културата на използването на тези доста широкоспектърни права, които получаваме, така и ползата от взаимното сътрудничество с ДП-НКЖИ. За вбъдеще, когато обществото на жп любителите стане достатъчно сплотено и ако пилотния проект даде добри резултати, а доверието, гласувано от НКЖИ към нас бъде оправдано, тогава вече ще се пристъпи и към процедура за издаване на пропуски на всички активни ЖП фотографи. Тук е мястото да кажа, че колеги от "Моделинга" също могат да се включат в този първи пилотен етап, тъй като е редно да има и техен представител.
64.19

И сега остава на 13-ти примерно (уф, че се пада Петък
) да е инструктажа тъй като преди малко ми бе съобщено, че освен тази и идната седмица няма да сме на училище - обявена е грипна епидемия. Като няма възможност - пък когато стане, все ми е тая, и без това последните 3 години училището "раздава" щедро ваканции и тамън 1 ден ще си почина с ходене до София. Ако пък е на 16-ти ще е още по-добре - тамън още 1 ден почивка след 2-те седмици ваканции. 
Така като гледам колко бързо вървят нещата и хората имат желание да ни помогнат в начинанието изглежда, че до края на този месец трябва и картите да сме получили и да стреляме смело при спотингите.

Така като гледам колко бързо вървят нещата и хората имат желание да ни помогнат в начинанието изглежда, че до края на този месец трябва и картите да сме получили и да стреляме смело при спотингите.

Администратор
Днес с Наско(bdz_bg) като минахме през Централна гара София останахме втрещени. Хем "Транспортна полиция" не обича спотърите, хем моя снимка се кипри гордо на техен плакат по случай 120 годишнината им
Е на това му се вика вече наглост! Нито са искали разрешение за ползване на снимката, нито пък аз или който и да е от Форума сме давали съгласие.

64.19

Администратор

Кратък разказ относно случка с Транспортна полиция.
Онзи ден с Антон решихме да идем да поснимаме малко. И понеже е фотограф с опит по-голям от моя, ме заведе на старите влакове на Сточна гара. Зимата там беше изкарал много хубави като идея (и кофти като качество
) снимки, за това се навих и аз да снимам там. Хубавото беше, че слънцето беше застанало точно над влаковете, а изоставените и ръждясали кранове се простираха над тях като арки. Въобще изглеждаше много красиво. И естествено реших, че ще снимам. Направих няколко снимки, прегледах ги, шракнах още малко и приключих. През това време Антон си снимаше някакви негови си работи, но в една от снимките му трябвало да има и чове и аз му се притекох на помощ.
Качих се на стъпалото на влака и тамън се обръщам - гледам един син Фиат Типо с чужда регистрация идва насам. Викам си: "Тия ще са някакви цивилни, к'во ли правят и те тук?" Но вратите се отвориха и от тях изскочиха двама полицаи.
- Момчета, - вика единия - к'во правите тука, бе?
- 'Ми снимаме. - му казвам аз.
- К'во снимате? - казва другия.
- Ами крановете и слънцето. - обяснявам - Стават много хубави снинки.
- Я си дайте документите! - казва първия - И се качете в колата.
- Ами добре. - казваме двамата в един глас с Антон
Качихме се и ни откараха в канцеларийката на Транспортна Полиция, на ъгъла на завоя за новия бетонен мост. Влезнахме в канцеларията, казаха ни да седим на канапетом а през това време онзи започна да пправи справка за нас. Обади се на някакъв колега, издиктува му данните ни и започна едно дъ-ълго чакане. Явно нямаше да ни се размине лесно, след като явно е държавна собственост, това и Антон го потвърди. Пък и имаше сотаджии пред влаковете (които опитно избегнахме
). И преди ми се е случвало да ме проверяват и беше голяма галимация, а сега в държавна собственост и на всичкото отгоре охранявана... Не ми се мислеше.
- И двамата ще закъснеем яко (той беше на среща).
А той ми казва: "Ахъ" и ми се смее.
След доста минути, онзи се обади на колегата си и той започна да му дудне нещо в ухото през слушалката. Дочух, че първо стана дума за Антон. Записа си нещо. После дойде и моя ред, чух си името. И както беше надъхан транспортния полицай, така изведнъж се смути човечеца, сви се и отвърна на отсрещния през слушалката: "Еми...добре". А от баща ми знам, че когато правят справка в полицията се разглежда всичко - къде живееш, къде учиш, кои са родителите ти, какво работят. Дебело искам да подчертая на последното (за родителите). А баща ми е командир на военната авиобаза в Крумово и е с доста по-висок чин и от двамата полицаи.
Транспортния затвори телефона, каза ни на кратко да не идваме повече тук, защото било държавна собственост и било поверително и ни отпрати. Без никакви записвания, без никакви по-обстойни проверки, нито на багаж, нито на това , което имахме по джобове и т.н.
А предишните пъти го правиха...
Онзи ден с Антон решихме да идем да поснимаме малко. И понеже е фотограф с опит по-голям от моя, ме заведе на старите влакове на Сточна гара. Зимата там беше изкарал много хубави като идея (и кофти като качество

- Момчета, - вика единия - к'во правите тука, бе?
- 'Ми снимаме. - му казвам аз.
- К'во снимате? - казва другия.
- Ами крановете и слънцето. - обяснявам - Стават много хубави снинки.
- Я си дайте документите! - казва първия - И се качете в колата.
- Ами добре. - казваме двамата в един глас с Антон
Качихме се и ни откараха в канцеларийката на Транспортна Полиция, на ъгъла на завоя за новия бетонен мост. Влезнахме в канцеларията, казаха ни да седим на канапетом а през това време онзи започна да пправи справка за нас. Обади се на някакъв колега, издиктува му данните ни и започна едно дъ-ълго чакане. Явно нямаше да ни се размине лесно, след като явно е държавна собственост, това и Антон го потвърди. Пък и имаше сотаджии пред влаковете (които опитно избегнахме
- И двамата ще закъснеем яко (той беше на среща).
А той ми казва: "Ахъ" и ми се смее.

След доста минути, онзи се обади на колегата си и той започна да му дудне нещо в ухото през слушалката. Дочух, че първо стана дума за Антон. Записа си нещо. После дойде и моя ред, чух си името. И както беше надъхан транспортния полицай, така изведнъж се смути човечеца, сви се и отвърна на отсрещния през слушалката: "Еми...добре". А от баща ми знам, че когато правят справка в полицията се разглежда всичко - къде живееш, къде учиш, кои са родителите ти, какво работят. Дебело искам да подчертая на последното (за родителите). А баща ми е командир на военната авиобаза в Крумово и е с доста по-висок чин и от двамата полицаи.
Транспортния затвори телефона, каза ни на кратко да не идваме повече тук, защото било държавна собственост и било поверително и ни отпрати. Без никакви записвания, без никакви по-обстойни проверки, нито на багаж, нито на това , което имахме по джобове и т.н.

Пътувай с влак - спаси природата !
Датата е 15.08.2006, мястото - гара Бойчиновци преди заминаване на БВ 7622. С един познат пътувахме до Монтана и се връщахме в София. На връщане обаче нямахме време да му бъде заверен билета(аз пътувам със служебна карта) и се качихме направо във влак 71210 към Бойчиновци. Във влака, кондуктора каза, че билета може да бъде заверен в Бойчиновци и пътуването да продължи. Отидохме с него на Билетна каса, от където ни отказаха заверка, качихме се във вл. 7622, където директно отидохме при кондуктора, който се държеше изключително вулгарно и приличаше на пиян! Съответно аз като железничар му напомних за парите, които взимат на ръка и да не скача срещу 14 годишно дете(толкова е възрастта, на момчето пътувало с мен). Напуснахме фургона на влака и отидохме при началник - гара Бойчиновци, който също отказа заверка на билета, щото не му било в правата. През това време оня кондуктор от влака доведе полицай със сл.№004423, който също се държеше вулгарно и не оставяше да бъде разказана историята. Налетя върху хлапето с думите, че е било псувало кондуктора, каквото не се беше случило! Започна да заплашва, че ще загазиме и т.н. след което се изпари на някъде. Във влака също имаше екип на Транспортна полиция, който когато реших да се оплача от кондуктора се скри някъде из влака. После продължихме пътуването до Мездра с нов билет, за който дадох последните си пари и стигнахме до Мездра, където качих хлапето на вл. 20206 до София. Там също имаше някакъв полицай, който се качи от Своге и се направи на любопитен защо пътуваме в задната кабина на ЕМВ, БЕЗ ДА Е НА РАБОТА!!!!! и обяснение му беше отказано. Също така този пък ми забрани да седя на последния прозорец в пътническия салон и ме застави да се върна в задната кабина потив всички правила, естествено му отказах. Започна да крещи, че му лазя по нервита, а аз го поканих да дойде в кабината да се разбереме по железничарски, но така и не дойде!
Нека попитам аз кой и срещу какво дава на разни дришльовци служба в Полицията и им позволява да се държат с хората като с престъпници, независимо какви са те и също така да попитам някой началник на Траснпортна полиция ДО КОГА НАГЛИ УТРЕПКИ С УНИФОРМИ НА ПИЛИЦИЯТА ЩЕ НАХАЛСТВАТ ПО КАБИНИТЕ НА ЛОКОМОТИВИТЕ И ЕМВ И ЩЕ ИЗНУДВАТ МАШИНИСТИТЕ ПО НЯКОИ МЕЖДУНАРОДНИ ЛИНИИ ДА ПРЕВОЗВАТ НЕЗАКОННО КУПЕНИ ЦИГАРИ В КАБИНИТЕ НА ЛОК. И ЕМВ!!!??? АКО НЯКОЙ МАШИНИСТ СИ ИЗПАТИ ЗАРАДИ ТЕЗИ ТЕХНИ ДАЛАВЕРИ ТЕ ЛИ ЩЕ МУ ХРАНЯТ ДЕЦАТА!?
Има още разкази.Напишете в google транспортна полиция снимки.Цяла тема има във форума на НКЖИ.
Нека попитам аз кой и срещу какво дава на разни дришльовци служба в Полицията и им позволява да се държат с хората като с престъпници, независимо какви са те и също така да попитам някой началник на Траснпортна полиция ДО КОГА НАГЛИ УТРЕПКИ С УНИФОРМИ НА ПИЛИЦИЯТА ЩЕ НАХАЛСТВАТ ПО КАБИНИТЕ НА ЛОКОМОТИВИТЕ И ЕМВ И ЩЕ ИЗНУДВАТ МАШИНИСТИТЕ ПО НЯКОИ МЕЖДУНАРОДНИ ЛИНИИ ДА ПРЕВОЗВАТ НЕЗАКОННО КУПЕНИ ЦИГАРИ В КАБИНИТЕ НА ЛОК. И ЕМВ!!!??? АКО НЯКОЙ МАШИНИСТ СИ ИЗПАТИ ЗАРАДИ ТЕЗИ ТЕХНИ ДАЛАВЕРИ ТЕ ЛИ ЩЕ МУ ХРАНЯТ ДЕЦАТА!?
Има още разкази.Напишете в google транспортна полиция снимки.Цяла тема има във форума на НКЖИ.

Пътувай с влак - спаси природата !

Администратор
Последния разказ е мой и е абсолютно действителен случай във влак 20206 от Мездра за София. Тъпата кука се беше толкова надъхала да се заяжда, че много малко оставаше да му бъде поискана служебната значка и да му бъде записан номера, след което да пусна жалба. Като цяло в България, полицията вместо да се занимава с гонене на разбойниците из влаковете и да осигурява сигуността на транспорта, тя се занимава с ходещите из пероните фотографи.
64.19

Нали знаете - на крива ракета и космоса й пречи или за криво колело прав път няма. Това е, каквото и да кажем ще е малко. Май трябва всички полицаи да бъдат проверени как ще реагират при вида на даден обект - симулатор и оттам да се решава кой остава и кой напуска.
Това ще е доста интересно да се наблюдава отстрани.
Кой как ще реагира на мангал, свалящ калодки на вагон и какво ще направят ако видят фотограф, снимащ и не правещ нищо незаконно.
Това според мен би дало най-добри резултати. 

Администратор
Полицията въпреки широката си самореклама , не желае да води диалог нито със спотърското общество, нито с НКЖИ. За тях - полицаите снимането на влакове е престъпление и е незаконно. А те дори не знаят, че има съответните органи в НКЖИ и БДЖ, които със съответните документи акредитират дадения фотограф, при което полицая не само трябва да се оттегли, но и е длъжен да окаже съдействие ако има нужда от такова. И да питам аз Гледам им жалките разяснителни брушури, на които гордо са се снимали по влакове и гари! Нали снимането в района на гарите е забранено?! Защо тогава те - законът сами извършват нарушение?! Или всичко, както отдавна го казах е едно голямо придаване на важност поради безсилие за справяне с мангалите, свалящи калодки и с футболните хулигани, правещи погром по гари и влакове.Nikss написа:Нали знаете - на крива ракета и космоса й пречи или за криво колело прав път няма. Това е, каквото и да кажем ще е малко. Май трябва всички полицаи да бъдат проверени как ще реагират при вида на даден обект - симулатор и оттам да се решава кой остава и кой напуска.Това ще е доста интересно да се наблюдава отстрани.
Кой как ще реагира на мангал, свалящ калодки на вагон и какво ще направят ако видят фотограф, снимащ и не правещ нищо незаконно.
Това според мен би дало най-добри резултати.
64.19

Смятат, че като са се надули до пръсване и се тупат в гърдите са най-големите и трябва да газят наред, че никой не може да ги спре. Има такива, на които наглостта няма край, но има и много малко на брой разбрани хора. Как в Европа снимането не е незаконно питам аз? Ама вярно, забравих, че сме в Абсурдистан.
Информация
Модератори