Администратор
bdz46 написа:От кога е най-големия форум?
Писмото е редактирано и утре ще бъде занесено на съответните служби и медии, посочени в него.

Редактиран вариант:
ОТВОРЕНО ПИСМО

До: БДЖ – ЕАД
НК „ЖИ”
МВР
Дирекция „Полиция”
Вестник „Стандарт”
Вестник „ТРУД”
Вестник „Телеграф”
Нова телевизия
bTV
БНТ-1

От: Администратора и управител на Форум „Локомотиви”, Марио Евстатиев

Уважаеми Госпожи и Господа,
които ще прочетете това писмо,

Пиша Ви в качеството на администратор на един от специализираните форуми за железопътни любители и професионалисти, във връзка с проблемите на едно общество – жп. фотографите.

ЖП фотографията, позната и под чуждото име „Трейнспотинг” се развива у нас от 2004 г. От тогава на сам мнозина любители на железницата чакат с фотоапарат в ръка почти всеки влак и локомотив, изминават десетки километри пеша в междугария, за да направят най – добрата снимка сред природата на даден влак и в студ и в пек очакват интересен подвижен състав, за който знаят, че ще пристигне или премине през страната ни. ЖП фотографите са общество, обединявано от един и същ интерес – да направят интересна и качествена снимка на поредното жп. возило.

Но нашите фотографи, въпреки, че съгласно закона, снимането на подвижен състав, който не превозва военна техника или опасни товари не е забранено, често биват третирани от органите на Транспортна полиция като престъпници, срещу тях се прилагат репресивни и дискриминационни мерки, биват неправомерно задържани, след което най – нагло им се извиняват, че е станало недоразумение. Примери мога да опиша много. Във времена, когато престъпността се шири и добива застрашаващи размери, полицаите по гарите предпочитат да преследват, задържат и малтретират жп. фотографите, докато на съседния коловоз група роми обират скрап от товарен вагон. И това е действителен случай, станал на гара Искър.

Като администратор на форум „Локомотиви”, аз имам моралния и технически ангажимент да лобирам за регистрираните в него лица, които активно се занимават с Трейнспотинг. В тази връзка съм правил не една и две срещи с полицията, в опит да бъде предизвикан диалог, но такъв и до сега не успяхме да създадем, поради което моля всички Вас, които ще получите писмото да окажете съдействие за да бъде популяризирано това хоби и да бъде спряно преследването на любителите на железницата като престъпници. Съгласен съм да проведем лични срещи с тези, които се заинтересоват от писмото ми и да обсъдим различните варианти за намиране на решение на този колективен проблем.

Форум „Локомотиви” е създаден през 2006 г. като място за онлайн среща на любители на железницата и професионалисти, като през годините успя да се развие и да създаде систематизирана информационна база данни за различните видове подвижен състав и техника, използвана в железопътния транспорт. Екипът на форума е съставен от специалисти в различни сфери на железопътния транспорт – инженери, монтьори, машинисти с дългогодишен стаж, както и от млади и амбициозни хора, също специалисти в дадена област – журналистика, история, туризъм... Екипът ни контактува редовно с най – отявлените потребители и заедно организираме и осъществяваме различни мероприятия, насочени към намирането, огледа и заснемането на рядък и музеен подвижен състав. Като администратор на форума, аз редовно контактувам лично с много от жп. фотографите и заедно не веднъж сме дискутирали начини за намиране на решение на техния проблем. За това и пиша тези редове.

Форум „Локомотиви” се намира на адрес: https://forum.blf.bg

01 Октомври 2009 г.
Гр. София С уважение: ......................
/Марио Евстатиев - Администратор и управител/

64.19
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Браво, браво. Само така.
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Nikss написа:Браво, браво. Само така.
Днес окончателния вариант на писмого ще бъде депозиран пред цитираните в полетата "ДО" и "Копие" инстанции и медии, подписано и подпечатано лично от Администратора на форума. Ще настоявам за провеждане на срещи с отговорни лица от Полицията, НК "ЖИ" и МВР с цел да се проведе разумен диалог и да намерим заедно решение на спотърския проблем.

Да поясня обаче, че аз не съм за анархично снимане по гарите от който и да е. Идеите ми по - скоро са за вариант с членски карти, удостоверяващи принадлежността към форума, заверени с подписа и печата му, като образец на тази карта да имат всички служби - МВР, БДЖ и НК "ЖИ". По този начин, лицата притежаващи карти да не бъдат третирани като престъпници и спокойно да продължат да вършат заниманието си и да обогатяват съдържанието на форума.

След като получа съответните отговори и предложени вариант, ще предприема и конкретните действия за уведомяване на спотърското общество за приетите решения на техния проблем. И пак ще поясня - няма да се боря за анархия по гарите, а за отсяване на спотърите от натрапчивите папараци от разни вестници, които снимат без разрешение и с комерсиална цел ползват снимките.
64.19
Координатор УС
Аватар
Координатор УС

Мнение от stankos »

Точно така . Също бих предположил е редно преди започване на фотосесия да се представиш на отговорните в съответната гара лица !
Естествено , когато изникне неочаквано и интересно събитие или ситуация първо да извадиш апарата и да снимаш ! Но целенасоченото спотърстване в една гара би трябвало да извършиш след предварителен разговор с отговорните за нея лица , най-много да ти открият любопитна подробност за същата , но едва ли "ядат " хора !

Мнение от Labros »

Легитимациите със снимка са най-удачния вариант.
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Мне, на мен варианта с членските карти повече ми хареса. Имам идея - да са нещо като картите за намаления на ученици с 50%, пенсионери, ТПЛ и т.н. 8)
Обратна връзка:

Мнение от Ghost »

Господа фотографи, снимайте на воля. Но не е редно да имате достъп до места разрешени само за длъжностни лица. 8)
Акредитиран фотограф
Акредитиран фотограф

Мнение от 44.123 »

Много ми допада идеята за картите само не разбрах с снимка ли ще бъдат?И си представете някой спотър си снима и го пита някой полицаи защо снимаш и като си покаже картата ще се "изяде" от яд полицая. :D :D :)
Координатор УС
Аватар
Координатор УС

Мнение от stankos »

Това въобще не се коментира ! Изключения са организираните проекти , когато след спазване на процедурите за достъп и проведени съответните инструктажи за безопастност се пристъпва към опознаване и фотозаснемане на интересни за нас обекти !
П.П. Докато го напиша се появи предното мнение ! :)
Адресирано е към ГОСТ .
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

44.123 написа:Много ми допада идеята за картите само не разбрах с снимка ли ще бъдат?И си представете някой спотър си снима и го пита някой полицаи защо снимаш и като си покаже картата ще се "изяде" от яд полицая. :D :D :)
Естествено, че със снимки. А представям си полицая като види картата и се сети колко главоболия е изживял във връзка с организирана среща от медиите на която са били поканени МВР, НК"ЖИ", БДЖ ЕАД и т.н. и едва ли ще са толкова надути той и колегите му след случилото се, а проблемите като обвиняване в тероризъм и т.н. съм сигурен, че ще спаднат драстично, а разбира се Ghost, когато някой иска да снима на място където се допускат само длъжностни лица ще се изисква разрешение или представяне на форума, дейността на спотъра отишъл на място и неговата цел и при това положение мисля, че няма да се отказва.
Също така според мен би било хубаво членските карти по някакъв начин да облагодетелстват спотърите, които нямат роднини работещи в БДЖ и чрез картите да ползват поне 30% намаление от цената на билетите за всички категории пътнически влакове.

Мнение от borislaviv »

Пичове по мое скромно мнение, добре е да споделите с някой ръководител вашите намерения.По този начин си получвате"карт-бланш" от шефовете и можете да снимате на воля.Щом шефът знае- всичко е наред. Трябва да влезете и в положението на жп-служителите.Виждате колко трагично е положението.И ако попаднете на някой който не е взел заплата,заемите го притискат,няма пари за най-необходимото и да очаквате съдействие от него.Просто обстановката е изнервена и не е необходимо да си психолог за да го забележиш.Отделно от това с тези съкращения хората са уплашени и могат да тълкуват снимането като заплаха за тяхната работа-със действията си или бездействието по време на снимките.
Администратор
Администратор

Ghost написа:Господа фотографи, снимайте на воля. Но не е редно да имате достъп до места разрешени само за длъжностни лица. 8)
Днес бяха проведени няколко срещи - със зам. директора по административните въпроси в ДП НК "ЖИ", с ръководителя на отдел "СКИ" при НК ЖИ", с директора на РУТП - София и бе обсъден въпроса.

Не знам Ghost за какво намеква, но от ДП НК "ЖИ" увериха, че при получено разрешително от тях касаещо форума могат да се снимат централизации на воя, въпреки, че те не представляват голяма страст аз спотърите.

Иначе, тъй като Форумът се чуства дискриминиран, идната седмица Администратора и двама потребители, заявили желание на ЛС ще участват в "Здравей България" по НОВА ТВ.
64.19
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Браво, а така като усещам и централизациите скоро ще станат интерес на спотърите тъй, че нека сме си вързали гащите от всякъде. 8)
Администратор
Администратор

Nikss написа:Браво, а така като усещам и централизациите скоро ще станат интерес на спотърите тъй, че нека сме си вързали гащите от всякъде. 8)

По принцип с директора на отдел "Сигурност и класифицирана информация" при ДП НК "ЖИ" стигнахме до няколко варианта за решаване на проблемите по гарите.

Вариант 1:

1. Форум "Локомотиви" депозира писмено заявление за осигуряване на неограничен достъп до обектите на НК "ЖИ" с цел фотозаснемане за любителски цели при спазване на условията и нормативите в ЗЖТ;

2. Прилага се поименен списък на лицата, за които се иска достъп. В поименния списък се вписват ЕГН, № на лична карта, адрес на лицето;

3. Искащите достъп лица си изваждат свидетелство за съдебно минало, което се депозира заедно с по - горните документи;

4. Уточнява се след необходимите действия от отдел "СКИ", по какъв начин ще се удостоверява получения достъп - дали със заверка върху членската карта или по друг, регламентиран от ДП НК "ЖИ" начин;

Този вариант е най - труден, но за тези, които нямат проблеми със съдебното си минало, няма да е проблем да се включат във списъка. Аз поне ще съм съгласен, тези, които искат да изберат ВАриант 1 да съдействам максимално;

Вариант 2:

1. Форум "Локомотиви" депозира заявление за достъп до сътветна гара/гари или междугарови участъци за любителско фотозаснемане;

2. Представя се поименен списък с трите имена, ЕГН и № на Лк на всяко от лицата, които ще участват;

3. Ако се желае заснемане на ОИ, това се вписва в Заявлението с цел да ни бъде осигурен придружител, който и да обясни на интересуващите се;

4. Отдел "СКИ" след разглеждане на ЗАявлението предприема мерки и изпраща телеграма до съответната гара/гари и прилежащо РУТП за предстояащото посещение;

При този вариант единствения проблем е, че трябва за всяко отделно мероприятие да се подава заявление най - малко 5/ПЕТ/ дни преди датата на събитието.

Ще очаквам мнения по изложените варианти и освен това бих искал да знам колко от вас са за Вариант 1 и колко за Вариант 2. След като се уточни този въпрос, ще бъде подложен на дискусия и начина, по който ще се легитимират спотърите пред органите на Транспортна полиция, НК "ЖИ" и други служби. При всички положения, обаче е редно да се състои среща между ръководствата на "БДЖ", НК "ЖИ", Транспортна полиция и Форум "Локомотиви", на която среща да се обсъдят проблемите на жп любителското общество, както и всяка от страните да предложи вариант за решаването им. Не смятам да извиваме ръцете на институциите, нито да искаме права, които и министъра ги няма. Единственото, което цели ме, любителите на железниците да могат свободно да заснемат подвижен състав по гарите, освен в случаите, когато това е забранено от закона - военни ешалони, радиоактивни товари.
64.19
Глобален модератор
Глобален модератор
Написаното от Админа е преминало в суха бюрократична информация която и аз се затрудних да изтълкувам дори и в двата варианта. Затова предлагам, всеки желаещ да му се издаде карта предоставя на админа две снимки ЕГН и евентулно номер на ЛК (като това мисля не е необходимо), документите се предоставят на желаната институция и тя издава картите във вид на "бадж" (със снимка). След като е решил спотъра да снима, закача си "баджа" и снима... 8)
В спора се ражда истината!. - А тя боли!!!. http://fedya.snimka.bg/daily/lokomotivi ... 9.18147603
Заключено

Обратно към “Архив "Трейнспотинг, ГДВ, мероприятия и общи теми"”

Информация