Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Весо, казаните от теб точки, които да се обсъдят в телевизията са ясни, който си иска да говори друго - за целите, заниманията и проблемите на спотърите е ясно, че ще се говори. Както и това що е трейнспотинга у нас и в Европа.

Хайде, да се съсредоточим в темата, да не ставаме интрижник...
64.19
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Labros написа:Веско, ще те помоля вкратце да публикуваш текстове (законови) за свободното снимане. Тодор по-горе спомина някакви точки,алиени и закони, но ти като изявен юрист, моля те обясни със закон в ръка какви аджеба права имат хората снимащи по гарите и евентуално в какви нарушения изпадат. Юридическата ти консултация ще е от безапелационна полза за начинанието.
Няма закон , който изобщо да забранява снимането на влакове.Просто в една наредба бях посочил , че за указания там подвижен състав е забранено да се фотографира.
Случаи,при които може да ви бъде отказан евентуален достъп и снимане.
Те са строго определни в една Наредба на Министерски съвет от 1998,одобрена от министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР.Горе-долу зучи така-забранява се снимането на Тракционен подвижен състав и вагони,превозващи войници,бойна техника,техника,използвана за специални цели,сектретна подвижна техника,когато е качена върху платформи,дори и да е покрита.Влакове със специално предназначение,превозващи радиокативни вещества,и такива,представляващи източник на повишена опасност(радиоактивни отпадъци,химикали и др.),влакове,превозващи товари с опасен за живота и здравето билологичен и химичен характер,композиции,превозващи взривни и бризантни вещества и/или техни производни,вещества с високомолекулни фосфорни и серни съединения,представляващи потенциална опасност за живота,и/или техни аналози.
В общи линии са това.В наредбата за по-голяма сигурност е забранено снимането не само на посочените вагони,но и на подвижния тракционен състав,който ги бута или тегли(локомотивите),но не и железопътните гари,пътища и мостове,през които преминават,стига на кадрите да не се вижда композицията.
Ограните,които следят за спазването на забраната са САМО органите на реда,изрично по смисъла на ЗМВР-полецейски служители,военнослужещи на кадрова служба,на които са възложени тези права,служещи в жандармерията,на които са предоставени тези функции,както и служители от КАТ и Пътна полиция,само във връзка или по повод изпъленение на възложени изрично със закон задължения(например ако на един прелез,през който минава една от посочените от мен по-горе влакови композиции е нужно да се постави пост).
Железопътните служители не са посочени в параграфите на наредбата и следователно нямат право дори и в тези случаи да отказват и забраняват достъп с цел заснемане.
Администратор
Администратор

Проблема е в това, че НК "ЖИ" имат заповед от 2004 г. за ограничаване достъпа и повишаване мерките за сигурност в жп гарите и сервитутните зони. Част от заповедта е посветена на фотографирането и видеофилмирането, което се забранява, освен в случаито, когато това се разреши от компетентната служба.

Заповедта е сведена за изпълнение до Транспортна полиция и от тук идва всички проблеми. Оказва се, че снимането хем е законно, хем не е позволено поради тъпата заповед.

Проблемите са големи и трябва да бъдат решени по някакъв начин. За сега участието в медиите е добра начална стъпка - ще популяризираме това хоби и ще разясним на обществеността що е то жп спотър. След това вече може да се мисли за повторни срещи, преговори и намиране на най - добрия за двете страни вариант.
64.19

Мнение от Labros »

Заповедта е невалидна при наличие на закон. Парадокс. Заповедта е издадена от НК ЖИ, но не е минала през Народното събрание, за да приеме лицето на закон. Ето какво се получава- има действащ закон, но някой решава и издава заповед без тя да е облечена в законови разпоредби. Един "Параграф 22" се получава. Същото е и със заповедта за тютюнопушенето във влаковете. Закона не го забранява, а го забранява заповед на министъра. Но в случая със снимането на влаковете заповедта (явно) не е преминала през МТ. Защо имам предвид, че става въпрос за един омагьосан кръг- закона се изказва ясно, но излиза заповед. И от Транспортна милиция не знаят какво да правят, как да процедират- ако спазват закона, нарушават заповедта, валидна за тях и ще го отнесат. Ако пък спазват заповедта, нарушават закона... Ей на това се вика "Мила родна картинка".
Идеята на гостуването е именно тая- да се покаже този неизвестен проблем за обществото. И знаем, че медиите са четвъртата власт, та имаме някакви надежди за отмяна на горната заповед.
Техник
Обратна връзка:
Аватар
Техник

Мнение от bdz46 »

Ако всички заповеди ги имаше в законите, нямаше да има нужда от заповеди.
Трябва първо да се види дали няма в някой закон вратичка, която дава свобода на НКЖИ да забрани снимането на подопечната и собственост.

Мнение от Labros »

Проблематиката на всичко у нас е следната: чрез Държавен вестник се обнародва закон, но след това чрез заповеди се обезмисля. Става омагьосан кръг- спазвайки закона нарушаваш последвалата заповед. А спазвайки заповедта нарушаваш закона. Разковничето е в тая противоположност.
Администратор
Администратор

Именно някакъв такъв парадокс е всичко. Уж заповедта била съгласувана с Министъра, но закон няма. Има само заповед, ограничаваща достъпа и фотографирането в района на гари поради заплаха от терористични актове. Което е малоумно защото:
При най - нормален полет с балон, каквито полети имам правени и аз, при преминаване над дадена гара с по - добра фото - техника мога да направя обстойни снимки на всичко и то с такава точност, че да не ми трябва да ходя на гарата.
В този случай, полицията и да се върти из гарата няма да забележи, че се снима, а и да забележи, няма какво да направи. Един терорист има хиляда начина да си набави снимки на дадена гара, дори строителни планове. Стига да знае на кой да си плати.
И без бало, на някоя малка гара, където никой не му пука за нищо пак мога да си снимам спокойно без да имам проблеми.
Тъй като няма полицай, няма кой да следи за спазването на заповедта, която не е сведена до знанието на пътниците и сама по себе си по този начин е леко незаконна.
Ако пък снимам и бъда спипан, мога да изискам от полицията тази заповед и да се позова на това, че не съм бил уведомен
Тогава пак те са в шах, защото като има ограничаваща наредба, тя трябва да е поставена на видимо място, ясно четлива. Такава никъде няма, обозначителни знаци за забранено снимане също няма.

Поради всички тия причини, както и поради няколкото случаи на засегнати спотъри, включая случай с незаконно изкарване на маневра по заповед или натиск на полицаите в Кн за "арестуване" на спотъри, трябва да се даде гласност на проблема на спотърите, хобито им и това, какво представляват те самите.
64.19

Мнение от Labros »

Затова ще се направи необходимото чрез гостуването при Милен и Лорка. :wink:
Администратор
Администратор

Labros написа:Затова ще се направи необходимото чрез гостуването при Милен и Лорка. :wink:
Гостуването ще се състои!

Редно е обществото да бъде запознато със спотърството, какви хора са спотърите и какви проблеми срещат при практикуване на хобито им.

Макар ние да сме форум, насочен към тяговия подвижен състав и да имаше питания, свързани с това, защо именно ние поехме инициативата за спотинга, веднага ще отговоря! Защото и нашите фотографи срещат проблеми, репресирани са и са дискриминирани от същата тази полиция, която трябва да гони престъпниците, а не спотърите!

Всеки момент се чака да се потвърди за кой ден тази седмица ще участвам по НОВА, за да потвърдя и имената на колегите, които ще участват с мен при Милен Цветков, за да разкажем за хобито и проблемите му.

В България всеки има право на мнение и това мнение трябва да бъде чуто. А в нашия случай, колкото по - бързо се предизвика шум в медиите, толкова по - бързо ще може да ни се помогне. Защото полицаите стават с всеки изминал ден по - нагли и по - агресивни към снимащите.
64.19
Координатор УС
Аватар
Координатор УС

Мнение от stankos »

Малко късно се включвам в дискусията , но трябва да бъдат ясни няколко неща :
Участващите трябва да са хора свободно изразяващи се , защото пред камерите има един момент на "спичане " да го нарека , когато имаш чувство ,че всичко ти е изхвърчало от главата !
Добре е единият от участниците да е Весо за да подплати нещата откъм правната им страна . От друга страна трябва да има и един изявен фотограф като Наско или Сашо , които да споделят за конкретни проблеми свързани със снимането .
На зрителите трябва да им стане ясно , че освен хора свързани служебно с железницата /Марио / , които си обичат работата , че даже отдават и свободното си време на нея/ железницата имам в предвид /, тази любов завладява и съвсем обикновени хора , юристи /Весо / , ученици , студенти , счетоводители , че даже и Божи служители и др..../ само да не обидя някого!!/. Та мисълта ми беше да се изтъкне , че нашето общество с нищо не вреди за да бъде така дискриминирано от органите на реда!
Ние като цяло сме разнолики , но любовта ни е една !
Глобален модератор
Глобален модератор
Като Поздравявам!, колегата за хубавото мнение и се присъединявам към написаното, считам че посочените Форумисти са удачни като предложение и дано се опазят освен от камерите и от наглите въпроси които винаги повличат намисленото!. =D> :thumbleft:
В спора се ражда истината!. - А тя боли!!!. http://fedya.snimka.bg/daily/lokomotivi ... 9.18147603
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

А бъдете сигурни , че журналистите ще започнат с техните глупави и подвеждащи въпроси , целящи осмиване на участниците и дискредитирането им в общественото пространство.Преди време един професор по литература в СУ "Кл. Охридски" стана направо за смях от техните нескопосани въпроси и накрая го изкараха едва ли не някакъв психопат , който тероризира своите студенти.Предаването го гледахме у нас с едно момче , което е ходило на лекции при въпросния професор и го познава , но като изгледа предаването бе напълно шокирано от простотията и каза , че журналистите така са изкривили образа на човека , че са го очернили тотално пред очите на хората , които са били пред телевизорите.
Така че и вие се пазете.
Администратор
Администратор

аз имам богат опит пред камера - в МОнтана съм бил ученически репортер в местната телевизия, имам няколко участия в национални медии на различна тематика, така, че няма от какво да се "спичам".

Иначе Станко е прав, трябва и един изпечен фотограф като Наско или дори Кракомобила от моделинга. Важното е да покажем това общество като добронамерено и в някои случаи полезно.
64.19
Администратор
Администратор

ЕКСКУЛЗИВНО!!!

УТРЕ В 8:10 АЗ И ОЩЕ ЕДНО ЛИЦЕ ТРЯБВА ДА СМЕ В СТУДИОТО НА НОВА ТВ!!!

МОЛЯ ЗА ПОТВЪРЖДЕНИЕТО НА НАСКО!
64.19
Координатор УС
Аватар
Координатор УС

Мнение от stankos »

Смело ! Говорете бавно , обмисляйте внимателно отговорите си , не се подавайте на провокации , за да не се чувствате неловко пред камерите гледайте събеседниците си в очите !
Успех ви желаем !
Заключено

Обратно към “Архив "Трейнспотинг, ГДВ, мероприятия и общи теми"”

Информация