VESO написа:Въпрос - каква е ОИ на гара Разменна и някой може ли да я покаже на снимка?
Докато пътувах на 64 061.5 доста пъти съм посещавал
гара Разменна. Централизацията е МРЦ, но не съм сигурен дали беше МН68 или WSSB - нека Тодор поясни, ето пулта:

Тя е ЕМЦ с един разпоредително - изпълнителен* апарат в канцеларията на деж. ръководител и един изпълнителен апарат в пост №1. В пост №2 се намира маневрен шкаф, посредством който се обръщат електрическите стрелки при извършване на маневра.
*Разпоредително - изпълнителният апарат е предвиден за директно управление на гърловината страна РП Хумата и Зл. панега и дежурния ръководител в тази част директно командва стрелките и сигналите посредством сините стрелкови ръчки и червените сигнални ръчки. Гърловината страна РП Карлуково се командва от изпълнителния апарат, като дежурния ръководител чрез разпоредителните ръчки нарежда да се изпълни маршрут за съответния коловоз, при което при оператора в пост №1 ще падне блинкер за съответното действие - коловоз №, вход или изход и ще звъни звънец. Когато маршрута бъде коректно зададен и отворен съответния светофор, звънецът ще престане да звъни. След заминаване/пристигане на влака и настъпване на звеното, звънецът отново звъни за да се нормализира положението на сигналните и стрелкови ръчки.
Ето снимка на разпоредително - изпълнителния апарат:
Светосхемното табло на разпоредително - изпълнителния апарат:
Изпълнителен апарат в пост №1:

гара Враца имах време до пристигането на БВ 7624, с който си пътувах към Монтана. Докато чаках влака, се запознах с инсталацията на гарата и с любезното съдействие от страна на дежурния ръководител заснех разпоредителния апарат. Както ще се достетят разбиращите от ОИ, инсталацията в гара Враа е Рукз с един разпоредителен апарат в канцеларията на деж. ръководител и два изпълнителни апарата в постовете към прилежащите гърловини. Действието на РУКЗ е описано много добре от Тодор, за това аз само ще поместя снимка на разпоредителния апарат в канцеларията на рдежурния: