Мнение от Petko Ivanov »

WOLFMX написа:ПФФФФФФФ!Такова нещо за първи път виждам. :o Възможно ли е?
Възможно е и още как. При нарушена комутация (лоши четки, неравни контактни повърхности, замърсявания и др.) се получава искрене. Ако не се вземат мерки, искренето преминава в кръгов огън и запалване. Това е най-големия недостатък на колекторните машини. За щастие с въвеждането на честотно регулируемите променливотокови задвижвания и стационарните изправители генераторите постепенно излизат от експлоатация.

Мнение от WOLFMX »

Много благодаря за инфото! :)

Мнение от Heruvim »

На "седмиците" случва ли се толкова често, колкото на "шестиците"?
Обратна връзка:
06

Мнение от shotik »

Petko Ivanov написа:
WOLFMX написа:ПФФФФФФФ!Такова нещо за първи път виждам. :o Възможно ли е?
Възможно е и още как. При нарушена комутация (лоши четки, неравни контактни повърхности, замърсявания и др.) се получава искрене. Ако не се вземат мерки, искренето преминава в кръгов огън и запалване. Това е най-големия недостатък на колекторните машини. За щастие с въвеждането на честотно регулируемите променливотокови задвижвания и стационарните изправители генераторите постепенно излизат от експлоатация.
При серия 06-00 това е стара болка ,още 1972 г . имаше такива случаи.Става когато е над 600 об/мин двигателя,ампеража на тяговите двигатели да е нисък и волтажа на главния генератор да е висок.Затова са трите шунта ,които са за отслабване на полето на таговите мотори и генератора.Получава се при развиване над 27 км/ч когато трябва да се включи първи шунт,за втори и трети съм забравил скоростта .Причината е в супорта на двигателя,на който четката не се завърта достатъчно ,за да се задействат микроконтактите за включване на шунтовете.Това е на теория,за тези които не работят на 06-00 няма как нагледно да им покажа,трябва да се види на място.Искали сме да ги правят с ръчно управление,но не се съгласиха шефовете и така трябваше пом.машиниста да включва принудително шунтовете ,за да се избегне кръговия огън.06-14 изгоря и я нарязаха точно заради тази причина,че беше карана в депо Перник от лок.машинисти работещи на 55 - 00 и незнаещи за тази особица.
Разликата между 06 и 07 е голяма,може вече да са измислили да се приспособяват лок. от 06 ,но финансовото положение едва ли да ще позволи,още повече ,че последните лок са от 1975 г,когато докараха в София последният локомотив с номер 06-130.А 06-12 ,която до колкото знам работи е от 1967 г. но са вече и морално и физически остаряли,да не говорим за ремонта и кадрите ,които го извършват.

Мнение от Petko Ivanov »

Heruvim написа:На "седмиците" случва ли се толкова често, колкото на "шестиците"?
Предполагам, че не се е случвало. Те са с променливотоков генератор и стационарен токоизправител с диоди.
Техник
Техник

Мнение от n0_aLoNe »

Получава се при развиване над 27 км/ч, когато трябва да се включи първи шунт, за втори и трети съм забравил скоростта.
Втори - над 48 км/ч.
Трети - над 65 км/ч.

Много малко (на пръсти се броят шестиците който сами шунтират), иначе помошника отива и лепва и двата шунта, за да не ходи два пъти. Те стоят включени докато не се върне контролера на 0, може на първа позиция да е, те си стоят включени.
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

06 119 май е една от машините, които поне доскоро са шунтирали сами. В депото я знаят като "Жълтото пате" - машината на Васко Николов и Светослав Скробански. За нея чух интересни истории. Например как Васето лично е отишъл в ремонта да иска оригинални ампермери на ТД, а не тези - малките, които били сложили след някакъв планов ремонт.

Мнение от 44142 »

На 06042 също се е запалил главния и спомагателния генератор.

Мнение от 44142 »

06112 като се запали, пуши повече и от парна машина.

Мнение от Heruvim »

А машините на "БЖК" със същият тип генератор ли са или са модернезирани?
Техник
Техник

Мнение от n0_aLoNe »

lok45111 написа:06 119 май е една от машините, които поне доскоро са шунтирали сами. В депото я знаят като "Жълтото пате" - машината на Васко Николов и Светослав Скробански. За нея чух интересни истории. Например как Васето лично е отишъл в ремонта да иска оригинални ампермери на ТД, а не тези - малките, които били сложили след някакъв планов ремонт.
Шунтираше си сама, поне преди да влезне за Подемен ремонт.

Прякорът "Жълтото Пате" идва заради това :

цък

цък2

цък3

Вече не е жълта, защото на някой "бабун" не му изнася, и е разпоредил да се поядиса в сиво.
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Типично варненски тунинг. 8) Навремето (до 1989 г.) повечето Шкоди също са ги боядисвали в жълто по тези елементи. Бях пускал една снимка на 44 065.
Инак аз и още двама спотъри имаме много интересен спомен именно от лок 06 119 , датата беше мисля 26.04.2009 г. :D
Всички истински мъже бачкат в БДЖ!
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Аз имам въпрос.В София забелязах една 06-00-ца в тъмновинена ливрея , която ясно се откроява от останалите.Затова ми направи и впечатление , иначе нямаше да обърна внимание.
Някой знае ли коя е машината?
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Мисля, че е 111. :roll:
Всички истински мъже бачкат в БДЖ!
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Heruvim написа:А машините на "БЖК" със същият тип генератор ли са или са модернезирани?
Генератора е същия, да.

06 042 е в депото и я правят.

06 112 скоро беше изписана от подемен ремонт, доста неща по мотора са сменени, нормално е докато се разработи да подпушва повече.
Публикувай отговор

Обратно към “Магистрални дизелови локомотиви | Main line diesel locomotives”

Информация