Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Saruman написа:Във влака ще му издадът запазено място, на мене от Габрово как ми издадоха за чайката. Обади се жената и взе 1 място.
Как във влака , пишеш си с химикалка номера на вагона (по избор) и мястото (също по избор). :D Само внимавай да не прекалиш с вагоните и местата. :D
Остава и още пари да даваш. :P
Акредитиран фотограф
Обратна връзка:
Аватар
Акредитиран фотограф

Мнение от bobara_e_tuk »

Весо това е наистина така, могат да ти издадат запазено място давам пример хващаш от СЗ 40102 до Тулово от там правиш връзка с "чайката", но на Ст.Загора не ми издават запазено място за БВЗР 3620 и се налага да заплатя на кондуктора за запазено място
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Ако на билета има точки , без да е записано нещо , с химикал си ги дописвам сам.Пари допълнително не давам.
Акредитиран фотограф
Обратна връзка:
Аватар
Акредитиран фотограф

Мнение от bobara_e_tuk »

мисля, че не е редно да си дописваш сам мястото редно е те да го направят, ако не са записали отиваш на касата и си искаш запазеното място в никакъв случай не трябва да се подправя билета
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

След като на билета ми има точки за вагон и място , това означава , че програмата вече ми е взела парите за запазеното място.За какво трябва да си го плащам още веднъж?
Един пример - вземам си билет Горна - Пазарджик: до Стара Загора с 40103 и оттам с 8614.Компютърът ми изчислява цената ПВ Горна - Ст.Загора + RБВ Ст.Загора - Пазарджик.В момента , в който се избере влак , койтото по категория е RБВ , стават 2 неща -
1.автоматично се генерира цената на билета с по - високата категория + запазеното място (тъй като всички RБВ-та са със задължителни запазени места).
2. веднага на билета излизат 2-те полета с точки - за номер на вагон и номер на запазено място.
Следователно от 1. и 2. излиза , че аз съм платил да пътувам с ПВ от Горна до Стара Загора и с RБВ от Стара Загора до Пазарджик (и както вече писах , автоматично с RБВ-то ми се е генерирало запазеното място , тъй като запазените места за тази категория влакове са задължителни).Това , че на Горна не могат да ми напишат нищо в точките си е техен проблем , но понеже въпросният 8614 не минава оттам , затова и в полетата с точките няма как да има нещо. Въпреки това те са ми взели парите за запазено място.И най - вече , като сляза в Стара Загора , наново трябва да давам пари за запазеното място (което хич не струва 0.50 лв).
Е , тогава за какво да плащам по два пъти за едно и също нещо?

Друг пример , който ме възмути - вземам си билет от Пазарджик до Пирдоп , посредством 1622 до София и оттам Чайката 3623 .Билетът ми се издава Пазарджик - София с БВ , София - Пирдоп с RБВ , но на билета няма точки и касиерката ми указва , че на СФ трябва да платя запазеното място.Като отида на София защо не плащам 50-те стотинки (колкото струва запазеното място) , а давам по - висока сума.Още повече , че на билета ми е указана категорията на влаковете БВ + RБВ и по пътя на логиката би следвало да доплатя само мястото.

На Пловдив процедират по 3-ти начин - изкарваш си билет за Пирдоп , посредством 82204 и 3620 , но на Карлово не си купуваш запазено място.Такова ти издават още на касите в ПО , като дори указват номера на вагона и мястото.
Ха сега де.Нали уж системата трябва да е еднаква на всички билетни каси в страната.
Техник
Обратна връзка:
Аватар
Техник

Мнение от bdz46 »

Затова искаш да ти пишат място на точките.
Абсурдно е да си даваш сам място, защото си си го бил платил.
Излиза, че някой с истинска резервация ще го отнесе, защото ти съзнателно не си поискал заплатеното.
Все едно да си купиш нещо от магазина, да го зарежеш там и после да го откраднеш от някой друг.

Мнение от SaiLeR »

Няма такива работи, като подправяне билети и подобно.Дописването мястото си е твое право.

bdz46, Запазено място в RБВ не се иска на касата, то е задължително.Грешка на касиерката е неиздаването на място.А на клиента трябва да се осигури място или да му се върнат парите, ако не е получил такова.
Техник
Обратна връзка:
Аватар
Техник

Мнение от bdz46 »

Твое право и задължение е да изискваш редовно издаден и попълнен талон за място, не да пишеш свободни съчинения на празен талон.
Плаща се за място, не за празна хартишка с печат.

Билетът е финансов документ и писането по него си е подправяне, за което са виновни както пътника, така и касиерката. Клиента няма работа да пише по билета каквото и да било.

Мнение от plastikat »

Добре де ............И в крайна сметка 40105 ще направи ли връзка на 13.11.2011 с Чайката на Дъбово или няма да направи ?Това ми беше въпроса ,а не от къде да си купя запазено място :wink:
Най-обичам боба ,леба и да ................ се возя във влак :)

Мнение от SaiLeR »

Връзката си я има, независимо какво ти показва в сайта.Така че приятно пътуване и да споделиш после как е минало.
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

plastikat написа:Добре де ............И в крайна сметка 40105 ще направи ли връзка на 13.11.2011 с Чайката на Дъбово или няма да направи ?Това ми беше въпроса ,а не от къде да си купя запазено място :wink:
Ако Чайката не е през Пловдив , а по редовния си маршрут , ще направиш връзка.В другия случай ще се наложи да поизчакат RБВ-то макар и с около час по - късно.

Тодоре , разбирам те , но така единственият прецакан в моя случай съм аз.Значи в момента , в който касиерката избере влак , който по категория е RБВ и компютъра издаде билет , на който има точките , веднага съм таксуван за запазеното място , независимо , че на точките не пише нищо.Тогава за какво от другата гара , на която ще сменям влак ще ме таксуват още веднъж.При това не 0.50 лв , а повече?
Примерите много ясно ги подадох - ако се върнем на случая с 40103 / 8614 от Горна Оряховица заплащам цена , в която влизат: цената на билета от Горна до Стара Загора с ПВ + цената на билета от Ст.Загора до Пазарджик с RБВ.Когато в компютъра обаче се зададе RБВ , автоматично се генерира запазено място , което е задължително.Това се отрязява на билета като две полета , на които има точки , в които се вписват номер на вагон и номер на място.По този начин аз вече съм заплатил това място.Касиерката не пише нищо , защото 8614 не минава през Горна и тя няма как да знае вагоните и местата.За какво да плащам за същото на Стара Загора , след като аз вече имам точките на билета? Излиза , че на касите в Горна съм си платил мястото , а сега ще трябва още веднъж да плащам , за да ми напишат цифри в тези точки.Много хора не се усещат , но като се помисли малко , става очевидно.И още нещо - защо цената на това незаконно "доплащане" не е 0.50 лв. , колкото струва едно запазено място , а е по - голяма сума (лев и нещо).Така БДЖ сериозно прецакват пътниците и им вземат два пъти парите за една и съща услуга.

Мнение от gugu_134 »

Мен два пъти са ми издавали билет със запазено място от гара Ловеч миналата година за Златните пясъци и всеки път един и същ вагон и място :lol:
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

В тази насока , аз мога да се похваля със следното: бях в Ловеч при приятелката ми и се прибирах към Пазарджик , посредством влак до Левски , който правеше връзка със Златните , а от София - Белия кон.Помня , че касиерката ми издаде билет с точките , върху които написа два номера на вагон и две места.Всяко едно от тях (за вагона и за местата) бяха отделени със знака "/" например "вагон: 3/2" , "място 26/47".Обясни ми , че първия номер вагон и първото място са за "Зл.пясъци" , а вторите номер и място са за Белия кон от София.Как изчисли цената не знам , но никъде не съм плащал допълнително.Най ме впечатли от къде тя знаеше за местата в Коня , но всичко мина успешно.
Друго , на което съм се чудел и споменах по - горе: на Пловдив редовно издават билети за Пирдоп по схемата 82204 / 3620.И най - важното - на билета ти пишат вагона и мястото , без на Карлово да плащаш нищо.Мой познат пък си пътува до Казанлък по същия начин - 82210 - 3623.Дават му вагон и място за Чайката , без тя изобщо да минава през Пловдив.

Мнение от plastikat »

Дайте ми малко акъл ,къде по 4-та има интересни неща за снимане ,за да съм "нащрек" утре като минавам и да направя хубави снимки.Имам в предвид тунели,депа,гари,мостове,завода в Дряново(ако се вижда) и т.н.Съответно и къде е по-добре да седна,в първия или в последния вагон?
Най-обичам боба ,леба и да ................ се возя във влак :)

Мнение от Vancho »

Те така или иначе са само два вагоните. 40102 в утрешния ден сигурно ще е бая фрашкан, тъй че сядаш където е по-празно :D А за красиви гледки има навсякъде особено между Трявна и Яворовец 8) На мен лично любимите ми междугария са Дряново-Царева ливада и Трявна-Плачковци :) Заводът в Дряново се вижда има извадени отвън вагони и така. След ГО посока Русе има интересни и дълги криви в които си заслужава да се снима. След Бяла посока Моруница е красиво, когато видиш град Бяла и река Янтра от високо, тъй като там линията се катери по едни баири над града :) Друго изключително място е спирка Полско косово след Полски тръмбеш посока Русе :) И разбира се високия мост на РП Доростол преди централна гара Русе между Долапите и Русе :wink:
О, Велики Глъм, върни влаковете от единия център на Вселената до другия, че малките глъмчета да млъкнат, че ми надуват главата

(Русе-Димитровград 4647) :D
Публикувай отговор

Обратно към “Тарифи, превозни документи и превозна дейност | Fares, tickets and transport activity”

Информация