Много изпадаш в подробности.Казваш само кой си (достатъчно е първото име) , с какво се занимаваш (учиш или работиш) и (най - важното) - с каква цел искаш да снимаш дадения обект.Тук могат да се изтъкват много причини , ти можеш да кажеш , че това ти е хоби , че си колекционираш в къщи подобни снимки , че ти е интересно и още , и още.

Аз попринцип снимам малко след гара Пловдив там където се сменят коловозите(или там каквото се вика..) и няколко пъти са ми теглили майна, че снимам от там веднъж от една бабичка и един път от машинист думите му бяха (кво правиш е) а влака се движише... сега как да му обясна, че това ми е хоби. Аз избягвам да снимам от гарата защото ми е малко неудобно пред толкова много народ да снимам как пристига влак. Все пак никой незнае, че това е хоби и може да ме помисли за откачен. Дайте един съвет къде е по удачно за снимане?
С Наско сме снимали на гарата и не ни е срам от нищо.Че от какво да се срамуваме , да не би да крадем , изнасилваме , или убиваме.Няколко пъти той е лягал направо на цимента да направи по - красив кадър , а аз съм клякал в твърде неудобни пози.Така че да не ти пука от нищо , не плащаш данък обществено мнение.
А това че хората се държат като шебеци и горили при вида на фотограф е отделен въпрос.Най - често с учудени възгласи "Виж , виж , онзи снима с фотоапарат влака" си разтеглят устата и отварят широко очите като правят орангутански и гибонски изражения на лицата.Но ние на тях не обръщаме внимание , просто у нас , trainspotting-ът не е развит толкова , колкото в другите страни.Например в Румъния , когато бях на гарата в Букурещ никой не ме погледна учудено , а снимах поне 15-тина влака , някои от пътниците като забележеха , че снимам , веднага се дърпаха да не пречат.Дори в определено време от годината на гарата организират специален ден на отворените врати , където на коловозите излагат последните достижения в ж.п. транспорта - вагони и локомотиви и всеки заинтересован може да влезе в подвижния състав , да разгледа и да снима необезпокояван от никого.В Австрия , Германия , Швейцария , дори в съседна Гърция - никой не ти обръща внимание , само тук се правят на гламави и като видят , че някой снима влак , отварят с учудване така широко уста , че някое нископрелитащо врабче спокойно би влязло.Но пак ти казвам , изобщо да не ти пука , след като не вършиш нищо нередно и опасно , си снимай и свиркай.
А това че хората се държат като шебеци и горили при вида на фотограф е отделен въпрос.Най - често с учудени възгласи "Виж , виж , онзи снима с фотоапарат влака" си разтеглят устата и отварят широко очите като правят орангутански и гибонски изражения на лицата.Но ние на тях не обръщаме внимание , просто у нас , trainspotting-ът не е развит толкова , колкото в другите страни.Например в Румъния , когато бях на гарата в Букурещ никой не ме погледна учудено , а снимах поне 15-тина влака , някои от пътниците като забележеха , че снимам , веднага се дърпаха да не пречат.Дори в определено време от годината на гарата организират специален ден на отворените врати , където на коловозите излагат последните достижения в ж.п. транспорта - вагони и локомотиви и всеки заинтересован може да влезе в подвижния състав , да разгледа и да снима необезпокояван от никого.В Австрия , Германия , Швейцария , дори в съседна Гърция - никой не ти обръща внимание , само тук се правят на гламави и като видят , че някой снима влак , отварят с учудване така широко уста , че някое нископрелитащо врабче спокойно би влязло.Но пак ти казвам , изобщо да не ти пука , след като не вършиш нищо нередно и опасно , си снимай и свиркай.

и аз снимам и изобщо не ми пука кой какво говори за мен, вярно е че гледат някой хора като озъбени, все едно че ще те изядът всеки момент, но има и добронамерени хора които викат "Да не би случайно да пречим или ако пречим да се мръднеме малко", но всичко е въпрос на култура 

Весо и Дамян направо ме убиха! Скоро не се бях смял така! Благодаря ви, беше ми полезно!
Дамянчо, там където се сменят коловозите се намират "стрелките".
Те имат подвижни езици, които се движат или на ръка от стрелочника или чрез контролиране от стрелочникови постове. : ) Няма какво да ти пука от никой, ти си свободен човек и като такъв щом не правиш нищо нередно, не си длъжен да се отчиташ пред когото и да било, още повече извън района на гарите!

Дамянчо, там където се сменят коловозите се намират "стрелките".

Всички истински мъже бачкат в БДЖ!
За DamianKanev , ето ти нагледни примери за спотинг:

Напълно обичайни спотърски гледки:
- снимка 1;
- снимка 2;
- снимка 3;
- снимка 4;
- снимка 5;
- снимка 6;
- спотърско суетене:
- снимка 1;
- снимка 2;
- снимка 3.
Както сам виждаш , атмосферата е невероятна.С думи не може да се опише.Затова на такива пътувания с много участници , винаги е интересно.

Напълно обичайни спотърски гледки:
- снимка 1;
- снимка 2;
- снимка 3;
- снимка 4;
- снимка 5;
- снимка 6;
- спотърско суетене:
- снимка 1;
- снимка 2;
- снимка 3.
Както сам виждаш , атмосферата е невероятна.С думи не може да се опише.Затова на такива пътувания с много участници , винаги е интересно.

интересното е че 10 човека с апарати снимат около гарата, виж колкото повете, токлова по-добре 

що за пример е това... пази боже от такива хора

Точно 4 - ни повече, ни по-малко.

Посрещането и изпращането на влаците.LALich написа:Никсчо ,ами за тъка наречените "Червени шапки" какво остана?!Nikss написа:........
Дамянчо, там където се сменят коловозите се намират "стрелките".Те имат подвижни езици, които се движат или на ръка от стрелочника или чрез контролиране от стрелочникови постове. : ) .........

Всички истински мъже бачкат в БДЖ!
Информация
Модератори