Глобален модератор
Глобален модератор
Извини ме колега но книгите са за чете не а не за снимане!!!, тук ще се опитам поне да ти обесня че не се подигравам с теб!!!, а се опитвам да те накарам да мислиш, а не, първосигнално да отговаряш!!!. :)
В спора се ражда истината!. - А тя боли!!!. http://fedya.snimka.bg/daily/lokomotivi ... 9.18147603
Аватар
07
Аватар
Re: дизелови двигатели

Мнение от 07 »

choveka_vlak написа:Извини ме колега но книгите са за чете не а не за снимане!!!, тук ще се опитам поне да ти обесня че не се подигравам с теб!!!, а се опитвам да те накарам да мислиш, а не, първосигнално да отговаряш!!!. :)
Разбира се че са за четене, естествено лесно е да кажа "Ами отворете това и това заглавие и четете!" Но съм наясно че не всички на които им е интересно могат да намерят заглавията! Между другото снимките не стават или има отвратителни отблясъци или са прекалено тъмни - ще се търси скенер за схемите!
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Колеги,не отчитате най-простия въпрос: Дали всички имат книгите,които се посочват? 8)
Обратна връзка:

Мнение от mitko_pz »

Ето една страница ои нета в която е обяснено нагледно за дизеловите двигатели
http://www.dvigateli.hit.bg/new_page_5.htm
http://enginez.hit.bg/history.htm#diesel
депо подуяне
Аватар
07
Аватар

Мнение от 07 »

Мале мила! Мене ме заболя корема да го чета (първото)! Второто няма отношение по темата
В мрежата намерих това http://foto.bg/showphoto.php?photo=94354&cat=500
Глобален модератор
Глобален модератор
Уважаеми колега, 07 нека приемем че поне нашата аудитория в поголямата си част макар и информативно имат представа за какво иде реч!. Ще продължим ли нататакък?, или?. Вначалото на темата зададох няколко напътващи въпрпоса, и ако искате да продължим дискусията моля, заповядайте!. Но спора че коляновия вал на 5Д49 е съставен!!!, е без мислен. :)
В спора се ражда истината!. - А тя боли!!!. http://fedya.snimka.bg/daily/lokomotivi ... 9.18147603
Аватар
07
Аватар
Re: дизелови двигатели

Мнение от 07 »

choveka_vlak написа:Уважаеми колега, 07 нека приемем че поне нашата аудитория в поголямата си част макар и информативно имат представа за какво иде реч!. Ще продължим ли нататакък?, или?. Вначалото на темата зададох няколко напътващи въпрпоса, и ако искате да продължим дискусията моля, заповядайте!. Но спора че коляновия вал на 5Д49 е съставен!!!, е без мислен. :)
Ще продължим, естествено (за какво започнахме ако няма да довършим) по-въпроса за коляновия вал Вие колега бяхте прав ( а аз по една или друга причина сбърках :oops: ) Отговор на вашите въпроси ще получите, макар и със закъснение - явно не ми достига време да ходя на работа, да правя ремонти в къщи и да отделя време за тази сериозна дискусия!
Глобален модератор
Глобален модератор
О,-кей! :wink:
Обратна връзка:
2 Т мотори

Мнение от shotik »

Аз искам да попитам тези колеги които са намирали по сайтовете информация за 2-тактови дизелови двигатели дали знаят кой е най мощния от тях и на какво е монтиран.
Аватар
07
Аватар

Мнение от 07 »

Най-мощните двутактови дизелови двигатели могат да се видят като главни корабни двигатели! Най-мощният за който съм чувал е 9х 000 конски сили - чудовище от което имало само 2 екземпляра! Баща ми се е срещал със 75 000 к.с при 160 об/мин - девет цилиндров редови с насрещно движещи се бутала......
Обратна връзка:
мотори

Мнение от shotik »

преди малко ми пратиха този адрес:

http://people.bath.ac.uk/ccsshb/12cyl/

това е нещо страхотно!!!над 108 хиляди к.с.!!!Около 2300 тона с кол.вал 300 тона!!!
Глобален модератор
Глобален модератор

Мнение от Tramway »

Характерна особеност при огромните корабни двигатели освен голямата мощност и свръхниските обороти е, че основното им гориво не е нафта а мазут. С нафта само се стартират и развъртат, след което се преминава на мазутно горене, като мазутът се подава на горивонагнетателните помпи предварително подгрят на 80°С.
Парната машина няма проблеми с ТД, пантографи, прегряване и охлаждане.
Аватар
07
Аватар

Мнение от 07 »

Tramway написа:Характерна особеност при огромните корабни двигатели освен голямата мощност и свръхниските обороти е, че основното им гориво не е нафта а мазут. С нафта само се стартират и развъртат, след което се преминава на мазутно горене, като мазутът се подава на горивонагнетателните помпи предварително подгрят на 80°С.
На определно отстояние от брега на "белите държави" също е задължително да се работи на нафта (Леко Корабно Гориво) (екология ко да праиш..........) Хаиде обаче да спрем СПАМ-а че модератора ще се сърди, особенно на мен (за спам време имам да си довърша темата нямам)
Аватар
07
Аватар

Мнение от 07 »

Ето че желанието ми да участвам в дискусията тази вечер победи съня и умората......
Мощността на ДВГ може да се изрази (нарочно казвам изрази, защото точното и определяне става със стендови изпитания) с формулата:

Ne= pe.Vh.n.i/30.τ
където: pe - е средното ефективно налягане
Vh - e ходовият обем на двигателя
n - оборотите на коляновия вал
i - броят на цилиндрите
τ – тактността на двигателя τ =4 за четиритактов двигател
τ =2 за двутактов двигател
Изображение2-тактов ДВГ с насрещно движещи се бутала
Изображение2-тактов ДВГ с прозоречно продухване
тези са без клапани ето: Изображениеедна конструкция която има клапани
В общи линии за да увеличим мощността на един ДВГ трябва да увеличаваме средно ефективното налягане, ходовия обем, да повишаваме обортите на коляновия вал или броя на цилиндрите! Или да намалим тактността.....
Повишаването ходовият обем и броя на цилиндрите води до увеличаване на габаритите и масата на двигателя, но те не могат да нарастват неограничено защото няма да можем да съберем двигателя в коша на локомотива или ще трябва да увеличаваме осите или осното натоварване! Средно ефективно налягане колкото и да ни се иска не можем да го повишаваме безгранично, напрактика стойностите му са почти фиксирани:
- четиртактови дизелови двигатели pe= 0,6 -1,2 МРа
- четиритактови дизелови със свръхпълнене pe=1,2 – 2 МРа
- двутактови дизелови двигатели pe = 0,4 – 0,8 МРа
- двутактови дизелови със свръхпълнене pe= 1,0 – 1,8 МРа
Това са данни от края на 80те години, но пътищата за увеличаване на средно ефективно налягане са едни и същи и за двутактовите и за четиритактовите двигатели!
Оборотите – на тероия чрез повишаване на оборотите най-лесно се повишава мощността на ДВГ! Но за съжаление поради начина на смесообразуване и запалване на гориво-въздушната смес дизелови двигатели отдаващи пълната си мощност при над 5100 оборота до момента няма, дори в последните 6-7 години има тенденция за намаляването им до 4000 – 4400 об/мин! С повишаването на оборотите се понижава и икономичността на двигателя, намалява и въртящият момент, ето защо локомотивни двигатели работещи при над 1500 об/мин на практика няма. Остана ни последната възможност – да намалим тактността на двигателя! Но тъй като безплатен обяд няма намаляването на тактността си има и недостатъци – ето какво пише из дебелите книги(какво са ми набивали в главата):
- Процесите за смяна на работното вещество (пълнене и изпускане) протичат по съвршенно в четеритактовите ДВГ което до води до по-съвршен горивен процес, респ. по-виско средно ефективно налягане и по-нисък разход на гориво.
- При еднаква честота на въртене и равни други условия двутактовия двигател развива 50 - 70 % по-голяма мощност
- Двутактовите двигатели които нямат клапани(съответно и механизъм за задвижването им) имат значително опростена конструкция, която позволява и реверсиране (ходообръщане) на самия двигател. Същевременно двутактовите двигатели със клапанно-копресорно продухване са конструктивно най-сложните ДВГ
- Равномерността на въртящият момент и съответно равномерността на хода на двутактовите двигатели е двоино по-голяма поради 2 пъти по-голямата честота на работните ходове. Това позволява на 2-тактовият двигател да работи с маховик с по-малък инерционен момент, което му дава възможност да се ускорява по-бързо.
- Топлинното натоварване на двутактовите двигатели и особенно на цилиндровите глави и буталата е по-голямо от това на четиритактовите двигатели (При по-високи мощности през буталата се подава масло което ги охлажда, на някои двигатели се охлаждат дори и седлата на клапаните)
- При равни обороти и максимални налягания при горенето износването на буталото, буталния болт, буталните пръстени (сегментите) и цилиндрите е двоино по голямо поради двойно по-големия брои работни ходове!
- Основните и мотовилковите лагери на двутактовите двигатели също се износват по-бързо от тези на четиритактовите – това се обяснвява с еднопосочното натоварване на лагерите и свързаното с него влошаване на мазането на триещите се повърхнини
- Използването на въздушно охлаждане като средство за опростяване конструкцията на двутактовите двигатели е затруднено освен поради по-голямото топлинно натоварване, така и поради намалената повърхност на цилиндрите поради наличието на отвори за пълнене и продухване
Глобален модератор
Глобален модератор
До тук добре,( постовете не се отварят) сега остава да се подкрепиш с още малко материали и да направиш (обосновка) заключение, а и да включиш собствената си позиция!. :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Магистрални дизелови локомотиви | Main line diesel locomotives”

Информация