Точно така. :) Нека тук всеки, кой каквото му е на сърце по темата да може да сподели, та било то и в някаква друга област, освен жепейската. Нека, ако щете това да е поднесено и с известна доза хипербола (художествено преувеличение), защо не и с чувство за хумор.

Из книгата на Стефан Цанев „Български хроники”
Историята на нашия народ от 2137 пр. Хр. до 1435 г. сл. Хр.

"Основите на дворците и крепостните стени на Плиска и Велики Преслав са запазени и до днес. Градени били те от камък и гранит и безмълвно са се извисявали сред пустата равнина до средата на ХІХ век,
когато турците, от далновидност или за подигравка с нашата история, натрошили камък по камък гранитните дворци и с този праисторически чакъл постлали пътя на първата железница на Балканския полуостров – от Русе до Варна.
И днес, ако пътувате по тази стара железница, особено нощем, можете да чуете как, подплашени от тракането на черното желязно чудовище, бездомните духове на древните ни царе пищят под траверсите, сенките им се разбягват из крайпътния царевичак и после пак се завръщат и точат ръждясалите си мечове върху горещите релси.
А пътниците спят и не подозират, че пътуват върху гроба на своята история."
Курсивът е мой.
....................................................................................................................................................................................................................
Откакто съм назначен за помощник-машинист преди пет месеца, при някои от нощните пътувания с товарни влакове по ЖП линия №9 между Русе, Каспичан и обратно, навръщане от Каспичан към Русе, при изкачване на нагорнището от сп. Златна нива към сп. Велино, забелязвам някаква странна много ярка светлина насред железния път, точно в междурелсието, по-близо до лявата релса в посока на движението, нещо като отблясък със заслепяваща яркост на заваръчна искра. Веднага ставам и поглеждам през моя страничен прозорец назад към колелата на състава от вагони. Единственото, което виждам е тъмнината и мрака. Известно е за искрите, които изскачат изпод калодките при задържане с влаковата спирачка в надолнище. Това е съвсем различно, плюс това тук не се задържа със спирачката, защото е изкачване на нагорнище, и освен това аз забелязвам тази ярка светлина напред по коловоза, пред нас. Опитвал съм да заостря вниманието на колегата машинист, но той най-много да ме изгледа умно с питащ поглед какво искам да му обясня и така пътя продължава. Макар че свръхестественото действа много притегателно на много хора, за не съм привърженик на паранормалното и не вярвам особено на анормални явления. Може би в случая става въпрос за нещо напълно обяснимо явление, защото го забелязвам само на тъмно, само в определена посока на движение и все на едно и също място. При преминаване през деня, гледам точно на същото място и не забелязвам нищо неестествено.
Кой знае сега как ми се смее някой, който го чете и знае за какво става въпрос. Понякога сетивата на човек много лъжат. Макар че то както е тръгнало да закриват гара след гара по девета линия, скоро, освен духове на български ханове и царе, там ще започнат да витаят и призраци на железничари. :?

Понякога сетивата на човек много лъжат. Имаме лозе на десетина км. от Русе. Преди години, когато една нощ преспивахме там, по едно време през нощта аз бях единствения от семейството, който все още не беше заспал. В такива моменти на такива отдалечени от големия град и усамотени тихи места сетива ми се наострят до степен, която започва да граничи с халюцинирането. В един момент ми се стори, какво ми се стори, аз бях в състояние да се закълна, че някой почука по дървената вратата на стаята, в която бях. В първия момент помислих, че може да е майка ми, която заедно с брат ми спеше на горния етаж. Баща ми и баба ми пък спяха на долния. След това обаче, се сепнах и си помислих как пък майка ми точно в този късен час ще слиза при мен и за какво. Поизплаших се, защото из тази вилна зона от време на време "шетат" разни съмнителни и крадливи субекти, най-вече нощем. Сетне се престраших и излязох навън. Единственото, което се чуваше беше тихия летен ветрец, който най-много да е подмятал някакви леки боклучета из двора и лозето, нищо друго. Качих се при майка ми, която аз събудих с почукването си по металната врата на стаята, в която тя и брат ми спяха. Оставаше и тя да е чукала на моята врата и от къде на къде. След малко по малкия и тесен път, който минаваше покрай нашата вила, премина някакъв автомобил. Едва ли някой беше тръгнал посред нощ да ходи на лозето си. В този късен среднощен час единствено някаква охрана, защото района уж се охранява, или някакви "прибрани хора" преминаваха покрай нас. По-скоро ми се струваше, да е второто. Не знам след всичко това как съм заспал припотен и с флакон газов спрей в ръка. Успокоих се едва когато се събудих и видях, че навън е започнало да се зазорява.
Едно беше сигурно, през изминалата нощ или някой среднощен "прибирник" наистина беше проверил къщата, защото те винаги първо проверяват, или аз здравата бях халюцинирал. Всичко може да е било на психическа основа и да се е дължало на някакви мои фобии и страхове. :roll:
Върху две гуми или върху две талиги по две релси!
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Като написа "паранормално" , аз мога да добавя , че понякога на снимки се появяват загадъчни образи - сенки , полусенки , неясни очертания , които действително изглеждат като призрачни.Ето например 3 такива фотографии , които съм правил:
На гара Стара Загора , изглед към депото.Да забелязваш нещо необичайно?
Още една идентична снимка.Обърни внимание кой се качва в 06-00-цата.
Мотрисата нощува на гара Червен бряг.Но полицая и рък.движение не са сами. :D

Ако някой форумец е правил подобни фотографии , нека ги сподели.Със сигурност ще са интересни.
Обратна връзка:

Мнение от Saruman »

Акредитиран фотограф
Обратна връзка:
Аватар
Акредитиран фотограф

Мнение от bobara_e_tuk »

VESO написа:изглед към депото.Да забелязваш нещо необичайно?.
Весо какво му е необичайното в депото тази бутка е на стрелочника който работи към депото, а ако говориш за този прозрачен дух изглежда ми на ревизор-вагони :lol:
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Да , при Saruman чудесно се е получило.
Имам идея - при форумското пътуване , за заснемане на нощна снимка ще ми трябват няколко статиста - форумци , които вече са приключили със снимките , или снимат вкупом.Техните телодвижения ще се отразят на снимката и ще имаме една дузина "призраци" с фотоапарати. :D
Само че действията им трябва да не са много забързани.Ако прибягат , апаратът няма да ги хване.
Акредитиран фотограф
Обратна връзка:
Аватар
Акредитиран фотограф

Мнение от bobara_e_tuk »

ако си решил да го правиш на СЗ имаш моето съдействие, даже може и с Транспортна Полиция да ги направим тези базици :lol:

Мнение от Railroader »

Стана забавно. :)

....................................................................................................................................................................................................................

Знаете ли, изпитвам странно чувство, когато с влака преминаваме покрай бивши кантони, необслужвани спирки, бивши гари, които впоследствие са станали спирки, порутени стрелочни постове... На всички тези обекти някога денонощно са работили хора, а сега са в най-добрия случай със счупени прозорци. Някои от тях вече са изравнени със земята, а за това къде точно са били издават единствено основите им. През деня могат да се видят добре, но дори и дневната светлина не може да "изгони самотата" от буренясалите перони. През нощта като че ли за малко "оживяват" под лъча на локомотивния прожектор или на светлините от прозорците на пътническите вагони, след което отново потъват в мрак. Тук таме по някои спирки е останала да свети по една лампа за през нощта, само защото все още някой не й е видял сметката. Не е ли тъжен целият този пейзаж, изрисуван от тайнственост, самота и носталгия?
Примери по четвърта линия м/у Русе и Горна Оряховица:
кантона до входния светофор за РП Доростол, страна гара Долапите; спирка Божичен, спирка Кошов, спирка (бивша гара) Табачка, спирка Батишница, спирка Стърмен, спирка Полско Косово, спирка Полски Сеновец, спирка Куцина, бивша гара отпреди доста години; спирка (бивша гара) Крушето, спирка Правда.
Примери по девета линия Русе - Каспичан:
спирка Червена вода, бивша гара от 20-ина години; спирка Кривня, спирка Раковски, спирка (бивша гара) Ясеновец, спирка Байково, спирка Каменяк, спирка (бивша гара) Велино, разделния пост, РП преди предупредителния светофор на гара Каспичан, страна гара Плиска, откъдето влаковете от девета линия с цел да не влизат в Каспичан, направо са продължавали по втора линия към гара (сега спирка) Мадара и Шумен.
А колко много подобни примери могат да се дадат из цялата железопътна мрежа на България?... В това число могат да се включат и старите трасета на сега съществуващите главни железопътни линии. По девета линия на едно, две места лично съм се убедил в съществуването на старо трасе, което разбира се е съвсем близо до сегашното. Любопитно е да се снима. А за недостроените и недовършени ЖП проекти в България няма да пиша, че за това си има специална тема.
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Две бивши гари (сега спирки) , при които изтръпвам всеки път , когато минавам , независимо от броя пътувания през тях - Генерал Ковачев и Трапезица.Останеш ли сам на тези места , след като и последните тласъци от заминаващия влак заглъхнат , се заслушваш в шума от близките дървета и гледайки разрухата , пустота и тревога обземат душата ти.Трябва обаче лично да го изпиташ , за да усетиш момента.

Мнение от gugu_134 »

За Трапезица съм напълно съгласен- това място е зловещо. А на Полски Сеновец срутиха гарата, тъй че там сега се вижда поле и няма нищо особено. А между другото към паранормалното счита ли се НЛО? Защото в Русе доста често нощем може да се видят странни неща :?

Мнение от kikiface »

По седма линия Габровница, Долно Церовене и Сталийска махала. Откакто станаха спирки нощно време машинистите опущат да спрат както трябва, същото и на Василовци, дай екстремно, после 2мин чакай компресори.

Мнение от Railroader »

VESO написа:Две бивши гари (сега спирки) , при които изтръпвам всеки път , когато минавам , независимо от броя пътувания през тях - Генерал Ковачев и Трапезица.Останеш ли сам на тези места , след като и последните тласъци от заминаващия влак заглъхнат , се заслушваш в шума от близките дървета и гледайки разрухата , пустота и тревога обземат душата ти.Трябва обаче лично да го изпиташ , за да усетиш момента.
Да, действително могат да те побият тръпки в такъв момент.

Да, разбира се че НЛО спада към паранормалните и необясними явления. През 90-те години Русе наистина беше един от градовете, в който често се "наблюдаваха" неидентифицирани летящи обекти. Те щяха да "кацат" и на летище Щръклево де, ама... Не знам пистата ли нямаше да им стигне за пробег и разбег?... :lol:

Мнение от gugu_134 »

Ами за 90-те години не знам, но послдените години също има такива случай. Аз бях свидетел на нещо, което летеше и приличаше на триъгълник, а под него паралелно се движеше сфера, и двете тела бяха силно осветени. И аз като го видях това се опулих и минувачите около мен погледнаха какво гледам и останаха в шок :shock: . А преди около месец си бях в Русе и през нощта в към 23:30 ми звънят на телефона бързо да ставам и да наблюдавам какво се случва в небето, но аз докато изляза и шоуто беше свършило. Но ми го описаха като голяма светеща червено светлина, която като с въже вдига под себе си нещо. :roll:

Мнение от Railroader »

Не знам... Искам само да обърна внимание на някои съвсем обичайни явления или ситуации, които биха могли да бъдат в заблуда. Аз, самият преди 15, 16 години много се бях изплашил, когато бях на гости в град Банкя и една вечер, преди да си легна, посещавайки тоалетната и поглеждайки навън към нощното небе през малкото прозорче, видях три бледобели кръга в небето, с диаметър колкото на луната, но доста по-бледи, да описват разни хаотични движения. В миг изтръпнах и наистина много се изплаших, но на сутринта с облекчение отдъхнах, когато разбрах, че това са били лъчовете на няколко мощни прожектора от близка дискотека, може и да са били лазерни, защото светлинния лъч беше силно съсредоточен, които лъчове след като срещат облаците, разбира се оставят тези бели кръгове в тях. Не сте ли виждали как се виждат лъчовете на силни лазерни прожектори, когато срещнат препятствие?
На отсрещния румънски бряг на Дунава, в Гюргево има някакъв също такъв мощен прожектор, чийто лъч свети високо, доста е дълъг и постоянно се движи. Само че не съм обръщал внимание дали скоро са го пускали. Подобен прожектор имаше на някаква дискотека или бензиностанция в град Нови пазар и когато напр, идваш с влак откъм посока Русе за Каспичан и Варна, лъча мисля че се виждаше поне още от Хитрино, ако не и от по-назад.
Освен това, при ясно нощно небе от време на време могат да се видят "движещи се звезди". Не самолети, защото те добре се различават между звездите по мигащите светлини на крилата и опашката. Това се вижда точно като летяща звезда и обикновено това са някакви изкуствени спътници около земята, които отразяват слънчевата свитлина. Поне това е някакво логично обяснение. Да не забравяме и тези китайски балончета, на които след като запалиш пламъчето и започват да се издигат нависоко. Те също могат да заблудят някого.

Така че, gugu_134, може и да сте станали свидетели на някакви подобни явления, макар че така както ги описваш, и на мен ми струват необичайни. Като тази ярка светлина в междурелсието на спирка (бивша гара) Велино, дето колегата ми не вижда нищо необичайно, ако си чел първото, което писах по темата. А тези работи, които описваш, само за нощни явления ли пишеш?

Мнение от Railroader »

Наистина изглежда тайнствено и дори леко страшничко. Още повече ако трябва да чакате някой пътнически влак през есенно-зимния период на годината, когато денят е малък и се стъмва рано. Ами ако не работи, дори и една лампа?

http://photo-zona.net/images/user49144/ ... G_4700.jpg

Мисля да направя една фотосесия на сгради в подобно състояние по четвърта и девета линия.

VESO: Тъй като снимката е доста голяма и затруднява четенето на мненията , съм премахнал директният линк и съм оставил нормален.Като се отвори , излиза същата фотография. Благодаря за разбирането!

Мнение от gugu_134 »

Не, посред бял ден бях гледал над Русе летяща сфера, от чийто край излизаше червен назъбен пламък. Всички вкъщи го гледахме с бинокъла и прелетя точно над блока. Не казвам, че са извънземни, но и вярвам на очите си и на свидетелите около мен и не мога да обясня какво е, нямам мнение.
Публикувай отговор

Обратно към “Нещата от живота | Matters of Life”

Информация