Аватар
gzo
Аватар
Противопожарен влак

Мнение от gzo »

Някой разполага ли със снимки и по-детайна информация за съставите на провопожарните ни влакове ?
Това което знам единствено е че обикновенно са с по 3 вагона: 2 цистерни + пътнически (36 серия) в който е разположена помпата и протовопожарния инвентар. И 3-те вагона са свързани по межу си с шланг за голям дебит. За последно изкараха един такъв влак за едно учение провело се съвсем скоро във Враца. По предназначение изкараха ПП влак и при големите пожари през лятото на 2007 г. (от тогава е и снимката) Пак тогава научих, че разполагаме само с 4 такива влака с гари на домуване в София, Пловдив, Варна и Горна. Казах "само 4" защото помня, че тук таме из буреняците на други гари съм срещал и още ПП влакове. За съжаление не сещам вече къде съм ги срещал, а може и вече да са нарязани, но добре помня, че бяха с различни окраски от сегашните червени с бяла линия. Интересува ме и от кого се обслужват ? Ще бъда изненадан, ако има щатни пожарникари из гарите, все пак рядко се ползват и предполагам, че стоят празни и не носят дежурства. Вероятно най-известен е пловдивския ПП влак, който може да бъде видян и сниман от пътниците в района на гарата. Видео тук: http://w.vbox7.com/play:76166aed
Интересува ме и серията на цистерните ?

Изображение

Мнение от disell »

В депо Русе има останки от техния ПП влак или поне от цистерните , до преди няколко години стоеше зад ел.цеха но май го нарязаха.
В заводския клон на Фуражния завод в Тополи миналата година имаше една цистерна от такъв влак която беше нарязана и сега само талигите стоят (освен ако не са ги нарязали и тях вече).
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Софийския противопожарен влак е наличен и се съхранява в ремиза. Пролетта правиха някакви съвместни учения по 2-ра линия с него.
64.19
Аватар
gzo
Аватар

Мнение от gzo »

Всъщност някой виждал ли е състав различен от 2+1 както го описах по-горе. Всички ли налични ПП влакове са еднакви ? Прави ми впечатление, че двете цистерни на пловдиския влак са различни серии и едната е по-голяма вместимост. Имам снимка само на него.
Марио, как е този в ремиза ?
Дизел и русенския ли беше такъв 2+1 ? Учуден съм, че са прибягнали към рязане и на тези влакове. Нито са амортизирани от използване, нито искат хляб и вода, а май се водят и някаква мобилизационна готовност и щът не щът трябва да ги пазат. Надявах се да са повече от 4 в изправност, което за цяла България е малко. В кои други гари освен посочените София, Пловдив, Варна , Горна и Русе е имало и все още могат да се видят ?
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Тоя в ремиза е именно 2+1. Всички са такива.
64.19

Мнение от evrokoma »

Такъв влак има и на гара Русе Разпределителна с тази разлика че вагона е зелен не червен(намира се зад Мототехника).Подобен влак съм засичал и между Бургас и Карнобат на една малка гара (тук запознатите може да кажат коя е гарата),но принципно такива влакове би трябвало да е имало на всички големи гари предвид предназачението им и това че при пожар трябва да се изкара най близкия такъв.Не ми се вижда логично при пожар във влак примерно на Шумен да се вика противопожарен влак от Горна Оряховица защото докато спасителната композиция пристигне нищо няма да остане от пострадалия влак
Искренно съжалявам за българската железница не ми се гледа как тя се съсипва умишлено за да печели някой от това
Аватар
gzo
Аватар

Мнение от gzo »

Мерси !
Сега се загледах в снимката от 2007 и виждам , че тогава са ползвали пловдивския влак. Познах го по настаното от пилета върху гумения уплътнител над вратата :P

Изображение
Аватар
gzo
Аватар

Мнение от gzo »

lok45111 написа:Тоя в ремиза е именно 2+1. Всички са такива.
Да, ама изглежда Не !
Чак сега попаднах на това видео http://vbox7.com/play:788f19e58f
от което се вижда, че състава на софийския е 3+1 като фургона е различен. Има номер, но е на необичайно място долу 51 52 9257 094-9 изглежда преправян от пощенски. Вероятно скоро са го местили защото видеото в съвсем прясно.

Мнение от LALich »

gzo написа:Мерси !
Сега се загледах в снимката от 2007 и виждам , че тогава са ползвали пловдивския влак. Познах го по настаното от пилета върху гумения уплътнител над вратата :P

Изображение

Някой може ли да каже на коя гара е правена тази снимка?
Аватар
gzo
Аватар

Мнение от gzo »

LALich написа:
Някой може ли да каже на коя гара е правена тази снимка?
Дъбово

Мнение от LALich »

Браво!
Публикувай отговор

Обратно към “Специализирана ЖП техника | Specialized railway equipment”

Информация