pavel написа:Ами да си оправят телеграмата за влака. Не може всичко да зависи от това дали благосклонен или тъп чиновник е на смяна. Нямам против да се подават първокласни вагони, като няма други, но не съм съгласен да се изнудват хората да плащат за първа класа поради липса на второкласни. И толерирането, правенето реклама на БДЖ е най-малкото неуместно. Това, че автобусите не ги бива, не променя факта, че само в България пътуването с автобус е по-бързо и по-удобно изцяло по вина на "превъзнасяната" дерибейска организация БДЖ. Съгласен съм, че трябва да се пътува с влак, но с друг оператор-превозвач, не с БожеДокарайниЖиви. Кой знае с какво закъснение ще се изтъпани влака.....Да вземат лиценза на тази пишман-организация и толкова!
Доста пресилено! Националния ни превозвач осигурява едно много добро ниво с оглед на управлението на държавата, икономическото ни положение, социалния си ангажимент и цените на предлаганите услуги. Твърдя, че подобно съотношение (толкова благоприятно) услуга/цена няма в нито една от 14-те членки на ЕС, които съм посетил с влак, както и в още 4 европейски държави извън съюза.
Друг е въпроса, че това съотношение е благоприятно съобразно нашия джоб. Това не означава, че мудната и раздута администрация на превозвача няма какво да направи, дори без финансовата помощ на държавата. Закостенелите тикви, бедния асортимент услуги и негъвкавата ценова политика са причини за изоставането в развитието на БДЖ. Служителите също не са достатъчно съвестни - не обръщат внимание на външния си вид (за тези, имащи пряк контакт с пътуващите), не спазват правилата за реда във влаковете и гарите (например пушат, а другото не искам даго казвам), не са любезни с пътниците и крадат (за техен срам). Това разбира се не е генерализация. Има множество отлични служители!!! За нещастие лицето на компанията обикновено са "двойкаджиите". Това е така поради факта, че ние постоянно недоволстваме от нещо (за 10min закъснение ще се намери тъпак, който да иска оставката на министъра), а и неграмотни журналя бълват простотии, уронващи престижа на железниците. Всички железопътни администрациии имат своите проблеми, свързани с особеностите на техните държави. Призовавам всички да ценят най-екологичния ни и най-честен спрямо държавния апарат превозвач!