Датата е 19 Декември, мястото гара Подуяне - разпределеителна. На един от гаровите коловози е композиран товарен влак, в състава на който е локомотивът 444-023. То направо друга машина нямаше

Реших да отида и отблизо да проуча нещата. В 14:35 се озовах на мястото, в машината имаше един човек - естествено сърбин, локомотивен машинист, който придружава локомотива. Почуках на вратата и завързахме разговор на сръбски език. Естествено за много кратко време успях да се озова на борда на последното модернизирано в България "жабе". Колегата беше много гостоприемен и ми позволи на воля да се разходя из машините и да разгледам и пипна каквото ме интересува. Но аз вече зная за какво става дума, дори знанията ми за серията го въодушевиха... Както е по протокол се запознахме с колегата. Казва се Зоран, локомотивен машинист е в ЖТП-Ниш с 21 години стаж на дизелови и електрически локомотиви. Управлявал е също и БДЖ локомотивите серия 04, 06, 07 и 55, когато са били командировка в ЖТП-Ниш. Работи на серия 441 и серия 444 от близо 17 години, за които е видял доста работи - и добри и лоши от машините. Специално ми каза, че 441 - 066 се е запалила преди два месеца след някаква модификация по нея. За радост ще бъде възстановена под формата на серия 444 в МИН-Ниш. Относно модернизацията на 444 в България обаче... Машината 444 - 023 беше доста нагласена, като изключиме някои фрапиращи неща, които направо ме отвратиха. Първото от тях беше, че в кабина "А" челното стъкло на помощник - машиниста е старо, личеше си къде е дращила стъклочистачката, която при оригиналната 441 е отдолу, а при 444 отгоре. Също така гумените уплътнения на вратите са от някаква долнокачествена гума, която лично се съмнявам дали ще уплътни добре локомотива. Вратите към машинното помещение имат фуги при затваряне, което значи, че локомотива ще духа при работа на вентилацията. Освен това по пултовете има следи от надиране, както и капки от бяла боя, което говори, чечаст от елементите в кабината са боядисани с четката

Външно иначе машината изглежда много добре. Пак засекох обаче стари гумено-метални пакети на талигите

По ел. оборудването нямах време много да правя разучаване, но от видяното съм доволен. Поне ел. оборудването е свършено като хората. Радва ме и факта, че на локомотивите серия 444 са премахнати някои кусури, които се изразиха при нашите 46 200 като страничните прозорци, които при серия 444 са много интересна конструкция с алуминиева рамка, шейна и уплътнител с профилна гума. Освен това в затворено положение имат заключалка, която ги фиксира, подобно на вагоните. Климатичната инсталация, за разлика от нашите 46 200 и 44 001/002 е като на локомотивите серия 44/45, с тая разлика, че е монтиран отоплителен агрегат с по - голяма мощност. Освен това го има и стандартния калорифер. Сърбина се оплака, че нашите тарикати на първите две машини сваляли крушките на лампата за осветление на разписанието, която е специална и машинистите чак като излезе локомотива на път се усещат, че няма крушки. Въобще трагедия пълна . Иначе както всички "жабета" и това си беше малка перла, като изключиме българската намеса по него, но именно за това повече такива машини няма да прекрачат портала на "БДЖ-Кончар" слава Богу! След разговора с колегата и продължителното разглеждане на последиците от българската "модернизация" стана време си ходя към вкъщи и с колегата се разделихме по живо по здраво. Разменихме си мобилните телефонни номера за бъдеща кореспонденция.