az znaete li kakvo s1m namislil za kolednite praznici. ..... Хайде още веднъж ама на кирилица!!!.

извинете бях забравил правилото за задължително писане на кирилица. Финансовите средства не ме притесняват. Аз пътувах от софия през ниш за скопие и това за 70 лева отиване и връщане, което означава че от софия през белград и загреб за любляна отиване и връщане ще е към 100 и няколко до 200 лева редовна цена. Предвидил съм го. Знаете че дори и беден студент като мен получава стипендия. От стипендии съм спестил 300 лева а баща ми дължи още 300. И казвате че на 31 декември трябва да сме си по домовете. Ами да ще си бъда вкъщи както казах пътуването ще е от 26 вечерта до 30 сутринта. 14:09-20:24 шумен-софия на 26. нощувка в хотел в софия. 11:40-19:18 сръбско време софия-белград 21:50-7:22 белград-загреб-любляна 27-28 декември. 21:15-6:21 любляна-загреб-белград 28-29 декември. 7:50-17:40 белград-софия 29 декември. 21:25-03:30 софия-шумен 30 декември. Ако влака белград-софия не закъснее продължавам с него до димитровград 22:42 и след това 23:02 димитровград-русе. после през каспичан до шумен. при всички положения на 30 декември съм си вкъщи. нова година е на 31. няма как бях го планирал за 21 но удължават семестъра заради грипната ваканция. чакам отговор. нали знаете че на коледа стават чудеса. спестете пари като мен и вие също ще станете европейци.

Администратор
Никой не завижда за намалението, споко! Майтап си правят хората!RAILWAYSTATION написа:да студент съм в шуменския университет епископ константин преславски факултет по хуманитарни науки специалност история. какво толкова съм написал завиждате ми че пътувам с намаление нали :П
Иначе е редно като се прави план за пътуване, то да се съобрази с финансовото състояние и времевата ангажираност на другите участници. Словения... Не е лошо, но защо не като проект?!
64.19
Доста малко форумци биха се навили за пътуване в чужбина.Посочвам причините -
1.Високите цени на билетите в международно съобщение.
2.Сравнително ниската възраст на някои от форумците , тъй като за излизане от страната за лица , ненавършили 18 годишна възраст се иска разрешително , а някои родители изобщо няма да го дадат , ако разберат къде отива детето им.
3.Липса на координация и информация за съобщенията относно разписанието на влаковете в съответните държави и несигурност за пристигане и заминаване (всеки може да посочи "сръбският опит" и злополучният вагон за Виена , с който БДЖ толкова се удря в гърдите).
Това са 3-те основни причини.А като допълнителни всеки тук може да посочи поне още 3.
1.Високите цени на билетите в международно съобщение.
2.Сравнително ниската възраст на някои от форумците , тъй като за излизане от страната за лица , ненавършили 18 годишна възраст се иска разрешително , а някои родители изобщо няма да го дадат , ако разберат къде отива детето им.
3.Липса на координация и информация за съобщенията относно разписанието на влаковете в съответните държави и несигурност за пристигане и заминаване (всеки може да посочи "сръбският опит" и злополучният вагон за Виена , с който БДЖ толкова се удря в гърдите).
Това са 3-те основни причини.А като допълнителни всеки тук може да посочи поне още 3.

наистина международните влакове много често се движат с големи закъснения. Проблема за пълнолетието го нямам аз съм на 21 години. А и като реша нещо много трудно мога да се откажа единствено ако не ми заверят семестъра билета е над 250 лева или няма влак по новото разписание от белград за любляна. Само това може да ме откаже. За мен пътуването е почивка. Не забравяйте че повечето МБВ са само със спални вагони, въпреки че аз нямам нищо против да пътувам в обикновен седящ вагон само и само да платя по евтин билет. Пък и не само за словения навсякъде за чужбина може да има форум за пълнолетните колеги тук. Например имаше промоция за солун, но сега не смея да ходя в Гърция, защото се въведоха задължителни имунизации срещу свински грип, а аз се страхувам от инжекции. Иначе преди това съм ходил до Солун с влак. Пътувал съм вътрешно и в Румъния от Букурещ до Констанца, както и от Букурещ до Горна Оряховица. Ходих дори до страна с която нямаме директна връзка софия-ниш-скопие. Само до Истанбул не съм ходил все още, но там имаме приятели ако не ми стигнат парите за словения може и там да отида. Избрах Словения защото тя е най-близката държава след Гърция, която е в еврозоната и за да се достигне до нея се минава през две държави, които не са в Европейския съюз. Точно в това е тръпката, когато те проверяват за багаж във влака. Освен това срока на международният ми червен паспорт изтича 2011 и искам да го използвам максимално освен сръбски и турски да имам и хърватски печат. Не знам защо македонците не ми сложиха печат попълвахме листовки. Надявам се хърватите да ми сложат. В Европейския съюз не ми е интересно минава се прекалено лесно. При по-продължителна проверка се вдига адреналина нали разбирате. Извинявам се за прекалено дългото съобщение
Просто не си случвал да те тарашат като престъпник , срещу теб да има граничар с насочено оръжие , а през това време други двама да подхвърлят вещите ти и изобщо да не ги интерсува дали сред тях има чупливи или не.Обяснението бе , че се работи по сигнал , понеже постъпила информация , че във въпросния вагон се укривали наркотици.И при това да те свалят при минусови температури посред нощ на граничната гара на перона и в продължение на 4 часа да те проверяват.Накрая наркотици така и не откриват , но митничарите заявяват , че задържат вагона за 24 часа за щателна проверка и нареждат съответната администрация (в случая БДЖ) да намери начин да извози пътниците към територията на България. И това мога да кажа къде се случи - на турския граничен пункт Kapikule.
Друг пример - за дребно заяждане наш митничар , употребил алкохол да те свали на Драгоман посред нощ направо от 292 с редовен билет за Beograd.Билетът ти изгаря , от "Рила" няма да ти възстановят сумата , понеже причината не е по тяхна вина , а ти имаш удоволствието да прекараш цялата нощ на Драгоман чак до 10203 (тоест от 22:13 до 5:48 ).А месецът е февруари.
Трети пример - закупил си предварително билет за 15 евро до Θεσσαλόνικη с 361 / 362.Без всякакъв проблем минаваш Кулата , но гърците те спират и ти искат някаква застраховка за времето на престой в страната им.Понеже не си знаел нищо за такава застраховка , те свалят от влака.И понеже се намираш на територия , на която нямаш право да бъдеш , те качват като престъпник в джип и те остават само до граничния пункт.След това отиваш да се разправяш в "Рила" защо не са ти казали , че освен билета , е нужен и друг документ , без който не можеш да влезеш в съответната държава , а те ти отговарят , че им влиза в задълженията само да продават билети , не и да знаят за всяка държава какво се изисква.
Това са само част от пътуванията зад граница.И затова с право не пътуваме много извън България , защото не знаем какво може да се случи.Тъй че , ако не си случвал досега на такива неща , просто си късметлия.
Друг пример - за дребно заяждане наш митничар , употребил алкохол да те свали на Драгоман посред нощ направо от 292 с редовен билет за Beograd.Билетът ти изгаря , от "Рила" няма да ти възстановят сумата , понеже причината не е по тяхна вина , а ти имаш удоволствието да прекараш цялата нощ на Драгоман чак до 10203 (тоест от 22:13 до 5:48 ).А месецът е февруари.
Трети пример - закупил си предварително билет за 15 евро до Θεσσαλόνικη с 361 / 362.Без всякакъв проблем минаваш Кулата , но гърците те спират и ти искат някаква застраховка за времето на престой в страната им.Понеже не си знаел нищо за такава застраховка , те свалят от влака.И понеже се намираш на територия , на която нямаш право да бъдеш , те качват като престъпник в джип и те остават само до граничния пункт.След това отиваш да се разправяш в "Рила" защо не са ти казали , че освен билета , е нужен и друг документ , без който не можеш да влезеш в съответната държава , а те ти отговарят , че им влиза в задълженията само да продават билети , не и да знаят за всяка държава какво се изисква.
Това са само част от пътуванията зад граница.И затова с право не пътуваме много извън България , защото не знаем какво може да се случи.Тъй че , ако не си случвал досега на такива неща , просто си късметлия.

нищо подобно не ми се е случвало досега. Все пак ще го имам предвид и може би ще направя застраховка за Словения. Не разбирам защо гърците са се заяли нали сме заедно в ЕС. Аз ходих също с 361-362 до солун. Може би причината да не ме върнат, е че билета ми беше редовен а не промоционален. Дадох 64.22 лева за отиване и връщане. Сърбите само ми провериха багажа и питаха колко пари нося-аз имах 80 евро. С гърци и румънци няма никакви проблеми все пак сме в Европейския съюз. Македонците дадоха да попълня талонче и това беше. Дори и да ме върнат пак ще е незабравимо преживяване. А и аз не бих оставил нещата така.
Да , но ти от къде си влязъл - едно да да влезеш от България , съвсем друго е от Сърбия.С влак не знам как е , но с автобус съм виждал разлики в режима на преминаване , които са от небето до земята.Много по - късно разбрах , че ако влизаш от България те проверяват по един начин и съвсем по друг , когато им влизаш в страната им от Сърбия.Въпреки , че си българин и в двата случая и именно това ме изненада до безкраен предел.RAILWAYSTATION написа:.....Македонците дадоха да попълня талонче и това беше. ...
Последно промяна от VESO на Нед Дек 13, 2009 12:55 am, променено общо 1 път.

е с влак няма как да вляза от българия, защото македония е единствената съседна на българия държава, с която нямаме директна линия. Интересно ако влезеш от Гърция как ще те проверяват. Това е защото ако влезеш от България минаваш от държава в ЕС в държава, която не е в ЕС, ако влезеш от Гърция-същото. Докато като влизаш от Сърбия минаваш от държава, която не е в ЕС в държава, която не е в ЕС. С други думи искам да кажа, че когато Сърбия и Македония влязат в евросъюза ще се премахне и този проблем. Между другото малко спорен ми е проблема относно произхода на македонците. Аз мисля, че македонците не са българи. Те са или сърби, или гърци.
Аз имах предвид с влак по маршрута София - NIŠ - Skopje.RAILWAYSTATION написа:е с влак няма как да вляза от българия, защото македония е единствената съседна на българия държава, с която нямаме директна линия. .....
Виждал съм се с човек , който от самонадеяност е препатил доста и за малко да влезе в турски затвор за тарикатлъка си.
Имал път с колата към Edirne , но решил вместо да си мине през обичайния път през Свиленград , да се отбие да види някаква мадама от ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.Затова отишъл в София да напазарува , излязъл през Кулата (знаем там се преминава самo с личната карта) , видял се с гъркинята и решил да влезе в Турция през ΠΥΘΙΟΝ (на границата с Uzunköprü ). Дотук добре , обаче режимът е много по - строг , понеже Турция не е член на ЕС и нашият човек бил спрян за щателна проверка.Гръцките митничари се усъмнили защо от България влиза в Турция през Гърция , но след като не открили нищо нередно , го пуснали.Турците обаче намерили явно нещо и го държали повече от 8 часа на границата с обяснение защо от България преминава през друга страна , за да отиде до Турция.Изкарали го едва ли не , че изпълнява политическа поръчка и му било на косъм да го арестуват (забележи!) за "нарушаване на митническия режим". После даваше курбан , че е оттървал , тъй като беше сериозно наплашен , а турските митничари никак не си поплюват.А аз като знам как се мразят гърци и турци , такъв скандал му вдигнах при нашата среща , че като нищо щеше да си отнесе Бог знае какво.
Но нека не засираме темата с offtopic , а Марио да премести мненията в тема за дискусия относно пътуванията с международните влакове.
Последно промяна от VESO на Чет Ное 26, 2009 1:45 am, променено общо 2 пъти.

те и сърбите ме питаха защо от българия минавам през тяхната страна за Македония, но причините са очевидни. Нямаме директна жп-линия. А защо този човек не се е върнал в България и след това спокойно да си влезе в Турция. Това си е дискриминация. Задължително ли е българин да влиза в Турция само от България? Преди 4 години ни върнаха като се опитахме да влезем от Турция в Гърция, защото нямахме пари за виза. После се опитахме от България да влезем в Гърция, но трябвало зелена карта и международна книжка отказахме се. Това е причината за различното проверяване на пунктовете-Европейският съюз. Вече няма как да ме свалят на Драгоман, защото проверяват само на Димитровград-Цариброд. Но когато двете държави са с еднакъв статут спрямо ЕС се проверява и на двата пункта
. С такова впечатление съм останал.

Информация
Модератори