nqma

Мнение от RAILWAYSTATION »

az znaete li kakvo s1m namislil za kolednite praznici. ..... Хайде още веднъж ама на кирилица!!!.

Мнение от rexkos »

Идеята ти е много добра, но никой няма да се навие на подобно пътуване, защото са нужни много....
Изображение
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Колега RAILWAYSTATION, идеята ти е много добра, но наистина трябват доста пари за такова пътуване. Молим те да пишеш на кирилица, знаеш не е приятно да се чете латиница (маймуница). :)
няма

извинете бях забравил правилото за задължително писане на кирилица. Финансовите средства не ме притесняват. Аз пътувах от софия през ниш за скопие и това за 70 лева отиване и връщане, което означава че от софия през белград и загреб за любляна отиване и връщане ще е към 100 и няколко до 200 лева редовна цена. Предвидил съм го. Знаете че дори и беден студент като мен получава стипендия. От стипендии съм спестил 300 лева а баща ми дължи още 300. И казвате че на 31 декември трябва да сме си по домовете. Ами да ще си бъда вкъщи както казах пътуването ще е от 26 вечерта до 30 сутринта. 14:09-20:24 шумен-софия на 26. нощувка в хотел в софия. 11:40-19:18 сръбско време софия-белград 21:50-7:22 белград-загреб-любляна 27-28 декември. 21:15-6:21 любляна-загреб-белград 28-29 декември. 7:50-17:40 белград-софия 29 декември. 21:25-03:30 софия-шумен 30 декември. Ако влака белград-софия не закъснее продължавам с него до димитровград 22:42 и след това 23:02 димитровград-русе. после през каспичан до шумен. при всички положения на 30 декември съм си вкъщи. нова година е на 31. няма как бях го планирал за 21 но удължават семестъра заради грипната ваканция. чакам отговор. нали знаете че на коледа стават чудеса. спестете пари като мен и вие също ще станете европейци.

Мнение от Филип »

RAILWAYSTATION , как не те е срам да пишеш по този начин ! Ебаси , наистина ли си студент ?

да студент съм в шуменския университет епископ константин преславски факултет по хуманитарни науки специалност история. какво толкова съм написал завиждате ми че пътувам с намаление нали :П
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

RAILWAYSTATION написа:да студент съм в шуменския университет епископ константин преславски факултет по хуманитарни науки специалност история. какво толкова съм написал завиждате ми че пътувам с намаление нали :П
Никой не завижда за намалението, споко! Майтап си правят хората!

Иначе е редно като се прави план за пътуване, то да се съобрази с финансовото състояние и времевата ангажираност на другите участници. Словения... Не е лошо, но защо не като проект?!
64.19
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Доста малко форумци биха се навили за пътуване в чужбина.Посочвам причините -
1.Високите цени на билетите в международно съобщение.
2.Сравнително ниската възраст на някои от форумците , тъй като за излизане от страната за лица , ненавършили 18 годишна възраст се иска разрешително , а някои родители изобщо няма да го дадат , ако разберат къде отива детето им.
3.Липса на координация и информация за съобщенията относно разписанието на влаковете в съответните държави и несигурност за пристигане и заминаване (всеки може да посочи "сръбският опит" и злополучният вагон за Виена , с който БДЖ толкова се удря в гърдите).

Това са 3-те основни причини.А като допълнителни всеки тук може да посочи поне още 3.
няма

наистина международните влакове много често се движат с големи закъснения. Проблема за пълнолетието го нямам аз съм на 21 години. А и като реша нещо много трудно мога да се откажа единствено ако не ми заверят семестъра билета е над 250 лева или няма влак по новото разписание от белград за любляна. Само това може да ме откаже. За мен пътуването е почивка. Не забравяйте че повечето МБВ са само със спални вагони, въпреки че аз нямам нищо против да пътувам в обикновен седящ вагон само и само да платя по евтин билет. Пък и не само за словения навсякъде за чужбина може да има форум за пълнолетните колеги тук. Например имаше промоция за солун, но сега не смея да ходя в Гърция, защото се въведоха задължителни имунизации срещу свински грип, а аз се страхувам от инжекции. Иначе преди това съм ходил до Солун с влак. Пътувал съм вътрешно и в Румъния от Букурещ до Констанца, както и от Букурещ до Горна Оряховица. Ходих дори до страна с която нямаме директна връзка софия-ниш-скопие. Само до Истанбул не съм ходил все още, но там имаме приятели ако не ми стигнат парите за словения може и там да отида. Избрах Словения защото тя е най-близката държава след Гърция, която е в еврозоната и за да се достигне до нея се минава през две държави, които не са в Европейския съюз. Точно в това е тръпката, когато те проверяват за багаж във влака. Освен това срока на международният ми червен паспорт изтича 2011 и искам да го използвам максимално освен сръбски и турски да имам и хърватски печат. Не знам защо македонците не ми сложиха печат попълвахме листовки. Надявам се хърватите да ми сложат. В Европейския съюз не ми е интересно минава се прекалено лесно. При по-продължителна проверка се вдига адреналина нали разбирате. Извинявам се за прекалено дългото съобщение
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Просто не си случвал да те тарашат като престъпник , срещу теб да има граничар с насочено оръжие , а през това време други двама да подхвърлят вещите ти и изобщо да не ги интерсува дали сред тях има чупливи или не.Обяснението бе , че се работи по сигнал , понеже постъпила информация , че във въпросния вагон се укривали наркотици.И при това да те свалят при минусови температури посред нощ на граничната гара на перона и в продължение на 4 часа да те проверяват.Накрая наркотици така и не откриват , но митничарите заявяват , че задържат вагона за 24 часа за щателна проверка и нареждат съответната администрация (в случая БДЖ) да намери начин да извози пътниците към територията на България. И това мога да кажа къде се случи - на турския граничен пункт Kapikule.
Друг пример - за дребно заяждане наш митничар , употребил алкохол да те свали на Драгоман посред нощ направо от 292 с редовен билет за Beograd.Билетът ти изгаря , от "Рила" няма да ти възстановят сумата , понеже причината не е по тяхна вина , а ти имаш удоволствието да прекараш цялата нощ на Драгоман чак до 10203 (тоест от 22:13 до 5:48 ).А месецът е февруари.
Трети пример - закупил си предварително билет за 15 евро до Θεσσαλόνικη с 361 / 362.Без всякакъв проблем минаваш Кулата , но гърците те спират и ти искат някаква застраховка за времето на престой в страната им.Понеже не си знаел нищо за такава застраховка , те свалят от влака.И понеже се намираш на територия , на която нямаш право да бъдеш , те качват като престъпник в джип и те остават само до граничния пункт.След това отиваш да се разправяш в "Рила" защо не са ти казали , че освен билета , е нужен и друг документ , без който не можеш да влезеш в съответната държава , а те ти отговарят , че им влиза в задълженията само да продават билети , не и да знаят за всяка държава какво се изисква.

Това са само част от пътуванията зад граница.И затова с право не пътуваме много извън България , защото не знаем какво може да се случи.Тъй че , ако не си случвал досега на такива неща , просто си късметлия.
няма

нищо подобно не ми се е случвало досега. Все пак ще го имам предвид и може би ще направя застраховка за Словения. Не разбирам защо гърците са се заяли нали сме заедно в ЕС. Аз ходих също с 361-362 до солун. Може би причината да не ме върнат, е че билета ми беше редовен а не промоционален. Дадох 64.22 лева за отиване и връщане. Сърбите само ми провериха багажа и питаха колко пари нося-аз имах 80 евро. С гърци и румънци няма никакви проблеми все пак сме в Европейския съюз. Македонците дадоха да попълня талонче и това беше. Дори и да ме върнат пак ще е незабравимо преживяване. А и аз не бих оставил нещата така.
Модератор
Аватар
Модератор
Re: няма

Мнение от VESO »

RAILWAYSTATION написа:.....Македонците дадоха да попълня талонче и това беше. ...
Да , но ти от къде си влязъл - едно да да влезеш от България , съвсем друго е от Сърбия.С влак не знам как е , но с автобус съм виждал разлики в режима на преминаване , които са от небето до земята.Много по - късно разбрах , че ако влизаш от България те проверяват по един начин и съвсем по друг , когато им влизаш в страната им от Сърбия.Въпреки , че си българин и в двата случая и именно това ме изненада до безкраен предел.
няма

е с влак няма как да вляза от българия, защото македония е единствената съседна на българия държава, с която нямаме директна линия. Интересно ако влезеш от Гърция как ще те проверяват. Това е защото ако влезеш от България минаваш от държава в ЕС в държава, която не е в ЕС, ако влезеш от Гърция-същото. Докато като влизаш от Сърбия минаваш от държава, която не е в ЕС в държава, която не е в ЕС. С други думи искам да кажа, че когато Сърбия и Македония влязат в евросъюза ще се премахне и този проблем. Между другото малко спорен ми е проблема относно произхода на македонците. Аз мисля, че македонците не са българи. Те са или сърби, или гърци.
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

RAILWAYSTATION написа:е с влак няма как да вляза от българия, защото македония е единствената съседна на българия държава, с която нямаме директна линия. .....
Аз имах предвид с влак по маршрута София - NIŠ - Skopje.

Виждал съм се с човек , който от самонадеяност е препатил доста и за малко да влезе в турски затвор за тарикатлъка си.
Имал път с колата към Edirne , но решил вместо да си мине през обичайния път през Свиленград , да се отбие да види някаква мадама от ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.Затова отишъл в София да напазарува , излязъл през Кулата (знаем там се преминава самo с личната карта) , видял се с гъркинята и решил да влезе в Турция през ΠΥΘΙΟΝ (на границата с Uzunköprü ). Дотук добре , обаче режимът е много по - строг , понеже Турция не е член на ЕС и нашият човек бил спрян за щателна проверка.Гръцките митничари се усъмнили защо от България влиза в Турция през Гърция , но след като не открили нищо нередно , го пуснали.Турците обаче намерили явно нещо и го държали повече от 8 часа на границата с обяснение защо от България преминава през друга страна , за да отиде до Турция.Изкарали го едва ли не , че изпълнява политическа поръчка и му било на косъм да го арестуват (забележи!) за "нарушаване на митническия режим". После даваше курбан , че е оттървал , тъй като беше сериозно наплашен , а турските митничари никак не си поплюват.А аз като знам как се мразят гърци и турци , такъв скандал му вдигнах при нашата среща , че като нищо щеше да си отнесе Бог знае какво.

Но нека не засираме темата с offtopic , а Марио да премести мненията в тема за дискусия относно пътуванията с международните влакове.
няма

те и сърбите ме питаха защо от българия минавам през тяхната страна за Македония, но причините са очевидни. Нямаме директна жп-линия. А защо този човек не се е върнал в България и след това спокойно да си влезе в Турция. Това си е дискриминация. Задължително ли е българин да влиза в Турция само от България? Преди 4 години ни върнаха като се опитахме да влезем от Турция в Гърция, защото нямахме пари за виза. После се опитахме от България да влезем в Гърция, но трябвало зелена карта и международна книжка отказахме се. Това е причината за различното проверяване на пунктовете-Европейският съюз. Вече няма как да ме свалят на Драгоман, защото проверяват само на Димитровград-Цариброд. Но когато двете държави са с еднакъв статут спрямо ЕС се проверява и на двата пункта :) . С такова впечатление съм останал.
Публикувай отговор

Обратно към “Форумни мероприятия и събития | Forum activities and events”

Информация