Администратор
Чл. 13/1/ ЗА пътуването на пътник(или група пътници) се издават следните видове билети:

КОМПЮТЪРНИ БИЛЕТИ

Компютърните билети се издават от гари и/или/ жп. бюра, снабдени със система за компютърно билетоиздаване. Билета се отпечатва на специална бланка, като всеки отрязък носи уникален пореден номер. Билети по редовната и видовете намалени тарифи се отпечатват с черен цвят, а билети по календарни цени - с червен цвят.

Компютърния билет съдържа 10 основни полета, които съдържат следната информация:

/1/ Пълно наименование на издаващата гара /жп. бюро/

/2/ Дата и час на издаване на билета

/3/ Маршрут на пътуване от начална до крайна гара, като в него се споменават гарите, в които пътника прави прекачване, както е показано на примера

/4/ Брой пътници и вид на тарифата, по която е издаден билета. Според вида на тарифата срещу или под полето /Тар./ се изписва:

Р - билет по редовната тарифа за пътуване в една посока
1/2 Р - билет по намалената тарифа за една посока. Според вида на намалението се поставя допълнително обозначение след буквата "Р" както следва:

а) 1/2-РД за деца от 7 до 10 навършени години(срещу железопътна карта "Дете")
б) 1/2-РС за семейства с две или повече деца до 18 годишна възраст(срещу железопътна карта "Семейство")
в) 1/2-Р ТПЛ за трудно подвижни лица/инвалиди/ срещу представяне на карта "ТПЛ", предлагана в гарите и жп. бюрата срещу удостоверение за инвалидности, издадено от районната служба социално осигуряване;
г) 1/2-Р 26М за младежи до 26 навършени години срещу представяне на железопътна карта "Младеж"
д) 1/2-ЗО за пътници срещу представяне на железопътна карта "Класик"
е) 1/2-Р PRO за пътници пътуващи с железопътна карта Railcard O
ж) 1/2-РЖ за семейства на жп. служители или жп. служители, пътуващи с намаление срещу представяне на заверена жп. легитимация
з) 1/2-РДЖ за превоз да домашни животни срещу представяне на имунизационен и здравен паспорт на животното

РР - билети по удвоени цени на редовната тарифа за отиване и връщане;

1/2 РР - билети по поливината от цената на редовната тарифа за отиване и връщане, с допълнителните обозначения, посочени за съответния вид намаление по - горе;

И - излетни билети за отиване и връщане в крайградско съобщение до 50 км(Таблица №2И);

К - билети по календарни цени(печатат се с червен цвят)

/5/ Клас на пътуване: Може да се издаде билет както за 1-ви, така и за 2-ри клас. Класът се отбелязва с цифри;

/6/ Категория на влака, с който се пътува:

П - Пътнически влак
Б - Бърз влак
УБВ - Ускорен бърз влак

/7/ Допълнително пояснение за влак, с който ще продължи пътуването при прекачване;

/8/ Цена на билета;

/9/ Влак, с който ще започне пътуването, дата и час на тръгване на същия;

/10/ Допълнителни пояснения - № на документ за намаление или пояснение за заверка при билети за отиване и връщане;

СЛЕДВА...
64.19
Модератор
lok45111 написа:....
РР - билети по удвоени цени на редовната тарифа за отиване и връщане;

1/2 РР - билети по поливината от цената на редовната тарифа за отиване и връщане, с допълнителните обозначения, посочени за съответния вид намаление по - горе;

....
Искам да добавя , че при отиване и връщане , пътникът си взема задължително талон в гарата , до която е извършено пътуването.Талонът изглежда по този начин и се издава безплатно от билетните каси.

Мнение от Labros »

Бих добавил, че най-долните цифри в дясно на билета (в случая 258101) е номера на застрахотелната полица.
Модератор
Обратна връзка:
Аватар
Модератор

Мнение от pavkata_zaraboy86 »

Виж за това не бях се сещал, въпреки, че сега работя в тази сфера. Напълно е възможно обаче, защото в цената на всеки билет би трябвало да е включена и базова задължителна застраховка "Злоплука на пътниците в средствата за обществен превоз". Доколкото съм чувал подвижният състав на БДЖ е застрахован в "Дженерали", но що се отнася до пътниците - не знам. Ако някой знае подробности, да каже.
Пътувай с влак - спаси природата!

Мнение от Labros »

Нещо ми се върти "Алианц"...
Модератор
Обратна връзка:
Аватар
Модератор

Мнение от pavkata_zaraboy86 »

Точно така, сега се сещам, че именно заради необосновано високи премии, платени за застраховки в тази компания, наскоро избухна голям скандал.
Пътувай с влак - спаси природата!
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Застраховката е в "Алианц" за цялата структура на БДЖ и пътуващите. НА пътник застраховката при нещастен инцидент със смърт е 20 000 лева.
64.19
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Като 20 000 лева е най - високата сума , изплащана единствено при смърт.При тежка / средна телесна повреда , в следствие катастрофа с влак , сумите са много по - малки и само при условие , че пътникът си ги поиска изрично.
Другото изискване е пътникът да е снабден с редовен превозен документ - билет / карта / талон и т.н. Няма да забравя разказът на един оцелял при адът в Казичене , който пред телевизията казваше , че ранена жена всячески се е опитвала да пребърква труповете около нея в търсене на билет , понеже е пътувала гратис във влака.После даваха интервю със същата и тя си бе признала , че се качила от Септември без да си закупи билет от касите.
Администратор
Администратор

Право на обезщетение има всеки пътник снабден с редовен превозен документ - билет или карта.

Билета се пази до слизането от влака, именно защото той е застраховката при злополука. При всички положения най - хубаво е обаче да няма злополуки, че то стане ли белята, бала с пари не може да те оправи.
64.19

Мнение от rexkos »

Подобно на издадения билет Горна Баня - Костинброд за влак 2637, ето какъв билет ми беше издаден вчера на гара Костинброд:
http://www.foto.bg/showfull.php?photo=275592

Не знам какво е станало по 1-ва линия между София и Пловдив, но гледайки издадения ми билет съдя, че влак 3621 е отклонен по обходен маршрут през Червен бряг и Горна Оряховица. Интересно в колко часа ли пристига в Бургас? :lol:
Администратор
Администратор

Това според мен е някакъв бъг в билетоиздаващата програма на гарата. Такъв билет е просто за окачане в рамка!
64.19

Мнение от Labros »

Интересна ще да е била и реакцията на превозната бригада...
Техник
Обратна връзка:
Аватар
Техник

Мнение от bdz46 »

lok45111 написа:Това според мен е някакъв бъг в билетоиздаващата програма на гарата.
Не е бъг, такава си е програмата. Можеш без проблем да издадеш билет Дца - Гс за влак 8606.
Техник
Техник

Мнение от n0_aLoNe »

bdz46 написа:
lok45111 написа:Това според мен е някакъв бъг в билетоиздаващата програма на гарата.
Не е бъг, такава си е програмата. Можеш без проблем да издадеш билет Дца - Гс за влак 8606.
А за Самоков може ли :D :D
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Не може , защото в програмата са вкарани само ж.п. гарите.Иначе "Самоков" на Photoshop без проблем може.
Няма да забравя как веднъж от гара Пазарджик поисках билет до Куртово Конаре , а касиерката го обърка с едно друго село (Мало Конаре , близо до Пзк) и ми каза учудено - "Че и до там ли пускаха влак?". 15 минути ми трябваха да и обяснявам.
Публикувай отговор

Обратно към “Тарифи, превозни документи и превозна дейност | Fares, tickets and transport activity”

Информация