Администратор
Уважаеми колеги форумци,

за радост на любителите - фотографи си позволявам да обявя, че на 13.08.2009 г. ще бъде организирано официално посещение на ВР депо "Надежда" с цел фотографиране на вагони и елементи от тях, както и кратка общообразователна сесия по устройството на пътническите вагони от различни типове.

При техническа възможност ще бъде разгледан и един от новодоставените от Германия спални вагони за нуждите на БДЖ.

В проекта ще бъдат включени общо 5 лица - аз, като водач на групата и четирима жп. любители. Единственото изискване е лицата да са навършили 16 години!

В срок до 12.08.2009 г., желаещите да заявят участието си в темата. Моля, съблюдавайте броя на заявилите участие.

Всеки заявил своето участие в темата да изпрати на лично съобщение трите имена и ЕГН за вписване в разрешение за достъп от БДЖ - ЕАД.
Зам. Администратор
Обратна връзка:
Аватар
Зам. Администратор

Мнение от bdz_bg »

Аз имам възможност да дойда. :wink:
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

bdz_bg написа:Аз имам възможност да дойда. :wink:
ОК! Включвам те в групата - ще изчакам до довечера следващите кандидатури, като всеки записал се ми изпраща трите имена и ЕГН за подготвяне на разрешителните от отдел "ВСОД". Посещението на депо "Надежда" твърдо ще се проведе на 13 Август 2009 г.
64.19

Мнение от rexkos »

И аз ще дойда.
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Жалко , че в момента съм на почивка , иначе и аз щях да дойда.
Администратор
Администратор

VESO написа:Жалко , че в момента съм на почивка , иначе и аз щях да дойда.
След него проект ще правим такъв за Ремиза, така, че за там ще те включа. Общо взето сегашния проект ще е предимно за почитателите на вагоните, които тук не са много - да не кажа трима, четирима човека. Но нека се радват :)
64.19
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Гореща молба към ходещите в (без)НАДЕЖДА - ако имате възможност и ви попадне вагон от немските от типа WLABmh и WLABmz , опитайте се да влезете вътре и да снимате интериора и душ-кабината , която се намира в края на вагона , на мястото на едната тоалетна.
Ще се радвам да видя подобни фотографии.
Администратор
Администратор

Задължително ще се търси такъв вагон - ще говоря в Дирекцията в разрешителното да се посочи "на лицата да се осигури достъп до вагон от тип WLABmh и WLABmz". След това нали и Дирекцията ще намаже снимки :)
64.19
Администратор
Администратор

Групата за "Надежда" е малка, но както винаги резултатите ще бъдат повече от задоволителни. Ето състава на "спецотряда" по заляването на вагони :lol:

1. Марио Георгиев Евстатиев (ръководител група)
2. Александър Алексеев Ковачев
3. Атанас Спасов Гълъбов
4. Aсен Климентов Вълчев

Довечера ще напиша подробности главно по програмата на мероприятието, както и някои други подробности.
64.19
Администратор
Администратор

И така - за проекта утре!

Срещата ще се състои на Централна жп. гара в 8:40 под информационните табла в горната чакалня. От там, групата ще потегли към вагонно депо Надежда - може да използваме композицията от 1650 или друг влак, който ще бъде изтеглен нататък.

След като групата бъде представена пред Началника и представим документа за достъп и фотозаснемане, ще се посети ВР цеха и ще се извърши фотозаснемане на различни обекти - вагони, елементи от тях и системи на вагоните.

В документа за достъп е посочено изрично, на групата да бъде осигурен достъп до един от новодоставените спални вагони - тоест, ще имаме възможност да разгледаме и този тип и всеки желаещ да научи нещо повече за вагоните.

След приключване на посещението, цялата група ще се отправи към "Тролейната" кръчма срещу 5-та градска болница, където на биричка ще седнем и ще обсъдим резултатите от проекта и бъдещи нови проекти.
64.19

Мнение от assen5 »

Ето мойте снимки от днес в ВР Надежда. Нямам време да ги опиша затова линк: http://assen5.snimka.bg/hobby/vr-nadejd ... 6.14169349
Администратор
Администратор

Проекта се състоя и протече изключително делово и сериозно.

В 9:30, групата, посочена в списъка пристигна в ОП "Надежда", където Инспектора по безопасни условия на труд ни проведе инструктаж за безопасност на работното място, какъвто е задължителен за всяко лице, ангажирано с някаква задача в района на производствени обекти. Инструктажа продължи около 20 - 30 минути и по време на него ни бяха разказани изключително интересни истории, свързани с това, как от невнимание и "претупване" на технологията за работа стават инциденти. Разнясни се на групата и опасността от прескачането на каналите, електрическия ток и други, които биха били полезни на незапознатите дори при обикновено движение в района на гара.

След инструктажа, началник - района ни прие, взе документацията и ни осигури лице, което да ни придружи и окаже съдействие при извършване на задачите по проекта. Групата бе изклбючително заинтригувана от историята на "новите" спални вагони и поради тази причина се упътихме именно към един такъв вагон. Направиха се много интересни снимки на вагона, като очаквам и колегите да качат.

Ето от мен снимки на спалния вагон:

Общ вид

Коридор

Спална кабина

Служебно място за съпроводителя на вагона

Комплексна сигнализация за съпроводителя

Електрическо табло на вагона

След като хубаво и детайлно се засне спалния вагон, групата се насочи към стоящото на съседен коловоз бистро №97 002. Тук групата също с голям интерес на спокойствие огледа вагона и се направиха доста снимки.

Аз се въздържах от подробности и заснех следните снимки:

Общ вид

Коридор

Салон за хранене

Кафе - аперитив салон

Електрическо табло на вагона

Докато аз направих тези снимки, колегите успяха да се сдобият с няколко брошурки с разписанията на 2601/2602 и меню на вагон - бистрото. Друга част от групата пък шумно дискутираха каква е функцията на повдигащите се маси в хранителния салон - след няколко предположения така и не се стигна до пълен консенсус, поради което разговорите отново преминаха към климатика, който май е основен проблем при бистрата и спалните.

След като момчетата направиха снимки на вагони от други типове из ВР цеха, се отправихме към екипировката, където също имаше интересни неща за заснемане. От Екипировката, началник цеха ни даде придружител, който да ни разведе из района и да обясни на интересуващите се някои особености по почистването и екипирането на пътническите вагони.

По време на обиколката възмикна недоразумение, продиктувано от това, че началник - депото не е уведомил шефа на охраната, че група извършва снимки в района. Поради това се наложи бърз телефонен разговор и нещата се изясниха. Всичко мина дипломатично и без проблеми, а шефа на охраната хубаво се скара на началник - депо заради пропуска му, поради който стана недоразумението с нас. Извини ни се и пожела приятен ден, а ние продължихме обхода си.

По време на този обход имахме възможността да си поговорим с шафнерка на един от новите спални вагони, която в началото бе резервирана, но след като се представихме, охотно започна да ни разказва истории, от които се чудиш да се смееш ли, да настръхнеш ли. Оказа се, че шафнерския живот никак не е лесен и винаги приятен.

Разказа си тя започна с опасностите, дебнещи я на път - крадци, пияни, дрогирани, след което продължи с потресаващ разказ за това, как без мобилна връзка и отдалечена от хора, гарирана на "моргата" в Надежда е станала свидетел на тумба цигани, разкостващи пътнически вагони на въпросните коловози. Примряла от страх се е скрила във вагона с надеждата да не бъде видяна и пребита. След този случай спряли да гарират там вагоните от екипировка. Разказа и как след път, спалния вагон приличал на истинска кочина и за почистването му трябва почти цял ден. Разказа как пътниците с цел да не се разхождат до WC, пикаели в мивките и след пътуване смърдяло ужасно. Много интересна случка, която сподели с нас, беше за едно малко дете, което се напкало на матрака, но майката си замълчала и си слезли в Бургас. След като започнала да оправя вагона, усетила миризма на пикня и като влязла във въпросната кабина и се доплакало - чаршафи и матрак, всичко било опикано. Едвам са изчистили вагона. Общо взето - доказа всеобщото твърдение, че българина е мърляч.

Тъй като ние бързахме, а и тя трябваше да оправя легла и благодарихме за увлекателния разказ и за това, което показа на момчетата по вагона и се отправихме към екипировката. По пътя си срещнахме 52 051, чиито машинист се оказа мой добър познат и извънпланово, някои членове на групата посетиха и кабината на "Фау"-то.

Асен не пропусна да се снима за спомен на пулта на машината:
Асен в кабината на 52 051

В открития район на ОП "Надежда" интересно впечатление ми направиха няколкото EX-DB вагона, оставени вероятно за части и със старата си ливрея. Ето един представител на серия 21 - 45:

Пътнически вагон серия 21 45 - оригинално оцветяване

След като приключихме снимачните работи, потеглихме към централна гара с композиция от вагони, бутана от локомотив серия 52. На чело беше фургон, в който се настанихме. Наско направи и клип при движението на бутаната композиция по 3-та успоредна към Централна гара - 5-ти коловоз.

От Централна гара, Асен и Сашо бързаха, поради което се разделихме, а ние с Наско както бе и по план, посетихме прословутата "тролейна" кръчма срещу 5-та градска болница и на вкусно шкембе и студена бира направихме разбор на свършената работа в ОП "Надежда".

Извънпроектно, с Наско отидох до Пловдив, където за кратко се видяхме с Павката(pavkata_zaraboy86), след което аз се върнах с 8602 в София.
64.19
Координатор УС
Обратна връзка:
Аватар
Координатор УС

Мнение от NiGhtPiSH »

Браво за хубавия проект :) Но историите са потресаващи.

Мнение от БДЖ »

Браво за снимките ! Наистина новите вагони са хубави, обаче не мисля че всеки пътник ги заслужава...от казаното от шафнерката става ясно какъв е бай ганьо... :roll:
Зам. Администратор
Обратна връзка:
Аватар
Зам. Администратор

Мнение от bdz_bg »

Мойте снимки от проекта: Посещение на ВР „Надежда” осъществено на 13,08,2009.
Приятно гледане!
http://www.foto.bg/showgallery.php?cat=6823
:)
Заключено

Обратно към “ПРОЕКТИ | Forum projects”

Информация