Nikss написа:Няма проблем. За 077 винаги съм насреща. Само казвате и ще съберем левчета.

Пък после искаме да се повозим на атракционен влак, теглен от нея.

Ако трябва ще помогнем с каквото можем.

2006-та година 42 130, 42 140, 42 141, 42 184 и още няколко ДЛ бяха обявени за продан като цената беше към 1 300 000 - 1 400 000 лв за електровозите и към 600 000 за дизелите (доколкото си спомням шестаци някакви от По се продаваха).

42 140, 42 141 и 42 184 не се продадоха. 42 130 е нарязана вече.
Ако ще се възстановява
42 077.8, то това трябва да бъде уредено първо със заповед на Директор "Тягов подвижен състав", след което тази заповед да се сведе до знанието на депото, което е определено да извърши въвеждането в експлоатация.
Сформиране на доброволна бригада е един голям плюс и би наклонило в полза на машината везните, но при всички случаи подобно начинание няма да изисква пари от нас самите - нашата помощ ще се състои в труд, който или ще бъде компенсиран с карти за пътуване или по друг нефинансов начин. С директора на депо Русе е разискан вчера такъв вариант за създаване на доброволна младежка бригада, ръководена от мен и съставена обаче само от пълнолетни лица, които ще преминат инструктаж по безопасни уесловия на труд. ЗА сега обаче това е разискано само като вариант и не е взето никакво решение, нито съм получил увелдомление, че такава бригада ще е нужна.
На първо време утре или вдруги ден ще се депозират при Директор "ТПС", докладите от огледа и снимките на локомотива и ще се проведе неофициален разговор за възможностите за евентуално възстановяване на
42 077.8 като действащ експонат. След това ще трябва да се изчака известно време за да се проучи възможността и евентуално да се определи кое локомотивно депо ще извърши операциите по възстановяване и лицензиране за експлоатация на машината.
Ако се стигне до възстановителни работи, то в план - сметките за ремонта може да бъде заложено отчисление от сумата за труд поради сформиране на доброволна бригада, което също ще намали разходите за въвеждане на локомотива. Във всички случаи обаче, форумът ще лобира за възстановяване на локомотива!