Днес успях отново да видя 18-метровия вагон (даже два пъти - на Чайката и Янтрата). Но този път успях и да ги снимам. Първият такъв вагон, който видях беше на Чайката на втора позиция, след големия за инвалиди. На цвят беше червено-бял. От едната страна (откъм купетата) вратите се отварят ръчно, а от другата страна откъм фургонното помещение са автоматични. Вагонът е серия 43. Максималната му скорост е 140 km/h, а гарата на домуване е София. Типът му е Bbds. Направих снимка на талигата.
Другият такъв вагон, който видях бе в състава на Янтрата, на първа позиция. На външен вид е същият като този, който видях на Чайката, само че светлосин. За разлика от червено белите, този е серия 33, но въпреки това единствената разлика между двата типа вагона е само ливреята. Имах възможност да вляза в вагона, който беше в състава на Янтрата и там направих няколко снимки. Като става въпрос за интериор сега е моментът да ви разжкажа и покажа всичко. Първо има едно второкласно купе, само че без врати (точно като при 1-ва класа на 43 серия). Седалките са абсолютно същите като на второкласните вагони серия 43. Следва купе за инвалиди (пак без врати). След това е тоалетната, предназначена за инвалиди и е абсолютно същата като на 26-метровите вагони за инвалиди, който са с 3-те първокласни купета. И накрая има фургонно помещение, където могат да се превозват и велосипеди. Много са ми е интересно предназначението на сгъваемите седалки. :)
KRAKOMOBILA
KRAKOMOBILA

Мнение от KRAKOMOBILA »

Значи ливреята няма значение.Аз също днес видях такъв вагон серия 33 но беше червено бял.А светло синия ми харесва повече :wink:

Мнение от rexkos »

KRAKOMOBILA написа:А светло синия ми харесва повече :wink:
Определено синята ливрея е много по-добра. Перфектно си пасва с вагоните на Янтрата. :D
Един вагон, ама пълен! (4627)
Обратна връзка:

Мнение от Naskoni »

Такъв червен вагон имаше в състава на 5622 на 18.01.07 (като първи). Дали е било по изключение или редовно ще присъства на този влак?

Мнение от rexkos »

Въпросният вагон редовно е в състава на влак 5623/5622. По Коледа и 5621/5624 имаше такъв вагон, но сега не знам как е положението с него.
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Някой знае ли общо колко такива вагона се движат ежедневно към настоящия период?
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

На този адрес е фотогалерията на 18-метровите вагони , движещи се у нас под серия 33 - в момента такива се експлоатират на Янтрата и 4612 / 4613.Вагоните се водят "Bbds" и това , по което се отличават от серия 80 (също инвалидни) в интериорно отношение е , че нямат първа класа , а само втора.И при двата типа съществува багажно помещение с места за разполагане на колела , така че освен инвалидни , тези вагони се водят и за превоз на велосипеди.На тази снимка най - ясно се вижда външната разлика между тях.

Мнение от nikol4yy »

Аз сам пътувал с инвалидния вагон на ,,Янтрата" и мога да кажа, че той е много шумен и през лятото е непоносима жега.Понеже е по-къс от останалите вагони, ребордите му свирят и на много малък завой.Иначе от вътре е приятен.

Мнение от nikol4yy »

За съжалние двата инвалидни вагона на УБВ"Янтра" са в Рс, за да возят колети и янтрата вече няма такива вагоми. :( :( :( :( :(

Мнение от Vancho »

Защо и двата да са в Русе ... Да не би случайно 4611/12 да има два състава :shock: ... В интерес на истината тая вечер имаше доста какво да се смъква от инвалидния ;] , но нито влака се движи с два такива, нито нищо ... Неоправдано е и двата да седят в Русе, а Янтрата да е без такъв :oops:
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Аз и преди съм казвал - вагонът с номер 50 52 84 33 001 - 4 (червенобял) е с гара на домуване "Русе" и вероятно него пускат на бързия за София.Другият вагон - 50 52 85 33 002 - 2 (син) е горнооряховски и за последно се движеше в състава на Янтрата.Сигурно чака за ремонт , скоро може да го видим в движение.

Мнение от Vancho »

Да ти кажа, съдейки по снимките от последните дни и седмици, а и по това което видях снощи - синия инвалиден се движи в състава на 4611/12 , а за червения нямам идея какво се случва с него :roll:
Акредитиран фотограф
Акредитиран фотограф

Мнение от 44.123 »

В момента този вагон чака ремонт в Горна Оряховица лично се уверих в това, но е на ограда за момента.

Мнение от Labros »

Не ми е ясно защо инвалиден вагон се ползва като фургон?
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

По принцип вагоните се водят такива за превоз на инвалиди и велосипеди. Вероятно заради широкото празно пространство , където няма нито седалки , нито поставки за велосипедите , се е сторило на някой , че именно то е идеално за превозването там на различни пратки.И така се получава ситауция по схемата 3 в 1 - хем вагон с багажно помещение (може да се спести фургон) , хем седящ вагон (може да се спести цял вагон от композицията) , хем в типа "АBbds" има и първа класа ( а така се спестява и цял първокласен вагон).Един - единствен вагон , заместващ цели 3.
Просто , нали? :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии | Discussions here”

Информация