Днешното ми посещение на гара Подуяне - разпределителна бе съпроводено с невероятен спотърски късмет. На 28-ми гаров коловоз в състава на товарен влак се намираше румънският маневрен дизелов локомотив
LDH 125-420, който заминаваше командировка в Гърция. На машината, която беше заключена по това време направих няколко снимки:
Поглед отстрани
Полустраничен поглед от високо
След като направих снимките и си побъбрих с колегите, обслужващи ЕЛ 44 098.2 на влак 60611 се упътих към ЦП на ГАЦ, където открих и придружителя на локомотив LDH125-420. Румънски локомотивен машинист на средна възраст, доста дружелюбно настроен и отзивчив. Различията в езиците не бяха пречка да се разберем чрез жестове и символи на бял лист. Факта, че колегата е ходил доста командировки в Сърбия и беглите познания на сръбския език бяха от голяма полза. С помоща на малко сръбски, малко заучени румънски думи и символи споделихме мненията за балканските железници. Помолих колегата да отидем до локомотива, който придружава за да заснема кабината и той се съгласи въпреки кучия студ навън. Докато той се оправи с машината, аз реших да покажа уважение към комшиите и отидох да взема топло "Еспресо" от близката бензиностанция. След като изпихме ароматното силно кафе, аз се заех със заснемане на пултовете:
Снимка 1
Снимка 2
Огледах машината обстойно и впечатление ми направи, че по конструкция е идентична с последните, доставяни у нас дизел - хидравлични локомотиви серия 55. Добро впечатление ми направи изрядната чистота вътре в машината, при дизеловия двигател и външния вид. Интересно бе това, че локомотива беше със скоростомерна инстарация DEUTA ER6 с регистриращ апарат и два показващи уреда. Малко преди да заниме влака, теглен от дупнишката 45 166, помолих румънския колега да ми направи две снимки:
На пулта за управление
На вратата на кабината
Направих една снимка на колегата заедно с машината му
ЛИНК
След това стана време за тръгване, взехме си довиждане с колегата и аз се упътих отново към депо Подуяне да изпълня служебните си задължения по осигуряването на нарядния лист в депото.