Тунели

Мнение от rexkos »

Предлагам в тази тема да обсъждаме всичко за тунелите по нашата железопътна мрежа. Въпросът ми е, кои линии колко тунела общо имат (ако имат такъв). В момента се сещам за втора линия, където тунелите са 23, като 22 от тях са преди Мездра, а последният е на Карлуково. Ако не ме лъже паметта, най-дългият тунел е №1.

Най-дългият тунел в България е "Козница" с дължина 5808 метра и се намира в междугарието Коприивщица-Стряма. Вторият по-дължина е "Гълъбец" - 3006 метра (май е толкова).

Сега въпросите ми.
Има ли тунели и ако има колко на брой са по следните линии: 1-ва (само Драгоман-Димитровград ЮЖ), 6-та линия (след Радомир), 7 линия (като изключим тунела на Мездра-юг), 12 линия, 15 линия, 18 линия, 27 линия, 41 линия, 42 линия, 51 линия и 71 линия?

Козница ли е най-дългият жп тунел на Балканите?

Кои са 3-те най-дълги тунела у нас след Козница и Гълъбец и къде се намират?

Сега мога да уточня само, че по 82-ра линия Пловдив-Карлово има един тунел и се намира малко след сп. Светлина.
Малко по-късно ще дам информация за Козница и Гълъбец.[/i]
Един вагон, ама пълен! (4627)
Техник
Обратна връзка:
Аватар
Техник

Мнение от bdz46 »

1-ва линия Др - Кан има няколко тунела
11-та линия има няколко тунела;
14-та линия има един тунел;
16-та има 37 тунела;
3-та има 14 тунела, освен Козница и Гълъбец, Зли дол (№9) е 1800метра, но не е третия по дължина в България;
По 41-ва има поне един тунел, по 42-ра има няколко тунела;
По 5-та има над 20 тунела;
По 6-та след Рд има няколко тунела;
По 7-ма след Мю има още два тунела, но те са чяк след Брусарци;

За Балканите не съм сигурен, но Козница със сигурност е най-дългия тунел изобщо в България, като изключим метрото и минните галерии.

Мнение от rexkos »

bdz46 написа:14-та линия има един тунел
Нямаш ли впредвид 12-та линия? :D

А сега нещо да кажа и за линията за Перник през Волуяк. Има няколко тунела. Май са 4, но не съм 100% сигурен. Най-дългият от тях е последният и се намира преди гара Разменна. Не знам колко е дълъг, но един километър има. Издълбан е в една огромна скала и вътре е много красиво. Входният светофор на Разменна се намира вътре. Пътят е безнаставов и като се покажеш през прозореца имаш чувстовото ще си във филм. Абе, обожавам си големите тунели и това. Засега само един път съм минавал през Козница (не пеша) и останах много впечатлен. Интересното е това, че проходните, входните, изходните и предупредителните светофори на Копривщица и Стряма се намират вътре.

Мнение от rexkos »

Ето я и обещаната информация относно построяването на тунелите "Козница" и " Гълъбец".

Изображение
Изображение
Изображение
Обратна връзка:
Тунели

Мнение от spand »

Ето и от мен малко информация за тунелите и по-точно за двупътните такива който от скоро се строят в нашата страна. Не съм сто процента сигурен но този до гара Карлуково е първият такъв пуснат в експлоатация. По 3-та линия в участъците след гара Карнобат в посока Варна се строят няколко тунела на бъдещото ново трасе на тази линия. Единия от тях също е пуснат в експлоатация макар че линията в него е само една, след удвояването те ще са две. Уникалното там е че първия тунел в тази посока след гара Лозарево е най-дългият двупътен тунел на Балканите, който обаче още е в процес на изграждане.
Аватар
07
Аватар

Мнение от 07 »

A някой има ли инфо колко е трябвало да бъде дълъг и до колко е прокопан тунела край с.Кошарица (по непосторената линия Д.Езерово - Д.Чифлик) :?: Благодаря предварително за инфо-то
А найдългията проектиран тунел у нас е базисния тунел за варианта "Черни Осъм" на линията Троян-Хр.Даново
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

:arrow: 51-ва линия НЯМА тунели;

:arrow: 71-ва линия НЯМА тунели;

:arrow: 72-ра линия НЯМА тунели;
64.19
Техник
Обратна връзка:
Аватар
Техник

Мнение от bdz46 »

rexkos написа:
bdz46 написа:14-та линия има един тунел
Нямаш ли впредвид 12-та линия? :D

А сега нещо да кажа и за линията за Перник през Волуяк. Има няколко тунела. Май са 4, но не съм 100% сигурен. Най-дългият от тях е последният и се намира преди гара Разменна. Не знам колко е дълъг, но един километър има. Издълбан е в една огромна скала и вътре е много красиво. Входният светофор на Разменна се намира вътре. Пътят е безнаставов и като се покажеш през прозореца имаш чувстовото ще си във филм. Абе, обожавам си големите тунели и това. Засега само един път съм минавал през Козница (не пеша) и останах много впечатлен. Интересното е това, че проходните, входните, изходните и предупредителните светофори на Копривщица и Стряма се намират вътре.
Имам предвид 14-та (четиринадесета) линия. По нея има един къс тунел, а преди да бастисат 2/3 от нея е имало и един доста дълъг тунел.

Сега за 6-та. Общо взето всички тунели са издълбани в огромни скали. :idea: Особеното при тези в междугарието Храбърско - Разменна е, че са започнати като двупътни, но поради краткия срок за завършване не са довършени пиедритите (стените) и е направено място само за един коловоз. Само в част от тунел №2 скалата е издълбана и има нормални пиедрити, които стигат до земята.

Мнение от rexkos »

bdz46 написа:=
Имам предвид 14-та (четиринадесета) линия. По нея има един къс тунел, а преди да бастисат 2/3 от нея е имало и един доста дълъг тунел.
14 линия е в равнинна местност и е северната околовръстна линия на София. Интересно къде въпросният тунел. :)
Техник
Обратна връзка:
Аватар
Техник

Мнение от bdz46 »

14-та линия е Волуяк - Пост 4 - Пдр и Подуене - Пионер. Тунела е под Цариградско шосе.
Обратна връзка:

Мнение от Ivan »

"Козница" УБВ "Чайка" го минава за около 8-9 мин

Мнение от rexkos »

IVAN написа:"Козница" УБВ "Чайка" го минава за около 8-9 мин
Всички го минават за толкова, но само до днес. От утре ще е малко повече, тъй като целият тунел (ще) е за Vmax=40 km/h, докато досега беше за 80 km/h в едната половина от страна Копривщица и 40 km/h в другата половина. :wink:
Обратна връзка:

Мнение от Ivan »

rexkos написа:
IVAN написа:"Козница" УБВ "Чайка" го минава за около 8-9 мин
Всички го минават за толкова, но само до днес. От утре ще е малко повече, тъй като целият тунел (ще) е за Vmax=40 km/h, докато досега беше за 80 km/h в едната половина от страна Копривщица и 40 km/h в другата половина. :wink:
По таз логика след 3-4 години ше пътуваме за 1 час през "Козница" :x

Мнение от rexkos »

Е чак толкова няма да е. :wink:

Мнение от lok43r »

По 51-ва има тунел между Дца и Гс.
Публикувай отговор

Обратно към “Инфраструктура | Railway Infrastructure”

Информация