Здравейте, бихте ли ми обяснили какво представлява вагонът отоплител, за какво се използва и задължително ли е да има такъв на всяка гара? Предварително благодаря за отговора. 

Стационарните вагон-отоплители служат единствено да помещават един стар локомотивен трансформатор и съответното помощно оборудване (защити, прекъсвачи, компресор и др.), от който се захранват колонките за предварително стационарно електрическо отопление на пътническите влакове в големи начални гари.
Такива вагони има само в няколко гари, а на някои места, оборудването е поместено в сграда, вместо във вагон.
Такива вагони има само в няколко гари, а на някои места, оборудването е поместено в сграда, вместо във вагон.
И в зависимост от разграничението , което направи Тодор различаваме два типа - обикновени вагон - отоплители и вагон - генератори.Първите изглеждат така:
- като фургон;
- като товарен вагон.
и се водят серия 60 (тип "Dom").
От вторите не съм виждал.Засичал съм единствено такива , само че на турските железници.
- като фургон;
- като товарен вагон.
и се водят серия 60 (тип "Dom").
От вторите не съм виждал.Засичал съм единствено такива , само че на турските железници.

Администратор
Преди време когато нашите седмаци караха международните от и за Румъния слагаха по един вагон отоплител с пара. Ако сте забелязяли кардамските + Силистренските преди си бяха с 47 които са и с пара.
Информация
Модератори