До колкото знам е имало идеи да се прави отклонение от гара Кардам към Шабла или Балчик. До колкото разбрах, някакъв партиен член, от село Чернооково не дава жп линия да мине през нивата му и спира проекта. Също съм чувал за вероятна ЖП линия Силистра - Балчик. Някой има ли по-точна информация?

Мнение от dobo »

По-вероятно е да имало отклонение към Шабла и Балчик от Добрич отколкото от Кардам.
Акредитиран фотограф
Обратна връзка:
Аватар
Акредитиран фотограф

Мнение от bobara_e_tuk »

хората не са желали поради причината, че ще си изгубят прехраната, а сега като повечето земи стоят пусти, искаме да минава жп линия

Мнение от evrokoma »

a аз пък съм чувал за проект от русе за силистра който се е провалил понеже жителите по поречието на река дунав са се възпротивили понеже влака щял да им плаши животните и в тоя ред намисли дали гара исток не е част от тази линия :roll:
Искренно съжалявам за българската железница не ми се гледа как тя се съсипва умишлено за да печели някой от това

Мнение от konduktor_747 »

До колкото знам, точно за проекта Добрич-Шабла всички били съгласни и ентусиазирани за модерното. Става въпрос за периода около 1930-44-та година. В село Чернооково е бил този партиен член, който не желаел да има жп линия през нивата му.
Кондукторе, май не си много в час с историята. От коя партия е бил въпросния член, щом става дума за периода 1930 - 1944 г? Напомням ти, че след преврата на 19.05.1934 г. конституцията е суспендирана, а политическите партии - забранени! Или пак става дума за БКП?

Освен това до 1940 г. цяла Южна Добруджа, а сл. и гарите Добрич и Кардам, е в границите на Румъния. Едва ли румънците биха имали някакъв интерес да строят допълнителна ЖП връзка към Шабла.

Между другото, ЖП линията Разделна - Кардам е построена 1903 - 1910 г. само до Добрич (тя така е и била проектирана - да осигури транспорт на добруджанските зърнени храни до пристанището на Варна). След Междусъюзническата война 1913 г, когато Южна Добруджа е дадена на Румъния, линията е достроена и през Кардам е свързана с румънската ЖП мрежа.

Повече подробности - напр. в книгата "Железопътният транспорт в България 1866-1983", ДИ "Техника", С.,1987 г
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Всъщност участъка до Кардам са го построили румънците , а след Крайовската спогодба от 7-ми септември 1940 г. , с която се връща Южна Добруджа към България , ние получаваме тази отсечка наготово.
Именно това имах пред вид, Весо.

Мнение от konduktor_747 »

Не знам как е, затова питам. :)

Мнение от veselintodorov »

А хора какви партии ас помислих че става въпрос за днешно време не за 44 та година, като сега няма да се очудя пак да се случи в предвит че земята е върната на собствениците и ако се прокарва трасе то ще трябва разрешението им. :?
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Нещо по темата:
Изображение

Изображение
Модератор
Модератор

Мнение от todor plamenov »

Главната Дирекция Транспортно Строителство е разработила в подробности жп линията от Вълчи Дол до Нови Пазар през 1947 г. Идеята е била стратегическо свързване на като цяла отдалечената от транспортни връзки Южна и Приморска Добруджа с Централна България. Завършеност проекта е щял да придобие при изграждането на отсечката Попово - Разград.В края на сметка всичко както винаги остава на чертожната дъска, отчасти и заради промяната в икономическата програма. Транспортното (в частност железопътното) строителство се преоринетира къмзавършването на участъците Ловеч - Троян и Перник - Волуяк - София.

Мнение от kgeorgiev »

Каква е била файдата за ПеУник да минава през Волуяк?
Изображение
Ако си от провинцията и мразиш софиянците то ела в http://www.sofiawars.com/register/21305/.
Глобален модератор
Глобален модератор

Мнение от Tramway »

kgeorgiev написа:Каква е била файдата за ПеУник да минава през Волуяк?
Владайскио баир, Георгиев!
Парната машина няма проблеми с ТД, пантографи, прегряване и охлаждане.
Публикувай отговор

Обратно към “Инфраструктура | Railway Infrastructure”

Информация