Аватар
gzo
През лятото на 2006 г. реших да направя един вело тур из България. Въртях педалите от Смолян до малко след Бургас (залива Отманли). Пътувах 3 дни и 2 нощи като спях по пътя където ми падне. На рамката на колелото носех малка лека палатка, а и нали лятото се стъмва чак към 21 ч. та има достатъчно място да си намериш място. Изкарах една яка седмица на морето и реших да се прибирам с влака от Бургас до Пловдив. Тогава не знаех че има спец. вагон и през цялото време се чудех как ли ще навра колелото в купето :lol: . Пътувал съм с влак в който в коридора мангалин превозваше магаре, та си рекох "Щом магарето се е качило и аз ще мога да кача колелото" На касата обаче научих че композицията има и спец вагон за велосипедисти и инвалиди. Естествено веднага взех билет за колелото и се набутах във вагончето с широките врати. Интериора вътре беше нов, това бе достатътчно да съм приятно изненадан от БДЖ. Оказа се че пътувахме заедно с още един велосипедист и инвалид на количка. За колелата си имаше рамки в които се поставя предната гума, а колоездачите пътуват в купето специално отделено за тях.
Естествено лафа си правех с другия велосипедист докато във вагона не нахлуха 2 хлапета. НАправи ми впечатление че повече не мръднаха от нашия вагон. На всяко спиране на влака вадеха апаратите си и снимаха, а най-смешно беше когато при всеки кратък престой единия слиза на перона а другия го снима от вътре. Двете хлапета така и не казаха нещо по-различно от това коя гара следва, какъв влак се движи срещу нас, къде се разминаваме, колко е престоя, дори по едно време единия нещо се разгорещи и изкара разписанието за да подкрепя думите си. Личеше си че единия е по-навътре в материала, бълваше данни и факти, а беше най-обикновенно хлапе средношколник. Допадна ми взех да си лафя с него. Научих че с приятеля си пътуват само и само за да се возят и да правят снимки по гарите. Мечтаел да се занимава с железницата професионално. Понеже беше още малък та плануваше да кандидатства Транспорт в техническия. Рядко е да срещнеш толкова запалено хлапе и то с вече натрупани познания и осъзнати мераци за бъдещето. Аз също се интересувах от железницата макар и не толкова лудо. Просто ми е кеф да се возя на влак, да мирише на згура от траверси и да наблюдавам как се обслужва всеки влак с който съм пътувал. Но онова момче ме биеше по всички показатели. Вече наближихме Пловдив от където е момчето а аз щях да вътря педалите за Смолян. Тогава оня приятел ме помоли да му дам билета си, понеже бил уникален, а той си колекционира билети от различните направления. Уникалното на билета ми беше отрязъка за колелото. За местото помня че платих с 2 лв. повече. Естествено веднага зарадвах малкия фен :) Подадох му билета, а оня грейна от кеф :idea:
Разделихме се и повече не го видях. Това момче може да един от пишещите тук. Ако е така нека се обади, ще ми е драго да разбера дали го приеха в транспорта :wink:
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Разказът ти е много хубав, прочетох го и останах впечатлен от преживяното от теб. Да ти кажа честно не са един или двама желаещите да се занимават професионално с железница и влакове, но при тая липса на кадри изобщо няма да бъде усетено, че все пак има и малко останали хора, които обичат да пътуват с влак и биха работили в железницата след като пораснат, изучат се и т.н. а иначе имаме доста любители от Пловдив, но не виждам кой от форума може да е бил. :roll: Ще е интересно ако все пак е участник от форума да разкаже за случилото се с приятеля му от въпросния ден и евентуално да приложи снимки. 8) :arrow:
Аватар
gzo
Аватар

Мнение от gzo »

Дано не ме лъже паметта за датата но ще да е било края на август 2006. Момчето беше с леко шишкав тип телосложение, ако е продължил така да се развива днес може да е с наднормено тегло. Предполагам, че е на възраст в границите 18-21 г. Аверчето му не беше от Пловдив но се познаваха от преди покрай общото си хоби. Едва ли са чак пък толкова много младежите в тези граници.
Той ако чете това няма как да не се сети с тая памет за детайлите.....пък може и да си разгледа колекцията от билетчета :D
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Да не сме били аз и Наско? Виж по снимките на форумци и кажи дали не сме ние. :D
Като нас рядко се срещат , спомням си при едно разминаване на Михайлово тогава между 8614 и 4640 как от влака слязоха двама души и единия снима другия при цистерните , след това и на фона на влака , след което се качиха.Приятно е да видиш фенове на железницата , докато пътуваш.
Eто 2 снимки от този период (2006 г.) , когато с Наско ходихме за първи път до Бургас:
http://bgphoto.net/photos/1565/o632898974295312500.jpg
http://bgphoto.net/photos/1565/o632898967321406250.jpg
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Едва ли сте били вие. :D :lol: Но нека човека каже. :arrow:
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Хм, аз си мисля, че точно за Весо и Наско иде реч. Хубаво е, че има хора, които помнят ентусиазма на ЖП феновете :)
64.19
Аватар
gzo
Аватар

Мнение от gzo »

Ей света е малък да знаете ! :D

След намесата на Весо се оказа, че героя от разказа е Наско ! Познах го на фотото. Беше с джапанки и шапка. Всъщност познах и Весо но едва сега от тази снимка с раздърпаната риза. Дори помня и как е правена снимката понеже бяхме вътре с Наско и другия колоездач. Но защо ли съм останал с впечатление че Весо слезе от влака по рано ? Може би си слязал на Тракия !?

Е, какво става с Наско сега, пише ли тук ? Приеха ли го в Техническия ?
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Наско прогресира доста от тогаз. Освен, че бе приет във Висшето транспортно училище "Т. Каблешков", бе назначен и за Заместник адниминстратор в този форум, а освен това е и един от основните координатори по проектите за популяризация и подобряване на качеството на услугите при пътническите превози с влак.

Тук във форума може да го намериш с потребителско име bdz_bg
64.19
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

gzo написа:Ей света е малък да знаете ! :D

След намесата на Весо се оказа, че героя от разказа е Наско ! Познах го на фотото. Беше с джапанки и шапка. Всъщност познах и Весо но едва сега от тази снимка с раздърпаната риза. Дори помня и как е правена снимката понеже бяхме вътре с Наско и другия колоездач. Но защо ли съм останал с впечатление че Весо слезе от влака по рано ? Може би си слязал на Тракия !?

Е, какво става с Наско сега, пише ли тук ? Приеха ли го в Техническия ?
И двамата са невероятни от която и страна да го погледнеш. Дали ще си само наблюдател или ще си им приятел няма да съжаляваш, че ги познаваш. :wink:
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

То няма да съжалява и да дойде на някоя форумска среща - гледките отстрани са невероятни.Особено при този клип
http://www.vbox7.com/play:59ee9d3e
Вече известната фраза "Къде е млякото?" се трансформира в "Коя е машината?" :lol:
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

По-скоро в "Ти видя ли коя е изобщо машината?" :D
Аватар
gzo
Аватар

Мнение от gzo »

Абе момчета, Наско въобще чете ли тук или само качва снимки ?
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Не само чете и качва снимки , но и пише мнения - цели 234 (засега) има. :wink:
Зам. Администратор
Обратна връзка:
Аватар
Зам. Администратор

Мнение от bdz_bg »

Ами пиша от време на време.Причината да не влизам последните дни е,че имах проблем с Интернет доставчика.Все пак се радвам,че успя да ни намериш във форума след толкова години.Добре дошъл!Надявам се форум „Локомотиви” да ти бъде полезен с информацията си.Ако имаш възможност, заповядай на нашите форумски срещи,определено няма да се разочароваш.Направи ми впечатление,че си описал всичко точно както е било и с подробности. :)
Пътувай с влак - спаси природата !
Аватар
gzo
Аватар

Мнение от gzo »

Радвам се че се засичаме отново, дай боже скоро и на живо. Когато трябва да пътувам винаги избирам влак, но е крайно време да започна и да снимам. Има тръпка в това.
Публикувай отговор

Обратно към “Да си поговорим за железници | Let's talk about railways”

Информация