Координатор за railwaymodeling.com
Здравейте,
В начална фаза сме за издирване на материали за започване на един интересен проект, - възстановката на еспрес "Синият дунав". За целта призовавам всички момчета от форум локомотиви да помогнат с каквото могат. Най вече се търсят фотоматериали, информация за стандартния състав на композицията, промените в периода и като цяло историческа справка. Проектът е съвместен между рейлуеймоделинг и форум локомотиви. :)

Мнение от Labros »

Имам някъде из компютъра снимка на една от табелите на влака. Но ще ми отнеме малко време докато я намеря... :roll:
Зам. Администратор
Обратна връзка:
Аватар
Зам. Администратор

Мнение от bdz_bg »

В квартала където живея, има една къща, на която на входната врата е поставена табела на експреса "Синия Дунав".Утре ако имам възможност,ще отскоча да я снимам. :)
Пътувай с влак - спаси природата !
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Интересно какво ли дири табела от северен експрес в Южна България. :shock:
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Някой си я взел за спомен.По същия начин съм виждал вагони , в които нощуват работници (от тези) на гара Костенец , а на единия вагон окачена табела с надпис "Бръз влак "ВИДА" Видин - София".В депо "Надежда" съм виждал стари табели за "Сл.Бряг" , мисля че бяха два броя , а до казана за смет в района на теснопътна гара Септември (точно зад подлеза , където излиза електрокара) имаше стара табела на Дианата.

Да се върнем към темата - до коя година "Дунав" последно се е движел като експресен влак? Понеже най - старото разписание , с което разполагам е от периода 1995 / 1996 и там е отразен като "ИС 214" и "ИС 215".

Мнение от Jorkata »

Супер! Каквото можете всичко е от полза!
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

Жорка,
аз мога да помогна главно със следното описание:

:arrow: Експрес "Синия Дунав" се е движел със 8-9 вагона, 1 от които кино вагон на опашката на влака, ресторант и вагони серия 47. Влака, както се подсказва от името му е бил изцяло син с огромно крило на БДЖ на страниците на вагоните. В различните периоди се е теглел от 41-100, 41-60, по - късно от 43Р, все на депо "Н. Коларов" Подуяне.

Табела от този влак, мога да потърся на едно място, където може и да е останало нещо, но не гарантирам.
64.19

Мнение от Jorkata »

Супер,
Точно това е идеята да съберем максимално инфо за влака, без значение - табели и прочие. Много интересно е това за кино вагона. Предполагам обаче е имало и фургон за него? Ако е така вагоните стават 4 различни

Стандартен купеен
Кино
Ресторант РСВ
и евентуално фургон

По отношение на ливреята на влака, мисля че някъде имаше една стара снимка от баща ми, сниман пред такъв вагон, с огромно лого. Сега, обаче откъде може да се намери информация как е изглеждал Кино вагона, и съответно класическия ресторант на РСВ?

Иначе Марио доста добро включване :)
Администратор
Администратор

Жоре,

ще се свържа със специалисти от отдел "Вагони" в "БДЖ - ЕАД" и ще се разровим за архивни чертежи на кино вагона, както и за размери на логото от старата ливрея. Ще попитам и инж. Милчо Илиев - Директор отдел "Пътнически вагони" в ОП "Надежда".

Дано успеем да намерим всичко, нужно за проекта!
64.19

Мнение от Jorkata »

Ако успееш с това - страхотно ще е. А иначе така или иначе ще има малко фантазия в нещата - ясно е, но ще се постараем да е сведена до минимум.

И щях до зобравя, - чертежи на 47 серия също са необходими. Аз лично имам някакви общи, но не вършат работа. Ориинално РСВ също се търси като снимка и разположение на вагона.
Администратор
Администратор

В темата за проекта за заснемане на изоставени и забравени ретро - вагони има снимки на класическо "РСВ", каквото е пътувало на "Дунава".
64.19

Мнение от Jorkata »

Много положително си направил че си го снимал. Само да попитам, - само това ли са снимките или има още?
Администратор
Администратор

Jorkata написа:Много положително си направил че си го снимал. Само да попитам, - само това ли са снимките или има още?
На РСВ-то са само това. Като цяло, вагонът отвън си е типична 47-ца, планировката му иначе представлява следното - 4бр. пътнически купета, салончето с двете маси, барово помещение. Вагона има WCоткъм купетата.
64.19
Глобален модератор
Глобален модератор

Мнение от Tramway »

Дунавът се движеше като експресен влак през целия период на съществуване на таз категория в БДЖ. Съставът му са променяше, но най-често беше 7-8 В-вагона, 1А, 1WR и в известни периоди кино. Експресните влакове никога не са возили фургони и пощи.
Парната машина няма проблеми с ТД, пантографи, прегряване и охлаждане.
Администратор
Администратор

Tramway написа:Дунавът се движеше като експресен влак през целия период на съществуване на таз категория в БДЖ. Съставът му са променяше, но най-често беше 7-8 В-вагона, 1А, 1WR и в известни периоди кино. Експресните влакове никога не са возили фургони и пощи.
За фургона се обърках, за което се извинявам!

Сега остава да намерим чертежи на вагон тип В4-67, чертеж на кино - вагона, вероятно базиран също на В4-67 и да установим какво е пътувало точно на дунава - бюфет, базиран на В4-67 или ресторант? И ако е ресторант - кой от 4-те типа, ползвани в БДЖ?
64.19
Публикувай отговор

Обратно към “ПРОЕКТИ | Forum projects”

Информация