Администратор
Администратор
От месец насам в София се наблюдава интензивен трафик от големи "птици". Вече втора седмица по ред, софийското летище приютява по 2-3 бр. Ан-124-100, които са едни от най - големите самолети в света. Докато преди години, кацанията на подобни тежкотоварни самолети бяха събитие, то в последните дни, софийските авиолюбители и сеирджии могат да наблюдават подобни "представления" през ден - два. Нека припомня, че миналата година, този въздушен титан бе заснет при излитане от София и посещението му бе документирано и с публикация във в-к "Телеграф".

Ето и хронологията от днешния ден:

:arrow: София, 6:30, Със заход по полоса 09 каца Ан-124-100 на "Волга Днепр". Захода е доста нисък, поради което спящия квартал "Подуяне" набързо бе събуден. Аз наблюдавах "шоуто" от третия етаж на жп. общежитие "Витиня". Гледката бе просто респектираща;

:arrow: София, 10:35, мощен тътен отново раздира небето над облачната столица. Прозорците отново издайнически подрънкват, което подсказва и какво всъщност става... Втори за деня :shock: Ан-124-100 "атакува" полоса 09 на столичното летище. Отново собственост на компанията "Волга Дренпр", самолетът с тромав заход и мараня зад себе си преминава над блоковете, карайки хората да извръщат глва към небето.

Денят е едва към средата си, а вече два от въздушните титани на тежкотоварните карго - услуги са приютени на стоянките на Летище - София. Дали трета машина няма да "им прави компания", времето ще покаже...
64.19
Обратна връзка:
самолети

Мнение от shotik »

Марио,ако знаеш какви авиошоута съм гледал като малък на летището ,само можеш да ми завиждаш.
Знаеш къде е общината ,там ни беше къщата ,а тролея "тройка "беше само до Слатинска река.
На летището имаше военни самолети,селскостопанска авиация и пътническата.
През 1972 или 1973 г за единствен път кацна и ТУ 144-свръхзвуковия на СССР,имаше поне 2000 човека ,които желаеха да го разгледат,за съжаление аз не можах,50-60 човека преди мен спряха достъпа.
Когато си замина вместо очакваното мощно бучене,самолета се засили и си замина по-тихо от някой други самотети.
За сегашните ,като този ,за който пишеш,наистина големи самолети са,нищо ,че много хора отричат руската техника.
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Марио , ако имаш възможност , снимай го в полет.Ще се радваме да покажеш фотографии. :D
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

VESO написа:Марио , ако имаш възможност , снимай го в полет.Ще се радваме да покажеш фотографии. :D
На 08 Септември 2008 г. получих информация от самолетаджийския форум www.forum.bgspotters.net , че на 10:25 ще излети Ан-124-100 по полоса 27, тоест трасето на излитането ще е над града. Въоръжен с фотоапарат(и търпение) застанах в очакване край оградата на летище София. Интересно бе да отбележа, че минаха от вътрешната страна полицаи с джипка, които след като попитаха какво правя им казах, че чакам излитането на 124-ката. Вместо да ме изгонят, те попитаха някого по станцията, който след около минута се обади и ми дадоха информация, че ще има 10 мин. забавяне на излитането, както и, че ще имам късмет - ще го пуснат както се очакваше над града. Благодарих им, след което видях, че огромната машина започва да рулира, заложих статива и нагласих фотоапарата. Проследих цялото излитане, тъй, че по молба на Весо пускам снимките в хронологичен ред:

1. Голямото "прасе" е на рульожката
Изображение

2. Засилване по пистата
Изображение

3. Първи метри във въздуха
Изображение

4. Над оградата
Изображение

5. Почти над мен
Изображение

6. Опасна близост
Изображение

7. С "гръб" към мен
Изображение

8. С рев и пушеци на Запад
Изображение

9. В далечината
Изображение
64.19

Мнение от Labros »

Освен, че гледката в 6:30 сутринта беше респектираща, самолета отнесе солидна порция "благословии" от мен, заради разбуждащия тътен.
За ниския заход при кацане току над блоковете има няколко причини:
:arrow: ако екипажа пътува за пръв път над София, то той се води изключително от бордовите инструменти и показания.
:arrow: липсата на червени (за височина) и оранжеви (за упътване към пистата) лампи върху покривите на някой блокове и оттам неспазване на височината за преминаване над населено място.
Администратор
Администратор

Labros написа:Освен, че гледката в 6:30 сутринта беше респектираща, самолета отнесе солидна порция "благословии" от мен, заради разбуждащия тътен.
За ниския заход при кацане току над блоковете има няколко причини:
:arrow: ако екипажа пътува за пръв път над София, то той се води изключително от бордовите инструменти и показания.
:arrow: липсата на червени (за височина) и оранжеви (за упътване към пистата) лампи върху покривите на някой блокове и оттам неспазване на височината за преминаване над населено място.
Отделно и тези от РП-то не се знае какви указания са им подали. Втория Ан-124 заходи далеч по по - нормално и си личеше, че или екипажа има няколко кацания тук, или РП-.то са направили необходимото да упътят командира на полета за препядствията и подходящата за кацане височина.

Подобен адски нисък заход направи и един С-5 "Галакси" през 2007 г. зимата. Тогавав буквалния смисъл на думата, сградата се разтресе, а пийващите в кръчмата бяха наизлизали отвън и коментираха "шоуто".
64.19

Мнение от Labros »

Вторият самолет го видях като минавах пред песъкокруйното. Плавен десен заход, необходимата височина и максимално новарване на двигателите. Ревът им бе по-оглушутелен от сутрешния, но пък и вече бе 10:35 и на никой не му прави толкова голямо впечатление шума при кацането.
Администратор
Администратор

Labros написа:Вторият самолет го видях като минавах пред песъкокруйното. Плавен десен заход, необходимата височина и максимално новарване на двигателите. Ревът им бе по-оглушутелен от сутрешния, но пък и вече бе 10:35 и на никой не му прави толков аголямо впечатление шума при кацането.
Аз лично видях самолета, когато вече беше заел правилната посока за кацане. Десния завой съм го изпуснал. Ако е правил десен завой, той трябва да е идвал от Югозапад, тоест покрай Витоша. Вероятно от Гърция или Македония.
64.19

Мнение от Labros »

Именно тази беше посоката на идване- югозапад. Десния завой го направи някъде близко, преди да премине над "Витиния", респективно кв. Подуяне.
Администратор
Администратор

Labros написа:Именно тази беше посоката на идване- югозапад. Десния завой го направи някъде близко, преди да премине над "Витиния", респективно кв. Подуяне.
Значи е дошъл откъм Македония, там карат често елементи за инфраструктурни обекти. Но тъй като в Македония няма стоянка за тях, а в София имат договор, кацат тук.
64.19
Администратор
Администратор

Снощи в 23:20 по полоса 27, тоест с маршрут над града, с тътен и рев излетя поредния за близките 4-5 дни Ан-124-100. Пак ще се сетя да добавя, че в последните седмици на софийското летище ври и кипи от големи машини. Активността на украинските "прасета" е невиждана за нашите ширини и все още когато се разнесе огрушителен тътен, народа изскача по прозорците.

Интересно е, че колегите от авиоспотърския форум също са сигнализирали за излитането, но никой не е бил уведомен за кацането. Снимки няма, поради късния час и слабата информираност. Това ме навежда на мисълта, че може, поредния "Руслан" да е кацнал извънредно.
64.19
Зам. Администратор
Аватар
Зам. Администратор

Мнение от 42 072.9 »

Чух го по ПЖИ-то ужасна работа беше.
Администратор
Администратор

42 072.9 написа:Чух го по ПЖИ-то ужасна работа беше.
Ан-чето е било прилично натоварено до максимум товар с много скъпа техника. Заминал е на Запад. Интересно е, че този път е кацнал за много кратко време по 27-ма(откъм Кривина) и е излетял пак по 27-ма(тоест над София). Престоя на голямото "пиле" е бил около 2-3 часа. Инвазията на "Руслан"-и в София може да бъде повод за радост от гледна точка на търговската икономика на страната и търговския обмен през летище София. От друга страна, жителите на "Подуяне" и близките до аеродрома квартали са подложени на тътени, ревове, свистене и всякакви подобни ефекти, създавани от хеви карго машините, произведение на бюро "Антонов".

Аз лично се радвам такива машини да посещават София, тъй като са изключително красиви в полет и особено интересни за заснемане. Аз лично дори и снощи след като ме раздруса в леглото и скочих на прозореца да видя какво става, пак се зарадвах, че поредния за тези дни "Руслан" ни е посетил.

Да са повечко такива посещения :)
64.19
Администратор
Администратор

ИНФОРМАЦИЯ ОТ WWW.BGSPOTTERS.NET

Снощи е кацнал поредния "Руслан" за изминалите няколко дни. Излита днес в 17:00 по направление Судан.

Нека припомня, че само за няколко дни летище София стана арена на невиждана инвазия на Ан-124-100. Такава активност не са постигали нито летището в Бургас, нито това в Пловдив, въпреки, че те до скоро се славеха като чести приемници на големи птици.
64.19

Мнение от Labros »

На аеродром София компанията "Волга Днепр" има изграден терминал, та за това има такова стълпотворение на "Руслан"-и.
Публикувай отговор

Обратно към “Нещата от живота | Matters of Life”

Информация