Защо се спряха спалните/кушет вагоните на бързите влакове Русе София и София Русе. Даже нямат в съставите си и първокласни вагони поне на дълъг път да може човек да спи. когато съм пътувал до софия от Русе спалния винаги е имал пътници

VESO: промених заглавието на темата , тъй като считам това за най - логично.Благодаря за разбирането!
Изображение
Ако си от провинцията и мразиш софиянците то ела в http://www.sofiawars.com/register/21305/.
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Проблемът с населеността в спалните вагони е болна тема на БДЖ години наред.От една страна ниският комфорт , предлаган в тях , а от друга - солените цени са причина за спада на пътници с всяка изминала година.По основните направления София - Пловдив - Бургас и София - Горна - Варна се пуснаха закупените втора ръка от Германия вагони , които обаче показаха редица дефекти , един от тях особено тревожен - шумни климатици , което не дава на хората , избрали този начин на пътуване , да могат да заспят спокойно.Извънредните нощни влакове София - Пловдив - Бургас , които това лято бяха пуснати късно , за първа година нямаха спални вагони или кушети.

При нощният за Кардам този проблем го няма , понежа вагоните са от старите , но се наблюдава сериозен отлив на пътници.Спомням си преди как двата спални вагона се пъскаха по шевовете , сега дори и един не може да се напълни.За Силистра пък от известно време се движи кушет и май той е единствения , който пътува по нашите линии на редовни влакове (като изключим оптимите).

Най - ми е болно за спалния вагон за Русе , тръгващ от Пловдив в композицията на 8637.Спомените ми са от различни периоди от 2003-та насам.Преди ситуацията бе следната - към състава , заминаващ за Варна съществуваше директна група за дунавския град , която включваше от 3 до 4 седящи вагона - пърокласни и второкласни + един спален.По - късно вагоните станаха 2 - седящ и спален , на следващата година спалният бе заменен с кушет , в последствие той бе премахнат и сега "директната група" е сведена до скромния един седящ второкласен вагон.Някъде от година и половина чак до края на май , когато започна летния сезон , нямаше дори и спален вагон за Варна , като имам предчувствието , че другия месец и него ще спрат от движение , поне за зимата.

Нощният влак София - Русе , едно време бе внушителната композиция от фургон , спален вагон и 5 седящи вагона , като сега положението е плачевно - 3 седящи , без спален или кушет.Силно намалелия пътникопоток и глупостта на БДЖ да оставят в разписанието този влак до Лакатник да спира на всяка гара и спирка също оказа своето влияние.Както знаем , влакът го чака нерадостна съдба - от новия график вече няма да го има.На подобно дережде е обратния нощен - Русе - София , той е малко по - пълен , но тъй като е със статут на международен и вози вагоните от Москва , все още е оставен.Спомням си преди години , че от центр. Русе нощните влакове за столицата бяха 2 - отделно нормалния бръз влак Русе - София в 23:00 , и международния от Москва в 23:35.

Един от първите влакове , на които спалния вагон изчезна твърде рано , беше двойката 4646 / 4647.Освен , че на Ст.Загора прикачаха група със спален вагон , идваща от Пловдив , в композицията имаше втори спален , който в интерес на истината по разписание беше до Момчилград , а фактически на Димитровград го откачаха.Веднъж видях тази гледка сутринта и един работник ми обясни , че няма смисъл да го пускат да върви на юг.Само за няколко месеца , официалната статистика отчете нулева населеност и спалният вагон бе спрян , уж временно , но така и не бе възстановен до ден - днешен.

В момента двойката 3636 / 3637 се движи само с един спален вагон в състава си , като в разгара на лятото , лично пътувах с влака няколко пъти от София до Пазарджик (знаем , поради затварянето на 3-та , този влак е през ПО-Кв) и бях изненадах от малкия брой хора в него.Някъде към 2005 г. , когато с Наско чакахме влака сутринта на Варна , композицията пристигна с 3 спални вагона , естествено и 3-те пълни с народ.

След всички тези наблюдения , тревожният извод е , че намаляване броя на населението като цяло за страната , обедняването на хората , които не могат да си позволят да заплатят цена за спално купе и не на последно място - остарелия вагонен парк на БДЖ са основните причини за отлива на пътници от нощните влакове и в частност от спалните вагони.Нека някой друг да вземе становище за нашите спални вагони , пускани на международните влакове , тъй като от тях нямам толкова подробни впечатления , но мисля , че положението и при тях не е много по - различно.

Мнение от rexkos »

VESO написа: Нека някой друг да вземе становище за нашите спални вагони , пускани на международните влакове , тъй като от тях нямам толкова подробни впечатления , но мисля , че положението при тях не е много по - различно.
Ще взема становище относно населеността в спалния вагон по релацията София - Букурещ - София, когато пътувах до румънската столица с 382/383 точно преди една година. На отиване, когато пътувах с 382, населеността в единствения спален вагон за Букурещ (тогава беше на БДЖ, сега вече е на CFR) напрактика беше нулева. От София, освен шафнерката, бяхме само двама пътници (включително и аз), като на Горна Оряховица се качи още един човек. На връщане с 383 населеността беше няколко пъти по-висока, но все пак държа да отбележа че тогава пътуваше чуждестранна група от 15-тина човека, и освен нея останалите пътници (по-точно останалият пътник :wink: ), бях само аз. Ниската населеност в спалния вагон по тази релация се дължи на следните причини:
- Вагонът не предлага достатъчен комфорт на пътуване
- Изключително висока цена - 55 лева в едната посока, 110 лева в двете посоки
- Прекалено дълго времепътуване (малко над 10 часа). За сравнение автобусът взима същото разстояние за около 6 часа и на по-ниска цена.
Акредитиран фотограф
Акредитиран фотограф

Мнение от 44.123 »

Малко да се отклоня от темата като подхванахме международните влакове аз съм забелязвал директният вагон София-Букурещ на 462/463, който вече е 43или 45 серия е твърде ниска там от порядъка между 3-ма до 8 души в вагона нямам толкова голямо наблюдение върху същия вагон на 382/383, но май и там положението ще е същото тъй като се движат нощем.

Мнение от rexkos »

44.123 написа:Малко да се отклоня от темата като подхванахме международните влакове аз съм забелязвал директният вагон София-Букурещ на 462/463, който вече е 43или 45 серия е твърде ниска там от порядъка между 3-ма до 8 души в вагона нямам толкова голямо наблюдение върху същия вагон на 382/383, но май и там положението ще е същото тъй като се движат нощем.
Седящият вагон за Букурещ на влак 462 (еxDB серия 43) от София тръгва със задоволителна населеност, но на всяка гара след Мездра започва постепенно да се изпразва, докато не останат десетината пътници за Букурещ. На Гюргево и Виделе обаче се качва бая народ и в Букурещ пристига почти пълен. Ако не ви се пътува половин денонощие в такъв вагон, си има далавера, от която малцина се възползват. А именно до Горна или Русе пътуваш във вагоните за вътрешно съобщение (50 и 74 серия), след което се мяташ на директния вагон Димитровград - Букурещ от истанбулската група, който освен че е купеен и в задоволитно хигиенично състояние, е 100% празен и можеш спокойно да си подремнеш сам в купето, необезпокояван от никого, без да се гърчиш в безкупейния кокошарник и да се чудиш после защо денонощия наред усещаш неприятни болки в гърба. :lol:

нямам толкова голямо наблюдение върху същия вагон на 382/383, но май и там положението ще е същото тъй като се движат нощем.
Весо, тук ти имаш думата. :wink:
Акредитиран фотограф
Акредитиран фотограф

Мнение от 44.123 »

Да то интерес на истина това мое наблюдение е когато се разминаваме на Борово от 40104 с 463 а към Русе с изключение на на 40102 и 40104 редовно всички влакове се клатят празни изостващ район сме си ние от Русе и си го признавам.

Мнение от Labros »

Цените седят непромени вече повече от 7 години- 8 кинта за спален вагон и 4 за кушет. Основно проблема не е и комфорта. Хората си имат лични автомобили (някои по 2-3) и пътуват с тях. Други предпочитат автобуса заради по-малкото времепътуване.

Спално място до Атина струва 47 евро. Пътува се почти 12 часа. Автобусната цена на билет е 33 евро и пътуваш 9 часа...

Сега с тия ремонти по 3-та например 3637 пристига на Варна в 8:00, а заминава от София в 22:20... 10 часа пътуване...
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

нямам толкова голямо наблюдение върху същия вагон на 382/383, но май и там положението ще е същото тъй като се движат нощем.
В седящия exDB на 382 имаше доста хора от София , най - много ме изнадава факта , че сред тях имаше чужденци - две млади момичета - едната финландка , другата испанка , които пътуваха така до Букурещ.Аз седнах в 74-ката за вътрешно съобщение , която бе доста пълна и чак след Горна Оряховица си намерих свободно купе.На Русе трябваше все пак да се прехвърля в exDB-то , което още от центр. гара и най - вече от Giurgiu N. се напълни с румънци.На доста хора изобщо не им пречи да си пътуват през нощта и в румънската столица вагонът пристигна пълен.
Друга неочаквана гледка - седящият вагон за ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ на 463 беше пълен с чужденци , когато ходихме до Кулата и се върнахме с 462 (двата влака са на съседни коловози) , населеността не бе спаднала изобщо.Почти всички пътуващи в него са били за Гърция.
Отскоро гледам в Пловдив се е появила оферта на някаква автобусна фирма , която предлага цена 30 лева до Istanbul.Рейсът тръгва в 22:30 и към 6:00 бил в крайната си дестинация.Е , пресметнете колко хора ще ползват услугите на БДЖ за международния 491.

Мнение от Vancho »

44.123 написа:Да то интерес на истина това мое наблюдение е когато се разминаваме на Борово от 40104 с 463 а към Русе с изключение на на 40102 и 40104 редовно всички влакове се клатят празни изостващ район сме си ние от Русе и си го признавам.
То от новия ГДВ грижливо са се погрижили населеността да намалее драстично като са лепнали едни огромни престои на Горна... И тия конските не знам докога ще се движат... Ако бяхме изоставащ район, щяхме да се движим с влакове / 65 км в час :roll: /. Точно защото се нуждаем от качествено и бързо придвижване, ползваме автобуси.. Родното БДЖ му е през оня за това какво и как пътува по нагоре от Грозна Оряховица и винаги сме аут от каквито и да било планове за модернизация. И като добавим отдалечеността на повечето от селищата по линиите Русе Го и Русе Каспичан, картинката придобива завършен вид :arrow: Благодаря за вниманието :arrow: Но както казва един форумец : ''От истината боли'' :twisted:
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Ама си прав. Русе според мен не е толкова ощетен откъм ж.п. транспорт град.Все пак е неразумно да спрат и единствения нощен влак от София.А преди се сещам , че имаше влак , тръгващ в 11:30 от София и пристигащ в 17:30 в Русе , идентичния беше в 10:50 от Русе , в София - 17:05.Какво пречи поне тази връзка да бяха оставили.
Акредитиран фотограф
Акредитиран фотограф

Мнение от 44.123 »

VESO написа:Ама си прав. Русе според мен не е толкова ощетен откъм ж.п. транспорт град.Все пак е неразумно да спрат и единствения нощен влак от София.А преди се сещам , че имаше влак , тръгващ в 11:30 от София и пристигащ в 17:30 в Русе , идентичния беше в 10:50 от Русе , в София - 17:05.Какво пречи поне тази връзка да бяха оставили.
О да ама не само този влак (4103)40103 също возеше директини вагони за София преди като от ГО на (210)2610 до София редовно движеше два второкласни 74-ки после стана един и после напълно изчезнаха.
Когато засатанеш в автогара Юг в Русе през половин час влизат автобуси от и за София на гигантите като Биомет, Груп, Етап Адрес Юнион Ивкони и една за цяр от Русе Ованесови
Изображение
Ако си от провинцията и мразиш софиянците то ела в http://www.sofiawars.com/register/21305/.
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Интересно защо темата за вагоните втора ръка , които дойдоха у нас от Германия е изтрита , затова пускам мнението тук.

Днес сутринта едно от двете съобщения по електронната поща , които получих бе свързано с вагоните на "Витоша Експрес" (повече в съответната тема).Другото съобщение обаче от същия човек бе много интригуващо.Копирам написаното и го пускам тук:

Dear Veselin,

I have new informations for you. in this days stand a fright train with six former belgium staat railway SNCB sleeping cars in Wien Zentralverschiebebahnhof , who will departures to Bulgaria on 15th Octomber. The carriage can you see on my picture-attached file and the last destination is station Septemvri.Do you know something about these second hand cars-maybe they`ll for your country.
..................

Thanks

Heiko Müller

На прикаченият файл видях това:
Изображение

Някой има ли представа за тези вагони - обществена поръчка , точна бройка , проби , пускане в експлоатация.....

Мнение от 43.309 »

Няма да се очудя ако е за нас. Все пак обществената поръчка за 30 рециклирани спални вагона не е изпълнена. Поверена е на Швейцарска фирма, така, че може да ни докарват какви ли не щайги докато догонат 30 броя.Тези вагони са френски от 60-те години, още се ползват в Белгия, но са на доизживяване.

Мнение от Labros »

Като гледам тая каруца на снимката, иска ми се въобще да не бяха заръчвали доставка на "нови" спални вагони. Това на нищо не прилича :!: Мутафчиев изработи всички много здраво. И той цуна маса държавна пара и тая швейцарска фирма.
В събщението пише, че на 15 него месец пристигали у нас. Тогава ще видим що за стока идва. Няма да се учудя ако дойдат и по-стари вагони- от Първата Световна война например.
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии | Discussions here”

Информация