Нека железничарите четящи форума да дадат малко повече информация за колоосните формули при локомотивите и мотрисните влакове. Какво означават означенията.
Изображение
Ако си от провинцията и мразиш софиянците то ела в http://www.sofiawars.com/register/21305/.
Администратор
Администратор
kgeorgiev написа:Нека железничарите четящи форума да дадат малко повече информация за колоосните формули при локомотивите и мотрисните влакове. Какво означават означенията.
Съгласно приетите стандарти, колоосната формула на локомотивите се означава с букви за тяговите и цифри за не тяговите. Колоосите с индивидуално задвижване се означават с "о" след буквата. Пример:

Со`Со - Локомотив с две триосни талиги, задвижвани индивидуално;

Во`Во - Локомотив с две двуосни талиги, с колооси, задвижвани индивидуално;

Во`Во`Во - Локомотив с три двуосни талиги с колооси, задвижвани индивидуално;

В`В` - Локомотив с две двуосни талиги и колооси, задвижвани с групови предавателни механизми;

В - Двуосен безталигов локомотив с групово задвижване на колоосите;

С - Триосен безталигов локомотив с групово задвижване на колоосите

D - Четириосен безталигов локомотив с групово задвижване на колоосите;

Во - 2 - 2 - Bo - Мотрисен влак с една моторна талига с индивидуално задвижвани колооси, една талига без тягово оборудване, втора талига без тягово оборудване и моторна талига;

*Може да съм допуснал някои грешки, така, че поправки и допълнения приемам. Но в общи линии е това.
64.19
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Виждал съм на снимка локомотив с колоосна формула Do`Do. Тодор беше показвал такъв и мисля , че беше някъде от бившите съветски републики.
Някой сеща ли се за локомотив с формула B`B` ? Аз съм го виждал наживо и дори снимал.

Мнение от disell »

Ето няколко локомотива от Русия с такава формула ( Do-Do):
ТЭП 80
ЧМЭ 5
ЭП 200
също има такъв и американски дизел.
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

VESO написа:Някой сеща ли се за локомотив с формула B`B` ? Аз съм го виждал наживо и дори снимал.
Ами като започнем със серия 04, 55, 75, 76, 77, 93. Всички те са с колоосна формула B`B` поради факта, че задвижването е групово от ХПК.
64.19
Обратна връзка:

Мнение от vesko7 »

Дизел-Елекртическия локомотив ТЭП-80 е пътнически осем осен с мощмост 4412 кВ/ч (6000 к.с.) и е построен през 1988г. в Коломенския локомотивостроителен завод. Произведени са само два такива локомотива. Интересна подробност, е че през 1993г. по време на изпитания в участъка Клин – Калинин локомотива поставя абсолютен световен рекорд – развива скорост от 271 км/ч. Управляван е от локомотивния машинист Александър Манкевич. За съжаление по типично руски причини не е записан в Книгата с рекордите на Гинес. Локомотива – рекордьор днес стои на постамент на гара Сеятел намираща се на Западно-Сибирската железопътна магистрала.
На базата на ТЭП-80 е построен и електровоза ЭП-200.

Ето и снимка на двете братчета
Модератор
Аватар
Модератор

Мнение от VESO »

Въпрос към знаещите - коя единица Тр. П. С. има колоосна формула Bo`(2`)(2`)(2`) Bo` ?
:D
Администратор
Администратор

Мнение от Mario Evstatiev »

VESO написа:Въпрос към знаещите - коя единица Тр. П. С. има колоосна формула Bo`(2`)(2`)(2`) Bo` ?
:D
ЕМВ 31 :lol:
64.19
Обратна връзка:

Мнение от Nikss »

Първоначално си помислих на 100%, че е на ЕМВ, но като загледах установих, че не е 32-ка и затова реших да си замълча... очевидно за всички е, че с тия 3-те двойки в скобите това е формула на ЕМВ, но нямаше да се сетя, че е на ЕМВ 31... :)

Мнение от disell »

Публикувай отговор

Обратно към “ТЕХНИЧЕСКА КОНСУЛТАЦИЯ | Technical Consultation”

Информация