Значи да разясня накратко - за да се повдигне обвинение (повдига се от прокурор) е нужно образуването на досъдебно производство.То се образува само при два кумулативни фактора - 1. законен повод и 2. достатъчно данни за извършено престъпление. Да разясня какво представлява всяко едно от тях:Labros написа:Това малко момченце ли... Неговата верицаАми щом е ясен виновника да предприемем необходимите мерки по повдигане на обвинения за съботаж, подкупи, безхаберие и разсипия в Софийския съд. Имам някои познати тук-там из съда, но пък в момента нямам излишни пари за адвокатски хонорари.
Апелирам към колегата Весо: като юрист да ми даде в кратце една консултация по въпроса
законен повод за започване на разследване е:
- съобщение до органите на досъдебното производство (прокурор и разследващи органи - следовател и дознател) за извършено престъпление.То трябва да съдържа данни за лицето , от което изхожда , понеже чл. 209 (1) НПК казва , че анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване;
- информация за извършеното престъпление , разпространена устно , писмено , чрез средствата за масово осведомяване , разкрита чрез използване на СРС или по друг начин;
- лично явяване на дееца пред органите на досъдебното производство с признание за извършеното престъпно деяние;
- непосредствено разкриване от органите на признаци за извършено престъпление.
Достатъчно данни за образуване на досъдебно производство са налице , когато въз основа на събраните доказателства може да се направи основателно предположение за извършено престъпление.Производството се счита за образувано със съставяне на акта за първото действие по разследването - оглед , претърсване , изземване , разпит и др.
Това е процедурата , описана от мен.Ако действително някой разполага с достаъчно данни за извършено престъпление и може да го докаже , то ето реда , който се спазва.